Rookie: exclusief interview met Matteo Simoni & Valentijn Braeckman over aankomende motorfilm

We kregen de uitnodiging om de set van Rookie te bezoeken met bijhorende interviews. Geen zorgen, we gaan ons niet bezighouden met het bespreken van films, maar deze ene film konden we niet voorbij laten gaan. Zoals Matteo het mooi verwoordde is de motor een kapstok waaraan dit aangrijpende verhaal wordt opgehangen, met andere woorden een ideaal excuus voor mij om richting Chimay te trekken, waar een deel van de opnames plaatsvonden.

De film wordt gedragen door enkele Vlaamse kleppers zoals Matteo Simoni en Veerle Baetens. Matteo die Nicky vertolkt, is een gepassioneerde straatracer, die op een dag gedwongen wordt zijn motor aan de kant te zetten na een zwaar ongeval. Uiteindelijk komt hij bij zijn schoonzus terecht die een zoon heeft, Charlie (Valentijn Braeckman). Nicky kan het niet laten om zijn motordroom te projecteren op Charlie en pusht hem om in zijn voetsporen te treden. Het is een herkenbaar verhaal van vergane dromen die iemand wilt laten voortleven in de volgende generatie. Om de film beter te begrijpen en te ervaren hoe de opnames eraan toe gaan heb ik enkele hoofdrolspelers kunnen interviewen, Matteo (Nicky), Valentijn (Charlie). In een volgend interview leer ik de twee stand-ins kennen, Laurent Hoffmann en Levi Badie die het uitdagende motorwerk doen.

Matteo Simoni als Nicky

Ik zal beginnen bij het begin, heb je zelf een motorrijbewijs of enige motorervaring?

“Ik had mijn theoretisch motorrijbewijs toen Husqvarna me toevallig contacteerde en me voorstelde of ik de Svartpilen 401 een jaar wilde lenen. Persoonlijk vind ik de Svartpilen er fantastisch uitzien dus heb ik dit aanbod vriendelijk aangenomen. Het is ook een motor die volledig bij mij past, ik hou ervan om te cruisen en af en toe eens snel op te trekken, maar hoge topsnelheden interesseren me minder.”

Hoe ben je uiteindelijk bij deze rol gekomen, heb je enige audities moeten doen?

“Ook weer heel toevallig. Lieven Van Baelen, de regisseur van de film, had opgevangen dat ik bezig ben met mijn motorrijbewijs en hij had iemand nodig voor zijn nieuwste film waarin de motor dus centraal staat. Het personage van Nicky is een authentiek en ruig persoon met veel lef en een grote mond, Lieven herkende deze eigenschappen van het personage dat ik speelde in de film Patser. Tenslotte moet je wel een stevig paar ballen hebben om deel te nemen aan races op een stratencircuit.”

Rookie
Matteo herhaalt zijn tekst voor de volgende scène.

Op welke manier heb je je ingeleefd in het personage?

Ik heb vooral video’s  bekeken op YouTube, zoals die van de beruchte Isle of Man TT en  verhalen gelezen over de familie Dunlop die voor de sport leven. Ik heb ook samengezeten met echte racers zoals Laurent Hoffmann om te begrijpen wat deze mensen drijft. In het begin kon ik het me moeilijk voorstellen waarom je ooit zoveel risico zou nemen, maar meer en meer ben ik beginnen inzien dat dit voor deze mensen een passie is waarbij alles draait om de ultieme snelheidskick en het gevoel om te winnen. Het is werkelijk uniek op welke manier deze mensen voor de sport leven. Zelf herken ik gelijkenissen met het surfen, dat is mijn passie en mijn manier om de knop even uit te zetten.”

Is het verhaal geïnspireerd op waargebeurde feiten?

Niet specifiek, maar in deze wereld vind je tal van gelijkaardige verhalen. Het gaat er om hoe je moet reageren als je leven plotsklaps overhoop wordt gegooid en je op zoek moet naar een alternatief. In de film betekent de motorwereld werkelijk alles voor Nicky, waarin diezelfde wereld zijn familie is. Hij heeft ook geen thuis en is dus altijd onderweg. Als dit dan verandert door één fout manoeuvre, is het een hele uitdaging om je aan te passen. Net daarom is het een herkenbaar verhaal, het hoeft niet per se een accident te zijn, maar genoeg mensen zullen ooit geconfronteerd worden met een dag of een moment dat heel hun leven drastisch door elkaar schudt.”

Rookie
Matteo die de race volgt

In welke tijd speelt de film zich af?

De film speelt zich af in de huidige tijd, we draaien tijdens eigenlijke races. Op deze manier is het goedkoper maar vooral veel authentieker, want we hoeven geen figuranten te regelen. De racers die je op de achtergrond ziet zijn daar effectief om deel te nemen aan het spektakel. Daarom is het soms wel uitdagend om geen afgesloten set te hebben waarop we kunnen filmen maar dichter bij de realiteit komen we niet. Lieven Van Baelen vindt het trouwens cruciaal dat alle details kloppen. Hij heeft tenslotte zelf enkele motoren, dus hij weet waarover hij spreekt.

Zijn er scènes waarin je zelf op de motor rijdt?

Tijdens de races is het enkel Laurent Hoffmann die op de motor rijdt. Eventueel in de paddock een kort stuk als ik geen helm op heb, maar daarbuiten is het te gevaarlijk om zelf te rijden. Er zijn wel scènes dat de motor op een trailer staat en dat het lijkt alsof ik aan het rijden ben.

Rookie

Ik heb gehoord dat je rijlessen hebt gekregen van onze huispiloot Wim Depraetere?

Ja, om me voor te bereiden op mijn praktisch rijexamen heb ik bij hem rijlessen gevolgd. De eerste keer was ik gebuisd omdat de KTM 1090 Adventure waarmee ik het examen aflegde nog in z’n Sport-stand stond. De motor is in die stand nogal gevoelig en ik reed net iets te snel in een speelstraat. Na de lessen met Wim is het uiteindelijk wel gelukt, ik heb enorm veel bijgeleerd van hem.

Zou je zelf een motor kopen na de opnames?

Na de film heb ik even genoeg motoren gezien (lacht) maar na verloop van tijd zie ik me misschien iets kopen. Wel geen racemachine maar eerder rond de 400 of 700 cc van Husqvarna of KTM, dat vind ik wel toffe motoren. Zoals ik al zei, wil ik vooral cruisen en aan het stoplicht eens de acceleratie voelen maar waanzinnige topsnelheden zeggen me niets, daarvoor denk ik te veel aan mijn gezin.

Valentijn Braeckman als Charlie

Heb je zelf enige motorervaring?

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door motorfietsen maar ik mocht er helaas nog niet mee rijden. Ik ben nu vijftien maar als ik binnenkort zestien word zie ik mezelf een schone klassieker aan te schaffen. Ik hou er van om zelf te sleutelen aan motorfietsen, zo heb ik al veel bijgeleerd van Rik de motormechanieker op de set. Lieven heeft voor de opnames begonnen, wel een KTM 125 bij ons thuis afgezet en daar cross ik af en toe mee in het bos van m’n grootvader. Dus als er scenes zijn in de paddock zonder helm kan ik zelf rijden.”

Hoe ben je bij de film terecht gekomen?

Mijn moeder had voorgesteld om me in te schrijven. Ik zag dit wel zitten, dus heb ik ingestemd. Bij sommige kandidaten was dit wel anders, daar merk je dat de kinderen van thuis uit worden gepusht en dat is bij mij totaal niet het geval. Ik geloof dat er vijftig deelnemers waren tijdens de auditie. Eerst kreeg ik het te horen dat ik niet geselecteerd was, maar later mocht ik toch terug komen voor een tweede auditie. Als ik dan door had dat ik daar alleen was kreeg ik er goede hoop in. Toen Lieven dan zei dat ik waarschijnlijk voor m’n zestiende al met de motor ging rijden, wist ik het.

Hebben de opnames gewacht tot jouw vakantie?

“Klopt, in juni had ik nog examens dus de opnames zijn begin juli gestart.”

Rookie
Valentijn spreekt Matteo aan voor hij aan de race begint

Ging het vlot om de teksten van buiten te leren?

Dit is m’n eerste grote rol en hiervoor heb ik enkel meegespeeld in reclames en musicals, maar uiteindelijk als je de tekst een tiental keer leest, weet je wel wat je moet zeggen. En Lieven geeft voldoende ruimte aan zijn acteurs om te improviseren en dat vind ik wel tof.”

Is je accent belangrijk voor de film?

Ik ben van Wetteren en speel met een licht accent uit die streek. Maar Matteo  komt oorspronkelijk uit Limburg en heeft met een taalcoach een Aalsters accent aangeleerd. Dus de personages komen Oost-Vlaanderen.

Rookie

Heb je een speciale opleiding gevolg voor de film?

“Ik studeerde Humane wetenschappen maar ga nu overschakelen op Audiovisuele vorming. Mijn punten waren niet super en mijn interesse ligt meer bij de film. Ik zou ook Woordkunst- drama kunnen studeren voor extra acteerlessen maar ik geloof dat ik met deze film al enorm veel ga bijleren en het lijkt mij ook interessant om te weten wat er zich achter de camera’s afspeelt.”

Boeiende vakantie zeker?

“Ja, fantastisch! Heel de tijd van huis weg en veel op hotel, maar ik moet veel slaap inhalen want het zijn soms lange dagen en nachten.”

De opnames zijn afgerond dus we kunnen Rookie ongeveer binnen een jaar verwachten in de filmzalen, ongetwijfeld houden we jullie nog op de hoogte. In een volgend artikel lees je het verhaal van de twee stand-ins die het echte motorwerk doen.

Tekst & foto's: Charly de Kinderen

Rookie
Geschreven op 22 augustus 2019
© Motoren & Toerisme