Special Metal: Ducati lanceert replica's van winnende Panigale's

Met de lancering van deze vijf replica-Panigales rakelt Ducati het aloude adagium 'Win on Sunday, Sell on Monday' weer op.

Constructeurs engageren zich in de motorsport. Voor de sport, maar ook om ervan te leren en betere producten te kunnen ontwikkelen. Maar bovenal willen constructeurs winnen en dat zowel op het circuit als in de showroom. Ducati geeft z'n hardcore racefans - en dat zijn er gezien het sportieve DNA van het merk waarschijnlijk nogal wat - de pap in de mond met vijf spliternieuwe racereplica's. Alle vijf zijn ze gebaseerd op de Panigale V4 of V2 (in het geval van de Bulega-replica) en gelimiteerd in oplage.

Panigale V4 Bagnaia 2023 World Champion Replica

'Noblesse oblige', en daarom beginnen we dit overzichtje met de replica van wereldkampioen MotoGP Francesco 'Pecco' Bagnaia. De gele kleurstelling daarvan is te danken aan de gele livrei waarmee Bagnaia op de racedag van de San Marino and Riviera di Rimini GP in Misano aan de start kwam. Ducati gaat 263 eenheden van de Panigale V4 Bagnaia 2023 World Champion Replica bouwen.

 Panigale V4 Bautista 2023 World Champion Replica

De kleur van deze replica is gebaseerd op de livrei waarmee Alvaro Bautista tijdens de WK Superbike-ronde in Misano in actie kwam. De Spanjaard gebruikte dezelfde kleuren ook tijdens de tweede race in Jerez de la Frontera, die meteen ook de laatste race van het WK Superbike-seizoen was. Om de look helemaal af te maken gaf Ducati deze replica - die in wezen gebaseerd is op een Panigale V4 S - de look van een R-versie. Dat betekent dat hij een tank uit geborsteld aluminium heeft, vleugeltjes uit koolstofvezel én gesmede lichtgrijze aluminium velgen van Marchesini. Ducati zal 219 exemplaren van de Panigale V4 Bautista 2023 World Champion Replica bouwen.

Panigale V4 Martín 2023 Racing Replica 

Ducati Lenovo-fabrieksrijder Bagnaia mag dan wel zichzelf opgevolgd hebben als wereldkampioen MotoGP, maar Prima Pramac Ducati-rijder Jorge Martin maakte het de Italiaan niet makkelijk. De 'King of Sprint' blonk uit in de zaterdagse sprintnummers en veroverde met z'n vechtlust de harten van fans over heel de wereld. Geen wonder dus dat Ducati maar liefst 189 exemplaren van de Panigale V4 Martín 2023 Racing Replica gaat bouwen.

Panigale V4 Bezzecchi 2023 Racing Replica

Ook de derde plaats in de eindstand van het WK MotoGP was met Marco Bezecchi voor een Ducati-rijder. De protegé van Valentino Rossi voerde zelfs even de WK-stand aan, maar een sleutelbeenbreuk in de aanloop naar de GP van India zou uiteindelijk een rem op z'n titelkansen zetten. Ducati gaat ook 72 exemplaren van de Panigale V4 Bezzecchi 2023 Racing Replica bouwen.

De Bagnaia-, Martin- en Bezzecchi-replica's zijn gebaseerd op de Panigale V4 S. Die krijgt voor de gelegenheid STM EVO drogeplaten-koppeling (met 9 platen), alsook Brembo Stylema R remklauwen en een MCS-systeem om de hoofdremcilinder al rijdend af te regelen. Rizoma tekent voor de uit aluminium gefreesde voetsteunen die verstelbaar zijn. Het plexiglass van het kuipje is gelijkaardig aan dat van de échte fabrieks-Panigales. Om de Panigale V4-replica's helemaal af te maken, gebruikt Ducati veel koolstofvezel. Zo zijn het hitteschild, de alternator-cover, de halfopen koppelingscover, de koelsleuven voor de remmen en het achterspatbord uit koolfstofvezel vervaardigd. De machines worden met een kit om de nummerplaat en de zijspiegels te verwijderen aangeleverd. Tot slot laat de GPS-timer tussentijden en rondetijden op het dashboard toe.

Panigale V2 Bulega 2023 World Champion Replica

Ducati pakte in 2023 ook voor het eerst de wereldtitel in het WK Supersport. Van de Panigale V2 Bulega Replica zullen 111 exemplaren gebouwd worden. Voor de gelegenheid komen die met Öhlins vering en stuurdemper en twee Akrapovic uitlaatdempers. Die laatste ingreep is volgens Ducati goed voor een lichte toename van het maximale vermogen en koppel. Verder verstelbare gefreesde voetsteunen van Rizoma en veel koolstofvezel beschermingscovers.

We are the Champions! Wereldkampioenen Bautista (Superbike), Bagnaia (MotoGP) en Bulega (Supersport) netjes op een rijtje. Foto: Ducati Media House.

Elk van deze race-replica's wordt in een speciale houten kist geleverd en is eveneens voorzien van een certificaat dat de authenticiteit ervan bevestigd.

 

Tekst: BJ

Foto's: Ducati Media House

Geschreven op 16 december 2023
© Motoren & Toerisme