Rijtips: Drie basistechnieken voor die eerste voorjaarsrit

Het goede weer van de komende dagen zal duizenden motorrijders weer op hun machines lokken. Maar op welke aspecten van het motorrijden, moet je zéker letten als je na een winterpauze van enkele maanden weer op je motorfiets stapt? We legde deze vraag voor aan motorcoach Wim Depraetere. Wim wees ons op het belang van drie basistechnieken en gaf ons ook nog één gouden regel mee om veilig de eerste rijdagen van 2021 in te gaan.

 

Drie basistechnieken

 

1. Kijk voldoende ver voor je uit. Pas de 2 seconden-regel toe. Dat wil zeggen dat je blik gericht moet zijn op het op punt op je rijlijn waar je twee seconden later over rijdt.

2. Neem een ontspannen zithouding aan. Een verkrampte houding met uitgestrekte armen is allesbehalve ideaal om je motor precies te sturen.

 

3. Beheers je snelheid. Weet waar én wanneer je gas moet geven én moet afremmen. Door een te hoge snelheid krijgt je motorfiets meer rechtuit-stabiliteit  en wordt het moeilijker om hem in te sturen.

 

En tenslotte is er nog de gouden regel: Hou afstand! Hou voldoende afstand tussen jou en je voorligger. Hou ook voldoende afstand van fiets- en voetpaden die eventueel langs de weg liggen.

 

Tekst: BJ

Foto's: Archief M&T/Wilfried Verreck

Geschreven op 19 februari 2021
© Motoren & Toerisme