Special Metal: Ducati Panigale V4 25° Anniversario 916

Eerder deze week kon u op motoren-toerisme.be al lezen dat Ducati als eerbetoon aan de legendarische 916 een speciale versie van de Panigale V4 S in de pijplijn had zitten. Die ’25° Anniversario 916’ werd gisterenavond (vrijdag 12 juli) onthuld in het Californische Pebble Beach, in het bijzijn van Ducati-icoon Carl ‘Foggy’ Fogarty.

De "25° Anniversario 916" is gebouwd op basis van de Panigale V4 S. Deze is geüpgraded met race-inhoud van de Panigale V4 R, zoals het voorframe, dat is ontworpen volgens de Ducati Corse specificaties. Het uiterlijk van de motorfiets combineert een speciale kleurstelling met gesmede magnesium wielen, een titanium goedgekeurde Akrapovič uitlaat en een lange lijst van Ducati Performance componenten.

De presentatie van de motorfiets was ook een gelegenheid voor herdenking van de Californische Carlin Dunne, de Spider Grips Ducati team rijder die onlangs is overleden op Pikes Peak. Jason Chinnock kondigde aan dat Ducati besloten heeft om de nummer 5 uit de verkoop te halen, hetzelfde nummer waarmee Dunne vroeger zelf racete. De motor zal worden geveild, waarbij de opbrengst naar een fondsenwerving gaat dat is opgericht om Carlin's moeder te ondersteunen.


 

"In de hele moderne motorgeschiedenis is geen enkele motorfiets zo bepalend geweest als de 916, zowel qua design als qua prestaties. Ik ben ongelooflijk trots om deze exclusieve versie van onze Panigale V4, ter ere van de 25e verjaardag van de 916, te kunnen presenteren", aldus Francesco Milicia tijdens het evenement op Pebble Beach. "We hebben besloten om de motor samen met niemand minder dan "King" Carl Fogarty zelf te presenteren. De presentatie op het Amerikaanse Superbike podium onderstreept onze toewijding aan de Amerikaanse markt, waar zowel motorfietsliefhebbers als verzamelaars het unieke karakter van de Panigale V4 25° Anniversary 916 zeker zullen waarderen".


 

"Ik ben blij hier te zijn op dit evenement", verklaarde Carl Fogarty na het rijden van de Panigale V4 25° Anniversario 916 op het podium van Pebble Beach. "De Ducati 916 gaf me een aantal fantastische, onvergetelijke momenten. De motor speelde een hoofdrol in mijn carrière en in de geschiedenis van het Wereldkampioenschap Superbike. In de motorwereld zette het een geheel nieuwe standaard voor design en prestaties. Ik ben er trots op dat ik een centrale rol heb gespeeld in dat succesverhaal, en ik ben er net zo trots op dat ik hier vandaag aanwezig ben en dit belangrijke jubileum vier met de officiële onthulling van deze adembenemende motor".

 

Vanaf zaterdagochtend zal de Panigale V4 25° Anniversario 916 te zien zijn op het Ducati Island (de ruimte die Ducati van oudsher ter beschikking stelt aan zijn fans tijdens Amerikaanse races). Team Aruba.it Racing - Ducati-rijders, Álvaro Bautista en Chaz Davis, zullen bovendien deelnemen aan de wedstrijd op motoren in een kleurstelling geïnspireerd op de Panigale V4 25° Anniversario 916.


De Panigale V4 25° Anniversario 916 zal vanaf oktober 2019 verkrijgbaar zijn bij de Ducati dealers voor een prijs van 41.900 euro in België en 47.900 euro  in Nederland.

 

Tekst: Ducati Media House/BJ

Foto's: Ducati Media House

Geschreven op 13 juli 2019
© Motoren & Toerisme