Sport-kort: Geen North West 200 in 2023

Het zijn harde tijden in Groot-Brittannië. Ook voor de Coleraine and District Motor Club, de organisatoren van de befaamde North West 200 wegraces. Gisteren kondigde de organiserende club aan dat de verzekeringspremie van het evenement dermate hoog was dat het doorgaan van de editie 2023 in gevaar kwam. Een dag later lijkt de club meer dan ooit vastberaden om te vechten voor het voortbestaan van dit traditionele evenement.

Tekst: BJ

Foto's: BMW Group Press/Motorsport

 

De Ierse en Noord-Ierse 'Real Road Races' staan al langere tijd onder druk van de verzekeringsmaatschappijen. Zelfs Noord-Ierlands grootste sportevenement, de North West 200, lijkt niet aan die wetmatigheid te ontsnappen. De organiserende Coleraine and District Motor Club, probeerde lang de stijgende druk van de verzekeringsmaatschappijen af te houden. Die stijgende druk kwam er, ondermeer, omdat de andere Noord-(Ierse) organisatoren van stratenraces niet in staat bleken om aan de financiële voorwaarden die aan de verzekering van een dergelijk evenement verbonden zijn, te voldoen. Maar net daardoor bleken de verzekeringspremies voor de Coleraine and District Motor Club flink de hoogte in te gaan. 

Op donderdag 9 februari maakte de Motorcycle Union of Ireland (MCUI), de bond onder wiens auspicieën alle motorsport-evenementen in Ierland en Noord-Ierland georganiseerd worden, dat er in 2023 geen wegrace-evenementen zouden plaats vinden. De organisatoren van de North West 200 weigeren zich daar echter bij neer te leggen. 

Beelden uit de North West 200 van 2019 met Lee Johnston die het Superstock-veld leidt in de Juniper Chicane. Foto: BMW Group Press/Motorsport

De organisatoren van de NW200 geven de strijd echter niet op. Ze stellen dat ze een wedstrijd die al meer dan 90 jaar plaats vindt niet zomaar kunnen opgeven, zeker niet wanneer die zo'n belangrijke rol speelt voor de lokale economie. De club stelt dat ze gisteren overspoeld werden met steunbetuigingen, en dat zowel mentaal als financieel. Er is begrip voor de beslissing van de MCUI, om de 'Real Road Races' te annuleren voor 2023, maar niettemin wil de club toch proberen om z'n legendarische wedstrijd toch te laten plaats vinden in de week van 7 tot 13 mei.

Tekst: BJ

Foto's: BMW Group Press/Motorsport

Geschreven op 10 februari 2023
© Motoren & Toerisme