RIP: Jean Graton

In Brussel is vandaag striptekenaar Jean Graton overleden. De geestelijke vader van Michel Vaillant – en bij uitbreiding de hele Vaillant-clan, én Julie Wood, werd 97 jaar.

De uit Bretagne afkomstige Jean Graton week eind jaren ’40 uit naar Brussel, dat destijds het epicentrum van de stripwereld was. Na passages bij oa de sportkrant ‘Les Sports’, het jeugblad Spirou/Robbedoes, begint Graton in 1957 met de reeks Michel Vaillant. Deze laatste is de getalenteerde benjamin van een Franse automobieldynastie, die in zowat alle mogelijke autosportdisciplines hoge ogen gooit. De Vaillant-strips geven dan ook een goed beeld van de F1 Grand Prix en de 24 Heures du Mans (Auto) van de jaren ’50, ’60 en ’70. Maar Graton brengt meer dan alleen maar de autosport van die jaren in beeld. Ten behoeve van de verhalen creëert hij ook (op papier althans) een gamma aan personen- en vrachtwagens die uit de Vaillant-fabrieken komen gerold. Een album zoals ‘Tocht door de nacht’ uit 1962, speelt zich volledig af in het ‘routiers’-wereldje van die tijd.

 

In 'Tocht door de nacht' maakte Graton voor het eerst een zijstapje.

Gaat Michel Vaillant in de eerste plaats over autosport, dan komt later toch ook de motorsport aan bod. In 1971 brengt Graton ‘Rodeo op twee wielen’ uit. Een album waarin het familiebedrijf Vaillant zich ook in de motorsport wil manifesteren. Samen met z’n onafscheidelijke Texaanse ‘buddy’ Steve Warson, trekt Michel Vaillant naar de VS om er in de Trans-AMA Motocrosswedstrijden uit te komen.

Naast Jacky Ickx krijgen ook Joël Robert en Roger De Coster een ‘cameorol’ in dit album. Twee jaar later breng Graton Michel Vaillants  Motorboek uit. In dit hardcover album worden, door middel van geïllustreerde reportages en korte stripverhalen verschillende motorsportdisciplines belicht. Dat beide werken beïnvloed zijn geweest door Bruce Browns legendarische documentaire ‘On Any Sunday’ valt niet te ontkennen.

Van flat track, over supercross, tot GP's: Julie Wood is van alle (motorsport)-markten thuis!

Graton blijkt gecharmeerd te zijn door de Amerikaanse motorsport, want in 1976 zet hij met Julie Wood, een compleet nieuwe stripreeks neer. Julie is een jonge Californische vrouw, die in zowat alle motorsportdisciplines haar mannetje weet te staan. Zo zien we haar in de loop der jaren bums uitkomen in woestijnraces, flat track, motorcross, supercross, endurance en natuurlijk ook wegrace GP’s. Maar na 8 albums trekt Graton een streep onder het nevenproject Julie Wood. Julie’s personage duikt daarna nog wel in enkele Michel Vaillant-albums, waaronder ‘Paris-Dakar’, ‘Rendez-vous in Macao’ en ‘Steve & Julie’.

De 8 Julie Wood-albums werden enkele jaren geleden heruitgegeven in 3 zogenaamde 'integrale albums'.

Auteur Graton blijft tot 2004, hij is er dan al 80,  verder tekenen aan Michel Vaillant. Daarna neemt zijn zoon Philippe de regie van Studio Graton over. Nadat de originele Vaillant-reeks z’n beslag kent in 2007, wordt er in 2012 met ‘Michel Vaillant: Nieuw Seizoen’ een tweede, nieuwe reeks gelanceerd.

Jean Graton toont, tijdens de Grote Prijs van Nederland Formule 1 op het circuit van Zandvoort, Ferrari F1-piloot Patrick Tambay, z'n (dan) nieuwe Vaillant-album 'Met 300 km/u door Parijs'.

Begin 2020 werd Graton Editeur volledig overgenomen door uitgeverij Dupuis.

 

Tekst: BJ

Foto: Wikimedia Commons/Cees de Boer

Covers: Graton Editeur

Geschreven op 21 januari 2021
© Motoren & Toerisme