Special Metal: Indian Motorcycle FTR x RSD Super Hooligan

Indian Motorcycle komt met een replica van z'n Super Hooligan-racer.

De FTR 1200 is zonder twijfel de sportiefste motorfiets in de Indian Motorcycle line-up. De letters 'FTR' in de typeaanduiding wijzen op Flat Track. De FTR 1200 is in zeker zin dan ook een afleiding - zij het dan met meer 'longinhoud' van de FTR750 Supertwin-flattracker waarmee Indian nu al een jaar of zeven het American Flat Track-kampioenschap domineert. Toch zal je de FTR 1200 zelf zelden of nooit op een Amerikaanse sintelpiste aantreffen, het chassis werd immers niet voor gebruik op een ovaal ontwikkeld. Maar de FTR 1200 is wel al een paar jaar het wapen bij uitstek voor de Super Hooligan-kampioenschap, dat in het raamprogramma van MotoAmerica een plaatsje heeft gevonden. 

De nieuwe FTR x RSD Super Hooligan naast de échte Super Hooligan-racer. Foto: Indian Motorcycle

Die Super Hooligan-klasse is het geesteskind van Roland Sands, een naam die je wellicht al kende van eerder samenwerking met Indian Motorcycle, maar ook met merken als Harley-Davidson en Royal Enfield. Sands bedacht de Super Hooligans als een goedkope en laagdrempelige raceklasse voor naked bikes en dat met een minimum aan technische reglementitis. “Run-what-ya-brung,” is daarbij het voornaamste motto. In de video hieronder zie je kort de hoogtepunten van het 2023-seizoen van de Super Hooligans.

Geen wonder dus dat Indian Motorcycle Sands voor een nieuwe 'collab' aansprak. De motorfiets kreeg, dezelfde graphics als de 'officiële' FTR 1200's waarmee Tyler O'Hara en 'good old' Jeremy McWilliams in de Super Hooligans uitkomen. Op de tank van elk exemplaar staat het serienummer in een speciale 'plaque' verwerkt. 

De basis voor de FTR x RSD Super Hooligan is de FTR R Carbon. Dat betekent dus dat deze Super Hooligan met een volledig instelbare Öhlins voorvork komt, en datzelfde geldt ook voor de piggyback schokbreker. Verder heeft de motorfiets dubbele Brembo remschijven, en een Akrapovic uitlaatdemper en hitteschild. De FTR x RSD is uitgerust met Indians RIDE COMMAND-systeem en heeft zodoende Bluetooth- en USB-connectiviteit. Indian Motorcycle gaat slechts 150 van de 300 geplande exemplaren buiten Noord-Amerika op de markt brengen. 

Tekst: BJ

Foto's: Indian Motorcycle Press

Video: YouTube.com/RolandSandsDesign

Geschreven op 20 februari 2024
© Motoren & Toerisme