Toervideo XL: Mulholland Drive

Voor de laatste Toervideo XL van 2021 trekken we naar Californië. Met z'n bergketens en lange Pacifische kustlijn heeft de op drie na grootste staat van the Lower 48 heel veel toerplezier te bieden. Bovendien is (of was, want daar zijn de meningen nu over verdeeld, nvdr) Californië ook het epicentrum van de Amerikaanse motorcultuur. En dan bedoelen we 'motorcultuur' in de breedst mogelijke zin van het woord. 

De vele canyon roads die vooral Zuid-Californië rijk is, bieden de toerrijder keuze genoeg. Maar één stuk weg torent boven al die andere bergwegen uit en dat is Mulholland Drive. Deze weg, én straat, loopt van Hollywood in het oosten, naar Woodland Hills in het westen. De weg is 34 km lange en het eerste gedeelte ervan voert door de Hollywood Hills en voorbij de villa's en buitenverblijven van heel wat Hollywood celebrities. Met de aanleg van de weg door de Santa Monica Mountains werd zo'n 100 jaar geleden begonnen. In 1924 werd de weg geopend als Mulholland Highway. Daarmee droeg de tweevaksweg de naam van William Mulholland, de ingenieur die de stad Los Angeles in de eerste helft van de 20e eeuw van watertoevoer had voorzien. 

Mulholland Drive is misschien niet de bekendste straatnaam van Los Angeles County - dan denken we eerder aan Wilshire Boulevard of Rodeo Drive - maar zeker wel die met het mooiste uitzicht. Zo is het wereldberoemde Hollywood-logo, in de heuvels boven Tinsel town, maar één van de vele bezienswaardigheden. Met de komst van het internet en onlinefilmpjes kreeg de weg ook internationaal een reputatie. Heel wat Angelenos kwamen immers hun sportwagen of sportmotor beproeven op het bochten- en reliëf-rijke traject van Mulholland Drive en dat resulteerde maar al te vaak in een crash. Zo bruin bakken we het vandaag niet, maar dat je op Mulholland Drive terecht kunt voor het betere bochtenwerk mag duidelijk zijn. Op de video hieronder zien we Timothy Skillman aan het werk, die in maart van dit jaar Mulholland Drive van west naar oost afreed. Zijn traject begint dus in Woodland Hills (San Fernando Valley) en eindigt in Hollywood.  

Wie van Mulholland Drive van oost naar west afrijdt, kan er daarna ook nog de Mulholland Highway aan vastknopen. Die voert nog zo'n 80 km verder westwaarts met als eindpunt het Leo Carillo State Park, nabij Malibu.

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Timothy Skillman

Geschreven op 30 december 2021
© Motoren & Toerisme