Special Metal: Ducati Diavel for Bentley

Ducati lanceert een speciale versie van de Diavel V4 die geïnspireerd is op de Bentley Batur.

Sinds 2012 is Ducati een dochteronderneming van Audi en dat merk maakt op zijn beurt dan weer deel uit van Volkswagen AG. In die Volkswagen Group zit naast Lamborghini, waar Ducati al langer banden mee onderhoudt, ook Bentley. Het Engelse premiummerk was in een niet zo ver verleden één deel van een tweeling (samen met Rolls Royce), maar werd eind jaren '90 door toenmalig VW-baas Ferdinand Piech ingelijfd. Om het verhaal te vervolledigen: het was de BMW Group die quasi tegelijkertijd Rolls Royce verwierf. 

Special Metal: Ducati Streetfighter V4 Lamborghini

Dit jaar komt Ducati met een Diavel-versie die geïnspireerd is op de Bentley Batur. Die exclusieve sportwagen uit 2022 staat bij autoliefhebbers bekend als de krachtigste Bentley aller tijden. De Batur puurt een maximaal vermogen van 740 pk uit z'n 6 liter metende motor. Oh ja, ook de Batur is voorzien van het W12-motorblok dat Bentley's zo kenmerkt (maar dat straks uit productie verdwijnt, nvdr). 

Van de Batur bouwde Bentley slechts 18 exemplaren die ieder om en bij de £ 1.600.000 kostten. De Ducati Diavel for Bentley is iets minder exclusief want Ducati gaat er 500 exemplaren van bouwen.

Samenwerking tussen Centro Stile Ducati en Bentley-ontwerpers

Om de Diavel for Bentley te creëeren namen de designers van het  Centro Stile Ducati een aantal stijlelementen van de Bentley Baltur over. In de eerste plaats is dat de opvallende groene kleur. Een kleur die niet zozeer specifiek met de Batur te associëren is dan wel met Bentley's in het algemeen: Scarab Green. Deze rijke metallic-kleur komt uit het Mulliner-palet, of zeg maar de optielijst die z'n naam dankt aan de bekende Engelse koetswerkbouwer die tot begin jaren '60 Bentley's vormgaf. 

Naast het Scarab Green vormen ook de wielen van de Ducati Diavel for Bentley een belangrijke link met de Batur. De wielen werden speciaal ontworpen en gecreëerd voor deze bijzonder motorfiets en zijn voorzien van een Dark Titanium Satin lakkleur. 

De opvallende grote voorgril van de Bentley Batur werd door Ducati in 't klein gekopieerd voor de luchtinlaten aan weerszijden van de tank. De rode accenten op de 'luchthappers' vullen het vuurrood van de Brembo remklauwen mooi aan. 

Het Bentley-logo - niet te verwarren met het gestileerde logo van onze nationale spoorwegmaatschappij - is op verschillende plaatsen op de Diavel zichtbaar, waaronder de zadelovertrek.

Bron: persbericht Ducati

Foto's: Ducati Media House

Video's: YouTube.com/Bentley Motors en YouTube.com/Ducati

Geschreven op 11 december 2023
© Motoren & Toerisme