Rij-indruk: Fantic XEF Rally

Buiten mijn referentiekader

Na zes jaar motortesten heb ik inmiddels een stevig referentiekader opgebouwd in zowat elk segment. Toch zijn er motoren die daar buiten vallen omdat ze zeldzaam zijn of simpelweg onbetaalbaar. Dakar-replica’s zitten in zo’n categorie waarvan ik moest accepteren dat ik er nooit mee zou kunnen rijden, hoe hoog ze ook op mijn verlanglijstje staan. Tot nu, want met de Fantic XEF Rally zijn die Dakar-dromen plots wel bereikbaar. Dit is geen gelimiteerde reeks aan een exuberante prijs, maar wel een motor die meedoet aan de beruchte Dakar Rally – zowat de bekendste offroadwedstrijd ter wereld. Tijd om dat gat in mijn referentiekader te dichten.

De XEF Rally haal ik op bij RS Motors in Gent, trotse verdeler van het Italiaanse Fantic. Ze geloven rotsvast in de wedergeboorte van het merk, dat met de hippe Caballero-reeks trouwens nog een reeks leuke motoren in huis heeft. Mijn aanvraag komt nogal last-minute, dus krijg ik bij RS Motors het persoonlijke exemplaar van de eigenaar mee. “Behandel hem alsof het je eigen motor is,” klinkt het. Geen gemakkelijke opdracht, zeker niet bij een machine die pas echt tot leven komt wanneer je hem tot het uiterste drijft.

Ik rij eerst binnendoor via de velden, maar beland al snel op de snelweg richting Antwerpen. Geen evidente match, want hier komt de 450cc-eencilinder niet tot zijn recht. Het rauwe en nerveuze motorblok heeft actie nodig. Een vlak toerental op een rechte snelweg voelt onnatuurlijk, maar toch kan het. Je rijdt vlot mee met het verkeer en er is zelfs wat windbescherming, maar het voelt fout en doet het blok geen goed.

Urban jungle

Idealiter verpak ik deze motor in een houten krat, om hem pas weer uit te laden aan de rand van een woestijn of jungle, klaar voor een episch avontuur. Met een tank van 30 liter en een bereik van bijna 500 kilometer is hij er alleszins klaar voor. De prominente navigatietoren met 7-inch tablet, waarop een app je de meest afgelegen tracks toont, wakkert de reislust alleen maar verder aan.

Je zigzagt moeiteloos tussen het verkeer en je kijkt er nog overheen ook.

Maar voorlopig blijft het bij dromen. Tijd noch budget laten grote expedities toe, dus gebruik ik de Fantic noodgedwongen als dagelijks vervoer – afgewisseld met wat stukken Trans Euro Trail en de snelweg als terugkerend antagonist. En toch … in de stad – of moet ik urban jungle zeggen – maakt deze Rally me verrassend gelukkig. De vering is er misschien niet op afgestemd – deze motor wil meer dan een flauwe verkeersdrempel - maar het lage gewicht, het smalle profiel en de scherpe wendbaarheid maken veel goed. Je zigzagt moeiteloos tussen het verkeer en je kijkt er nog overheen ook.

Met mijn 1m90 zit ik perfect, maar de extreme zadelhoogte van 955 mm zal voor veel anderen een breekpunt zijn. Gelukkig is de tank smal tussen de benen en zit het gewicht laag, waardoor hij best eenvoudig te hanteren is. Je zit echt bovenop deze motor, klaar om je gewicht te verplaatsen of recht te veren bij het minste obstakel. Het rode suède zadel is een fraai detail: hard, maar met verrassend veel grip. Meer dan een klassiek zadel houdt het je stevig op je plek wanneer die rauwe eencilinder je er met brute kracht probeert af te wippen.

Showsteler

Subtiel is deze motor allerminst. De brullende eencilinder trekt vanzelf de aandacht, en van zodra hij zwijgt steelt het silhouet de show, met z’n grove noppenbanden en de gepersonaliseerde wrap waarop parmantig een bloedgroep en racenummer pronken. Onderaan beschermt een forse bodemplaat uit koolstofvezel het motorblok, voor het geval de indrukwekkende veerweg van 310 mm toch eens tekortschiet. Alles aan deze Fantic schreeuwt: ik ben geen doorsnee motor!

Met een mix van ijdele hoop en milde naïviteit stuur ik de Rally richting enkele Vlaamse TET-lusjes. Niet geheel onverwacht blijkt het merendeel van de route uit asfalt te bestaan, afgewisseld met hier en daar een strookje gravel. Veel ruimte om deze Dakar-geïnspireerde machine écht los te laten is er niet, dus rest mij weinig anders dan de Fantic als een soort toermotor te behandelen. Dat lukt, maar het voelt als zonde. Een compromis waar de motor eigenlijk te wild voor is.

De versnellingsbak is niet gemaakt voor gezapig toeren en schakelt vrij ruw, met kort gespatieerde verzetten. Toch werd de overbrenging al aangepast tegenover de Yamaha WR450F waarop de Rally gebaseerd is. Een iets langere overbrenging geeft net wat meer ademruimte dan op die krachtige enduro die bij ons helaas niet meer verkocht mag worden vanwege de strenge emissienormen. Gelukkig weet Fantic deze motor alsnog te homologeren. Er is trouwens ook een optioneel Factory-kit die de motor nog extremer maakt, al is dat waarschijnlijk enkel nuttig voor professionele rijders. Bovendien zorgt deze kit ervoor dat de motor zijn homologatie verliest.

Het kan zeer hard gaan met deze Rally, al is dat niet altijd gepast in onze dichtbevolkte contreien. Waar de motor nog lang niet aan zijn limiet zit - want 150 km/u aantikken zou mogelijk moeten zijn - loop ik als rijder wel sneller tegen mijn grens aan.

150 km/u

Op de zeldzame gravelstroken toont de XEF Rally meteen z’n ware aard: hij kent nauwelijks grenzen. Dankzij het lage gewicht en de relatief korte overbrenging heb je ruimschoots vermogen om snel te accelereren. De volledig instelbare vering geeft geen krimp op dit terrein. Het kan zeer hard gaan met deze Rally, al is dat niet altijd gepast in onze dichtbevolkte contreien. Waar de motor nog lang niet aan zijn limiet zit - want 150 km/u aantikken zou mogelijk moeten zijn - loop ik als rijder wel sneller tegen mijn grens aan.

Op een bepaald moment beland ik op een weg die door een boerenveld loopt, gevormd door diepe tractorsporen. Hier telt geen snelheid, maar precisie. En net dat maakt het plezant: jezelf en de motor uitdagen, zonder angst voor zware gevolgen. Met dat rijklaargewicht van slechts 140 kilo verteert deze Fantic het terrein veel makkelijker dan de doorsnee allroads die we meestal testen. Het herinnert me eraan wat offroad rijden echt betekent. Het is vooral de combinatie van lichtheid en het rauwe blok dat meteen reageert, dat verslavend werkt.

Van elektronica als ABS of tractiecontrole is geen sprak – deze Fantic is immers ingeschreven als enduro – en dat voel je. Alles is puur en voorspelbaar. Ook de angst om de motor in je eentje te laten vallen is dankzij het lage gewicht nagenoeg onbestaande. Enig minpuntje is de beperkte stuuruitslag, die bijna vergelijkbaar is met een racemotor. Keren op een smal pad lukt zelden in één keer. Tenzij je, zoals het hoort, het achterwiel met een ruk aan het gas laat uitbreken en vlotjes rond je as draait.

Fantic XEF RALLY
Motor: vloeistofgekoelde eencilinder viertakt
CI: 450 cc
Vanaf: € 16.799,00

Conclusie

Uiteindelijk draait motorrijden – cliché of niet – gewoon om plezier. En laat deze Fantic daar nu net in uitblinken. Zelfs z’n praktische inzetbaarheid valt beter mee dan verwacht, al probeert zijn speelse karakter soms het slechtste in je naar boven te brengen. Elke rotonde zou je op deze motor zomaar dwars kunnen kruisen en elke middenberm lijkt wel de ideale gravelstrook. Deze motor vraagt om uitgedaagd te worden, en dat is in onze contreien niet altijd makkelijk.

Concurrenten van deze Fantic zijn schaars. De KTM Rally Replica staat nog een trapje hoger, maar kost het dubbele en wordt meestal gelimiteerd in oplage. Alleen het Chinese Kove biedt nog een gelijkaardig alternatief. De Fantic XEF Rally staat in de catalogus voor € 16.799. Geen koopje, want met dit geld zit je bijvoorbeeld ook al in het vaarwater van een KTM 890 Adventure R. Dat is ook bepaald geen doetje, maar hij is wel bijna honderd kilo zwaarder. Een scheve vergelijking dus.

Special Metal: 2025 KTM 450 Rally Replica

De Fantic XEF Rally is een buitenbeentje. Hij maakt geen compromissen. Hij wil enkel vlammen over gravel of in het mulle duinzand spelen. In essentie is het een omgebouwde enduro, klaar voor de zwaarste rally’s en meest uitdagende avonturen. Koop deze motor dus met een duidelijk doel en beloof ‘m een echte uitdaging. Ik kan me alleszins geen betere metgezel voorstellen om die droom waar te maken.

Tekst: Charly de Kinderen

Foto's: Maarten Van Caesbroeck

Geschreven op 23 april 2025
© Motoren & Toerisme