Sportnieuws: indian Motorcycle investeert meer in King of the Baggers Series

Begon de ‘King of The Baggers’ (KOTB) twee jaar geleden nog min of meer als een uit de hand gelopen grap, dan wordt het kampioenschap anno 2022 alsmaar serieuzer genomen. Dat blijkt uit de nog toegenomen inbreng van Indian Motorcycle. Een fabrieksteam en steun aan twee privé-teams, plus een interessante premieschema moeten ervoor zorgen dat Amerika’s oudste motorfabrikant een grotere voetafdruk krijgt in de editie 2022 van de KOTB.

Vorig jaar werden er al drie wedstrijden georganiseerd in de KOTB-cyclus. Voor 2022 is dat aantal zelfs verdubbeld! Het volledige startveld bestaat uit Harley-Davidsons en Indians. Indian zet voor het seizoen 2022 een heus fabrieksteam in dat door aftermarket-reus S&S Cycles wordt gerund. Indians keuze voor S&S lag voor de hand. S&S stond immers de voorbije jaren al in voor de exclusieve verdeling van onderdelen voor de FTR750 flat trackmachine. Het team komt uit op Indian Challengers – aangedreven door de watergekoelde PowerPlus V-Twin van 1768 cc – die bemand worden door vice-kampioen Tyler O’Hara en de Noord-Ier Jeremy McWilliams. McWilliams was lang een vaste waarde in zowel de 250cc-, 500cc- als MotoGP-klassen. Met een zege in de kwartliter-race van de Dutch TT in 2001 als absoluut hoogtepunt.

Op z'n 57e gaat Jeremy McWilliams nog aan een nieuwe uitdaging aan met een campagne in de King of The Baggers Series.

De twee andere, door Indian gesteunde teams zijn Roland Sands Design , (met Frankie Garcia en Bobby Fong als rijders) en Saddlemen &Lloyd’z Garage (met Patricia Fernandez en Cory West). West staat voor de openingsrace van volgende week in Daytona wel ingeschreven op een Chieftain.

Dat Indian Motorcycle ook met een contingency scheme, of beter gezegd een premiesysteem uitpakt, is niet nieuw in de Amerikaanse motorsport. Indian betaalt een premie van $ 10.000 indien een rijder van het merk de KOTB-titel weet te bemachtigen. Voor een zege in een race wordt er $ 3.000 uitbetaald. Een tweede of derde plaats levert respectievelijk $ 1.000 of $ 500 op.

 

Tekst: BJ

Foto's: Indian Motorcycle

Geschreven op 2 maart 2022
© Motoren & Toerisme