Rij-indruk: Silence S01+

Silence is al langer actief op de markt van elektrische scooters, maar brengt nu zijn eerste elektrische motorscooter uit. De Spaanse bouwer onderscheidt zich met het concept van de verwisselbare batterij. Dankzij dit systeem kan je je batterij ook thuis volladen als je geen oprit of garage bezit. Of het in de praktijk effectief zo praktisch is, testen we graag voor je uit.

Elektrische motoren blijven nog schaars, maar de producenten van elektrische scooters zijn ondertussen niet meer op twee handen te tellen. Door mobiliteitstransitie die volop aan gang is, zien steeds meer – vooral Aziatische – nieuwkomers hun kans schoon om een stukje van de markt te veroveren, want de grote merken laten het nog steeds weten. Het Spaanse Silence is een van de weinige Europese merken die ook in het gat springen.

Het pijnpunt bij elektrisch rijden blijft het beperkte rijbereik. Ook de lange laadtijd is voor twijfelaars een reden om toch maar niet elektrisch te rijden. Net daarom bedacht Silence een systeem waardoor je de batterij in zijn geheel uit de scooter kan rollen, ongeveer zoals een trolley voor handbagage. Zo kan je thuis laden, of de batterij snel omwisselen voor een volgeladen exemplaar. Op het eerste zicht een ingenieus idee, maar weet wel dat een extra batterij bijna 3.000 euro kost. Niet echt een koopje, dus. Bovendien weegt de batterij 41 kg, waardoor-ie niet zo makkelijk te verplaatsen is, zelfs op wieltjes. Even de batterij naar boven dragen tot in mijn appartement (zonder lift), is al helemaal geen optie. 

Motoren & Toerisme september 2023

Het volledige verslag van onze uitgebreide test met deze Spaanse mobiliteitsoplossing lees je in de huidige editie van Motoren & Toerisme die vanaf 21/09 in de winkel ligt. 

Geschreven op 19 september 2023
© Motoren & Toerisme