Traxio somber gestemd over marktsituatie tweedehandsmotoren

De malaise op de tweedehandsmarkt lijkt ook in 2024 voort te gaan duren. 

Het is nu een dik jaar geleden dat de technische keuring voor tweedehandsmotoren van kracht werd in België. En dat laat zich voelen. Bij koepelfederatie Traxio, dat de belangen van auto- en motordealers behartigt, ziet men de situatie somber in. In januari daalde de markt immers met 22,3% tot 2.713 inschrijvingen. 

'Het is nu één jaar en één maand geleden dat de motorkeuring voor tweedehandsmoto’s werd ingevoerd en nog steeds zakt de occasiemarkt dieper en dieper weg', zegt Traxio-woordvoerder Filip Rylant. 'De malaise blijft dus gewoon verder duren. Vorig jaar in januari glipte nog een aantal motorfietsen door de mazen van het keuringsnet en daalde de markt nog niet zo sterk als later dat jaar. Daarom is het beter dat we voor een correct vergelijkingspunt kijken naar de cijfers van twee jaar geleden. Ten opzichte van 2022 bedraagt de daling niet minder dan 32,3%. In concrete aantallen is de markt op twee jaar tijd teruggevallen van 4.007 tot 2.713 eenheden, dat is een daling van bijna 1.300 stuks op één maand tijd.'

Door nauwe contacten te onderhouden met z'n dealers weet Traxio dat de belangstelling voor tweedehands motoren bij het publiek momenteel zeer laag is. Een bepaalde dealer omschreef de interesse zelfs als 'nihil'. Het lijkt er dus op dat de malaise zal blijven voortduren. Toch houdt de koepelfederatie nog een slag om de arm en wijst ze op het feit dat het motorseizoen nog niet op gang is getrokken. Daarom sluit Traxio niet uit dat er vanaf maart-april meer belangstelling zal zijn voor tweedehands motorfietsen.

 

Tekst: BJ

Bron: persbericht Traxio

Beelden: AI/Pixlr

Geschreven op 8 februari 2024
© Motoren & Toerisme