Tententest: Met welke tent kampeer je als motorrijder?

Laat me van start gaan met een publiekelijke bekentenis: ik ben een buitenslaper. Geen plek zo goed als onder de sterrenhemel, geen geluid zo aangenaam als dat van de regen op een tentdak en geen ervaring zo rijk als slapen in de vrije natuur. Zonder twijfel zijn er onder ons lezerspubliek nog vele zielen gebeten door deze microbe, een reden te meer om ons te verdiepen in het thema ‘tenten’. We maakten een weloverwogen keuze uit het aanbod en trokken eropuit met de moto om ze aan een praktijktest te onderwerpen.

Tekst & foto’s: Bob Van Mol

De leuze van ons blad luidt: ‘Vrijheid zoals alleen wij die kennen’. Met een tent achterop de motor, wordt dat gevoel van vrijheid alleen maar groter. Want juist als je reist met de motor, besef je vaak dat minder méér is. Een mens heeft genoeg aan een minimum aan onderbroeken en kousen. Het principe van ‘traveling light’ maakt het leven plots eenvoudig als je wegrijdt van alle dagelijkse beslommeringen, een of andere einder tegemoet. Je moet af en toe eens tanken (of laden) en eten vind je wel in een café of supermarkt langs de route. Maar iedere avond dien je op zoek te gaan naar een plek om te overnachten. Soms bepaal je die locatie op voorhand, maar apps als AirBnB of Booking zorgen ervoor dat je dat ook erg last minute kan beslissen. Een hotel of B&B haalt je hoe dan ook even weer naar binnen, letterlijk, terwijl je op de motor één bent met de elementen. Soms is binnen best aangenaam, maar op andere momenten is het net zo leuk om die roes van buiten zijn met weinig comfort verder te zetten, ’s avonds en ’s nachts, in je eigen tent.

Een eigen huis

Tot zover het filosofische gedeelte, tijd voor de praktisch kant! Een tent is als een mobiel huis en gaat doorgaans wel even mee. Ik slaap al zeven jaar in een tent die ik ooit als een eindereeksmodel heb gekocht, een koopje. Ik ken haar minpunten, maar vooral ook haar pluspunten! Maar er zijn tal van merken op de markt die een enorme keuze aan modellen aanbieden. Onbekend is onbemind, dus contacteerden we enkele verdelers teneinde een selectie van hun gamma te onderwerpen aan een vergelijkingstest. Het aanbod is dusdanig groot dat we ons beperken tot twee- en driepersoonstenten, de meest courante categorie voor de motorrijder. Met zeer gewillig testpubliek vertrekken we met onze selectie tenten en één hangmat voor een weekendje weg, naar goede gewoonte zonder einddoel.

Een resem aan heerlijke stuurwegen brengt ons in Noord-Frankrijk, in de vallei van de Maas om precies te zijn. Hoog tijd om een plek te kiezen, ons kampement op te slaan en de meegebrachte waar uit te stallen voor de nacht. We komen aan bij een ietwat aftandse camping. Na even rondsnuffelen zijn we het er roerend over eens: nog meer buiten is nog beter! Na even zoeken vinden we een prachtige open plek aan de oever van de Maas. Op het einde van het onverharde pad maakt het bos plaats voor schier eindeloze weilanden aan de ene kant en een met bomen omzoomde oever van de rivier. De zon schijnt zoals ze niet iedere dag schijnt en het is er muisstil langs het blauwe water. Eigenlijk mag dit niet, ik ben me ervan bewust. Om jou als lezer de best mogelijke test te kunnen voorschotelen permitteren we ons de vrijheid om een voetje aan gene zijde van de wet te zetten. Niet verder vertellen!

De volledige versie van deze tententest lees je in de nieuwe editie van Motoren & Toerisme die vanaf 20 april in de winkel ligt.

Motoren & Toerisme april 2023

Wat lees je in de nieuwste M&T?

Geschreven op 18 april 2023
© Motoren & Toerisme