Toervideo XL: Grossglockner Hochalpenstrasse

Oostenrijk is een land dat tot toeren uitnodigt en één van de mooiste wegen, misschien wel dé mooiste weg, is de Grossglockner Hochalpenstrasse. De weg dankt z’n naam natuurlijk aan de Grossglockner, met 3.798 meter Oostenrijks hoogste berg.

De Grossglockner Hochalpenstrasse verbindt de gemeente Zell Am See in het Bundesland Salzburg met Heiligenblut in het zuidelijker gelegen Kärnten. Met de aanleg van de weg werd in  de jaren twintig van de vorige eeuw begonnen. De weg, die eigenlijk in het dorp Bruck an de Grossglockner Hochalpenstrasse – een deelgemeente van Zell Am See - begint is 47,8 km lang.

Op het traject tussen Zell Am see en Heiligenblut bevinden zich een paar afsplitsingen. Zo kan je ondermeer de  2.572 meter hoge Edelweisspitze bezoeken. Het hoogste punt van de Grossglockner Hochalpenstrasse. Een andere toeristische trekpleister op de Grossglockner Hochalpenstrasse is de Kaiser-Frans-Josefs-Höhe. Dit op 2369 metet hoogte gelegen uitkijkpunt, biedt een prachtig zicht op de spits van de Grossglockner. Verder vind je er ook een automuseum van zo’n 1000m2, dat ook enkele klassieke motorfietsen huisvest. Dit zou het hoogst gelegen automuseum ter wereld zijn.

Net zoals de Timmelsjoch en de Kaunertaler Gletscherstrasse is de Grossglockner Hochalpenstrasse een tolweg. Wie van noord naar zuid wil, of omgekeerd, betaalt als motorrijder € 27 voor een dagkaart. Verplaats je je echter op een e-motorfiets, dan betaal je maar € 20.50.  De weg is in regel gesloten tussen eind oktober en begin mei. Meer info over de Grossglockner Hochalpenstrasse en z'n bezienswaardigheden vind je in het Nederlands via www.grossglockner.at

In de video van vandaag rijden we mee met ‘The Honorary Austrian’ een Engelsman die in Oostenrijk resideert en vandaar motortochten door de Alpen onderneemt. Op z’n Triumph Tiger 800 XRT neemt hij ons mee over de noordelijke passage tot aan de Edelweissspitze.

Foto en video: YouTube.com/TheHonoraryAustrian

Tekst: BJ

Geschreven op 25 februari 2020
© Motoren & Toerisme