Reisverslag Bretagne

Breizh sur deux roues

15 juni 2020: de lockdown is net voorbij, Frankrijk opent terug zijn grenzen en van regionale corona-kleurcodes is nog geen sprake. Het originele plan om dit jaar naar het oosten te trekken wordt definitief van tafel geveegd en de kaarten worden aangesproken om nieuwe horizonten op te zoeken. Bretagne, Breizh in het lokale dialect, sprak ons al langer aan, maar we we vreesden dat dit ontegensprekelijk knap stukje Frankrijk niet onmiddellijk interessant gebied is voor motorrijders.

Tekst en Foto’s: Pieter Pacques

Na drie maanden lockdown waren we echter klaar voor zowel een motorvakantie, als voor een laidback genietvakantie. Motorrijden-met-kids editie 2020 zou dus weleens een alternatief reisje kunnen worden. We zoeken een van de meest westelijke punten op de kaart van Frankrijk en prikken onze wijsvinger resoluut op Camaret-sur-Mer, op zo’n 950 km van Leuven. We vertrekken laat in de namiddag om het eerste deel van het traject, zo’n 300 km lang, rustig te kunnen aanpakken. De gps zetten we in de ‘vermijd snelwegen’-modus om ons naar de contreien van Amiens te brengen, waar we een tipi hebben geboekt voor onze eerste overnachting. Volledig willekeurig leidt de gps ons via Routes nationales doorheen een stilgevallen Frankrijk. Een perfecte start van de rit. De regio tussen Bergen en Amiens is doorspekt met kruisbeelden, kapelletjes en oorlogsmonumenten. In de laatste categorie kwamen we een heel opvallende tegen in Pozières: een monument dat is gewijd aan de nagedachtenis van alle dieren die zijn omgekomen in dienst van de strijdkrachten tijdens de Groote Oorlog. Naar schatting waren het er ongeveer 9 miljoen: paarden, honden en (verrassend) ezels. De tipi ziet er flashy uit, maar de luidruchtig ruisende beek die er vlak naast ligt houdt ons uit de slaap, zodat we de nacht deels doorbrengen met staren over de donkere jachtvelden.

Geen zinsverbijsterende rit, hoewel de aanvang en de laatste zeventig kilometer binnendoor de saaie rijdag nog een beetje goedmaken. Dat we relatief alleen zijn op de baan, maakt dat het wel fijn reizen is. De Bretonse snelwegen worden geflankeerd door borden met 110, en zowat alle voertuigen houden zich netjes aan de snelheidsbeperking, vandaar de nogal wisselende beleving van het dagtraject. Na aankomst in Camaret-sur-Mer gaan we na het uitpakken en douchen, een hapje eten en wat zorgeloos rondslenteren. Nu kan de vakantie pas echt beginnen...

 

De volledige versie van dit reisverhaal lees je in het novembernummer van Motoren & Toerisme dat vanaf donderdag 5 november in de winkel ligt.

Geschreven op 3 november 2020
© Motoren & Toerisme