Special Metal: Anvil Motociclette Shrimp

Ooit begonnen als een klein festivalletje voor gelijkgestemde zielen, is ‘Wheels ’n Waves’ in het Franse Biarritz ondertussen uitgegroeid tot één van de belangrijkste motorevenementen in Europa. Alles draait er rond het customizen van motorfietsen. Voor constructeurs is het Zuid-Franse evenement inmiddels een afspraak die met stip in hun agenda aangeduid wordt.

Anvil Motociclette Shrimp
De 'blueprint' voor de Anvil Motociclette Shrimp. Zo moest de flat tracker er dus uit gaan zien.

Zo ook voor Indian Motorcycle. Het merk gooit momenteel hoge ogen met z’n ‘Wrecking Crew’ in het AMA Flat Track-kampioenschap. Bovendien zijn trackers – omgebouwde straatfietsen met een flat track-look – momenteel erg ‘hot’, in het customwereldje. Indian Motorcycle nam de Italiaanse custom-specialisten van Anvil Motociclette onder de arm voor de bouw van een tracker op basis van de Scout Sixty, het lichtste cruiser-model uit de line-up van de Amerikaanse constructeur.

Anvil Motociclette Shrimp
Omdat de Shrimp een echte flat track-machine moest worden bouwde Anvil Motocyclette een aluminium frame voor de machine. Daarin kwam dan de Indian V-twin uit de Scout Sixty te hangen.

San Marco en Phonz, de twee bezielers achter Anvil Motociclette, lieten zich voor deze ‘build’ inspireren door het verhaal van Albert ‘Shrimp’ Burns. Burns bouwde op z’n veertiende al een eigen racemachine op basis van een Indian. Daarmee nam Burns deel aan de races op de zogenaamde ‘motordromes’, grote houten pistes die je wel in elke Amerikaanse grootstad vond. Omdat Burns vrijwel onmiddellijk competitief was, werd hij niet graag gezien door de tegenstand. Die kloegen over Burns’ jonge leeftijd, z’n lage gewicht en kleine gestalte. Die twee laatste eigenschappen maakten dat Burns algauw als ‘Shrimp’bekend stond in de paddock. Shrimp was echter geen lange carrière gegund, twee dagen na z’n 23e verjaardag overleed hij na een zware crash op de motordrome van Toledo, Ohio.

Anvil Motociclette Shrimp
De Shrimp werd van gespaakte wielen en flat track-banden voorzien. Merk ook het kleine speedway-achtige zadel en het laterale nummerbord op.

Nadat ze de korte maar boeiende carrière van ‘Shrimp’ Burns ontdekt hadden, wilden San Marco en Phonz een motorfiets naar hem noemen. In februari werd een Indian Scout Sixty aangeleverd. Omdat de jongens van Anvil Motociclette een echte Flat Track-machine wilden bouwen, stripten ze het 1133 cc metende V-twin blok uit de Indian. Voor de Shrimp werd er een aluminium Flat Track-frame geconstrueerd. De Shrimp is niet zomaar een showmachine geworden, maar zal ook echt ingezet worden tijdens Flat Track-races. Zo zal de Italiaanse flat tracker Emmanuele Marzotto er dit weekend mee aantreden in de ‘El Rollo Flat Track’, tijdens ‘Wheels ’n Waves’.

Geschreven op 15 juni 2018
© Motoren & Toerisme