Toerroute: Vlaamse wijn

Het wordt stilaan een smakelijke gewoonte om met een aantal jaar tussen een tocht te maken langs de Vlaamse wijngaarden. Toen ik dat zeventien jaar geleden voor het eerst deed, werd dat nog eerder meewarig onthaald. Het was een uitdaging om de toenmalige hoofdredacteur te overtuigen. De vorige editie was zeven jaar geleden. Toen waren er al meer ‘believers’, en nu moet je niemand nog overtuigen van het potentieel van wijn uit eigen streek.

Tekst: Tom Vander Sande - Foto’s: Bob Van Mol

De evolutie van de Belgische, en zeker de Vlaamse wijn, is de voorbije jaren zo snel gegaan dat we deze keer echt geen tien jaar konden wachten om de nieuwkomers te ontdekken en nog eens bij een aantal sterkhouders langs te gaan. Tussen 2006 en nu steeg het aantal hectare wijngaarden in België van minder dan 100 naar geschat meer dan 1.000. Officiële cijfers zijn moeilijk te geven omdat die wat achterlopen op de realiteit, en er ook hobbyisten zijn die de wijn niet verkopen en daarom ook geen aangifte moeten doen bij de overheid. De productie in liter volgt afhankelijk van de jaargang een gelijkaardige evolutie. In recordjaar 2022 werd officieel bijna drie miljoen liter wijn geproduceerd, en dit jaar ziet er volgens sommigen nog beter uit. Al zullen de laatste weken en dagen voor de pluk nog een grote invloed hebben.

Op het moment dat ik de route rijd is het ‘moneytime’ voor alle wijnbouwers en de spanning is bij sommigen echt voelbaar. De oogst is voor de meeste gepland tegen eind september en de hitte van de onverwachte nazomer komt als geroepen. De druiven hebben immers in de uitgeregende zomervakantie te veel vocht gekregen en dat moet nu gecompenseerd worden. Al klinkt het verhaal afhankelijk van de oriëntatie en bodem van de wijngaarden telkens anders. Dat is net het mooie van de wereld van de wijn.

Het volledige verslag van onze tocht langs Vlaamse wijngaarden lees je in de septembereditie van M&T die op 21/9 in de winkel ligt. Vergeet ook niet de route te downloaden zodat je ze snel kan rijden. Eind september staat op de meeste plaatsen de oogst gepland!

Geschreven op 19 september 2023
© Motoren & Toerisme