Sportreportage: Benelux Trophy en BK wegrace 2021 van start

Onder een loden zon ging op het circuit van Zolder-Terlaemen de nationale kampioenschappen en de Benelux Trophy van start. Op het laatste moment had teamboss Werner Daemen, zijn complete BMW Alpha-VanZon Team ingeschreven met Pepijn Bijsterbosch, Jan Mohr en Tim Eby. Toppers die uitkomen in het sterke Duitse IDM kampioenschap. “Gewoon als training en om nog wat meer kilometers op de teller te hebben wanneer de volgende IDM-race op het programma staat. Maar ook omdat we hier onze thuisbasis hebben en het circuit van Zolder zo goed kennen.”, liet de immer goedlachse Daemen ons weten.

Duel tussen Alpha Racing Van Zon BMW-teamgenoten Pepijn Bijsterbosch (55) en Jan Mohr (5).

Na de coronaversoepelingen mochten enkele honderden toeschouwers de races volgen en die reden op het einde van de dag voldaan huiswaarts na in elke race animerende duels gezien te hebben. Ook alleen maar blije gezichten bij organisator Motorsportschoolzolder en de FMB-BMB officials, na een incident loze racedag. Meteen na een moeilijk 2020, waarom hoeven we jullie niet te zeggen, promotie voor het nationale wegracegebeuren. Bij de superbikes waren het Nederlander Bijsterbosch en de Oostenrijker Mohr die na een broederstrijd telkens eenmaal als winnaar en eenmaal als tweede uit de strijd kwamen. Ook regerend Benelux Trophy kampioen, Yan Ancia, en Sander Claessen mochten een keer mee op het podium. Deze beide coureurs zullen naar alle waarschijnlijkheid de titel dit jaar gaan betwisten. In de openingsrace deed Ancia een uitstap in de grintbak, vanwege remproblemen en zodoende kreeg Claessen de derde stek in de schoot geworpen. Terwijl diezelfde Ancia in de herneming lange tijd gelijke tred kon houden met de leiders en verdiend op de derde plaats beslag legde. Good-old Sebastien Le Grelle, Wouter Aelterman en Nicky Dewit lijken de rijders die zich de volgende wedstrijden, bij afwezigheid van de jongens van Daemen, ook kunnen meten voor podiumplaatsen naast het duo Ancia-Claessen.

Sébastien Legrelle bestormt de Sacramentsheuvel op z'n Mazuin Sport Yamaha R1.

BIJ DE SUPERSPORT waren het noorderbuur Randy Van Hees, Jaimy Deleersnyder en Arend Vandenbussche die met geringe onderlinge verschillen streden voor de zege. Waarbij deze laatste twee als eerstejaars licentiehouders ook het nationale supersport junior klassement aanvoeren. Junior Deleersnyder was zelfs in de openingsrace de snelste 600cc van het hele lot. Terug te voeren tot de laatste verkoopcijfers, komen er steeds minder 600cc machines aan de start. Dat is een trend die we in alle landen zien gebeuren.

Ex-crosser Jaimy Deleersnyder (27) heerste bij de Supersport 600's.

VINI, VICI, VIDI.

Ik kwam, ik zag, ik overwon. Zo kan je wel stellen voor de nieuwste telg uit de stal in Noale, de Aprilia RS660, die de eerste races reed op Belgische bodem. Nadat de tweecilinder al van start gegaan was in de Italiaanse Aprilia Cup en de twinraces in het MotoAmerica kampioenschap, - over de grote plas-, en daar de tegenstand aan diggelen reed, waren het Sander Claessen en zijn teamgenoot Denny Lannoo, die ook op het circuit van Zolder overtuigend de Belgian Twin Trophy wedstrijden beheersten. Tweemaal winst voor Claessen, tweemaal runner-up voor Lannoo.

Sander Claessen bezorgde de Aprilia RS 660 z'n twee eerste zeges op Belgische bodem.

De rijder uit de Kempen is dan ook de lijstaanvoerder van de RS660 Dealer Cup Belgium en van het BTT Supertwin kampioenschap. In de slotrace bleef het spannend tussen beide met een bijna fotofinish tot gevolg. Bij de stocktwins was het Christophe Carlier die tweemaal won voor Geoffrey Vankoekelbergh en Benjamin Vanacker. Ook hier kregen we een maiden race met ruim een dozijn Honda’s uit de CB500 Trophy die ook hun eerste wedstrijd reden in het kersvers kampioenschap. De bijna ‘naked’ en van brute krachten gespeende motoren hebben dan ook een totaal andere rijpositie dan de andere klassen. Heel wat subcategorieën bij de tweecilinders maar het opgekomen publiek kon de strijd wel appreciëren.

MET HET MES TUSSEN DE TANDEN. Slechts vier rijders schreven in voor het kersverse BK SSP300, maar de strijd was er niet minder om. Levi Badie en Jef Van Calster vochten voor elke morzel grond vanaf de start tot het zwaaien van de zwartwit geblokte vlag. Van Calster won de openingsdebatten na een fotofinish, terwijl de aankomst van de slotmanche nog spannender was. De adem van de toeschouwers op het terras van de OTO-bar stokte, toen bij het uitkomen van de Jacky Ickx chicane, de kuipen van beide Yamaha’s elkaar raakten. Het verschil op de meet was dan ook minimaal. Ferre Fleerackers mocht tweemaal als derde de trofee ontvangen. De kop van de Benelux Trophy is er af en als de resterende wedstrijden dezelfde animo brengen staat ons nog een mooi kampioenschap te wachten. Want zeg nu zelf, met het roemruchte GP-circuit van de Nürburgring, het TT-circuit in Assen, het stratencircuit van Chimay waar reeds meer dan 100 jaren wordt geracet en volgens vele het mooiste F-1 circuit in Spa-Francorchamps, zal het aan de omlopen dit jaar zeker niet liggen.

 

Alle resultaten van de eerste Benelux Trophy-meeting vind je via deze link: https://getraceresults.com/Results/organisator/2021?evenement=Motorsportschool+Zolder&race=Van+Zon+Sprint+-+2021-06-19

 

Tekst en Foto's: Jan Vermeer

Geschreven op 23 juni 2021
© Motoren & Toerisme