Sportnieuws: VR46-team vanaf 2022 in MotoGP met Saoedische steun

Vanaf 2022, en zeker tot en met 2026, zal het VR46-team in de MotoGP-klasse uitkomen. Het team, waarvan Valentino Rossi de eigenaar is, wist de twee startplaatsen van het huidige Esponsorama Avintia-team te verwerven. Rossi's (half)broer Luca Marini, zit ondertussen al in het zadel van één van de twee Ducati Desmosedici GP's van het Spaanse team. Het VR46-team krijgt voor z'n switch naar de koningsklasse alvast de steun van het Saoedi-Arabische Aramco. 

De deal tussen de Italiaanse wereldster en de Saoedische staatsoliemaatschappij is niet zonder controverse. Saoedi-Arabië tracht al langer door middel van internationale sportwedstrijden z'n blazoen op te poetsen. De Saoedi's verwelkomden sinds 2020 de Dakar-rally, zijn één van de hoofdsponsors van de Formule 1 én organiseren vanaf dit jaar naast een Formule-E-race, ook een heuse F1 Grand Prix. Ook een ronde van het WK MotoGP stond al langer op het Saoedische verlanglijstje. Met VR46, en teameigenaar Valentino Rossi, halen ze meteen de grootste naam in de MotoGP binnen. 

Hoe het team er volgend jaar zal uitzien is nog niet duidelijk, maar nu al lijkt Luca Marini een certitude. Wie de tweede rijder wordt, en of dat dan wel Rossi zelf zal zijn, is ook verre van duidelijk. Het lijkt er wel op dat het team niet door zal gaan met Ducati's. Dan blijven Suzuki en Yamaha over als partners. Van Suzuki is geweten dat ze op zoek zijn naar een satellietteam in de MotoGP, en Yamaha's huidige contract met het SRT Petronas-team - waarvoor Rossi nu uitkomt - verloopt eind dit seizoen. Het is dus niet uitgesloten dat Valentino Rossi volgend jaar alsnog op een Yamaha, maar dan in z'n eigen team zal uitkomen.

 

Tekst: BJ

Foto: VR46-team

Geschreven op 29 april 2021
© Motoren & Toerisme