Toervideo XL: Col de la Madeleine

Inspiratie vinden voor de Toervideo XL van deze week was niet moeilijk. Dezer dagen wordt de Dauphiné Libéré verreden, deze rittenkoers (georganiseerd door de gelijknamige regionale krant) geldt als de ultieme voorbereiding op de Tour de France. Vandaag wordt, met de etappe van Corenc naar Saint-Martin-de-Belleville, de koninginnenrit van de Dauphiné  op het programma. Klapstuk in deze rit moet de beklimming van de Col de la Madeleine worden.

Met 1.993 meter (al houden sommige bronnen de pashoogte op 2.000 m), is de Col de la Madeleine ‘het dak’ van deze Dauphiné Libéré 2020. De Col ligt in het département Savoie en verbindt de Vallée de la Tarentaise (in het noord-oosten) met de Vallée de la Maurienne (in het zuid-westen). De renners zullen de Col vanuit deze laatste richting beklimmen. Vanaf het dorpje La Chambre, waar de klim officieel begint, is het 19,8 km naar de top. Onderweg worden er stijgingspercentages tot 12,8% opgetekend, wat maakt dat het gemidddelde op 7,7% ligt.

Rijke Tour-geschiedenis

De naam ‘Col de la Madeleine’ klinkt bij wielerliefhebbers als een klok. Logisch, want de bergpas, stond maar liefst 26 maal op het menu tijdens de Tour de France. In 1969 werd hij voor het eerst beklommen. Lucien Van Impe (in 1976 de laatste Belgische Tour-winnaar) kwam als eerste boven op de ‘Madeleine’ tijdens de edities van 1979 en 1981, en ook nog eens in 1983 . In 2018 stond de Col voor het laatst op de Tour-kaart. Toen was het Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) die als eerste de top van de Madeleine overschreed.

Ook dit jaar staat de Col de la Madeleine op het Tour-schema en wel op woensdag 16 september, tijdens de 17e etappe, tussen Grenoble en Méribel (met aankomst op de Col de la Loze). De Dauphine-rit van vandaag fungeert dus, zoals de Fransen zeggen als “essai grandeur nature”.

Op de motorfiets

Hieronder zie je hoe de beklimming van de Col de la Madeleine er op een motorfiets uitziet en dat via de steile zuidoostkant. De beelden zijn gemaakt op een BMW R 1200 RS.

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Naughty1Kenobi

 

Geschreven op 14 augustus 2020
© Motoren & Toerisme