Reisverhaal Wales: Brecon Beacons en de legende van de rode draak

Reisplannen met een motorfiets worden meestal gemaakt in de winter. Korte dagen, lange nachten en koud weer laten de reislustige motard uitkijken naar betere tijden. Naar het moment waarop je de motor kan afstoffen en erop uit kan trekken. Dit jaar was onze winter nogal een speciale: hij was van het druipnatte type. Dan kan je resoluut kiezen voor de zonnige zekerheid van het zuiden, of je kan een gokje wagen en naar Groot-Brittanië trekken. Ik ben nogal te vinden voor uitgestrekte streken, glooiende landschappen, vriendelijke mensen, lekkere patisserie en stiekem ook voor fabelachtige en onwaarschijnlijke legendes. Een verzameling van al deze heerlijkheden vind je in Wales. En het kan daar niet elke dag regenen, toch?

Ik start het vooronderzoek. Mijn boeken met oude legendes liggen klaar onder de leeslamp, naast een mooie fles whisky. Wat verder staat mijn pc met RouteYou uitdagend te blinken, in afwachting van zijn deelname in het actieplan. Met het reisgezelschap slaan we de agenda’s open, klaar om de verblijven te boeken en een droge reisperiode te zoeken. Dan rest ons enkel nog de zoektocht naar enkele gehypete motoren die best kunnen tellen als reismachines. Twee motoren die de laatste tijd goed scoren op sociale media, zijn de gloednieuwe Moto Guzzi Stelvio en de BMW R 1300 GS. Beiden zijn ze de top in hun eigen rangen. Beiden zijn het machines waar veel reizigers reikhalzend de lancering van afwachtten. Is al die aandacht terecht, of is het een onderdeel van de verkoopstrategie?

Wales, Brecon Beacons, Pieter Pacques

Ik vlei me neer in de sofa, schenk een whisky uit, steek de leeslamp aan en open het eerste boek vol legendes. Een 12de eeuwse tekst maakt melding van een Keltische koning genaamd Vortigern, die op zoek was naar een geschikte plek om zijn kasteel te laten bouwen. Dinas Emrys bleek de perfecte heuvel voor hem te zijn, en de eerste bouwplannen werden snel geïnitieerd. Ondanks de nodige aandacht, bleven de funderingen echter keer op keer instorten en verdween zelfs het gereedschap van de werkmannen. De tandenknarsende Vortigern die na weken van bouwproblemen stilaan het noorden begon kwijt te geraken, riep de hulp in van tovenaars en magiërs. Die vertelden hem dat enkel het bloed van een kind met een aardse moeder en een buitenaardse vader hem kon helpen. OK, hier kan ik de lezing al stoppen. M’n interesse is gewekt. Ik ben helemaal verkocht. En waar ligt deze heuvel zei je? In Wales? Komt dat even goed uit.

Dus Vortigern laat een zoektocht starten, en het kind wordt uiteindelijk gevonden in Caer Myrddin in Carmarthen. De voorbereidingen worden getroffen om het offer uit te voeren. Ik doe het boek toe en check even of dit geen Stephen King-versie is. Toch niet. Maar het verhaal zal voor later zijn. De combinatie met whisky doet mijn fantasie absoluut goed. Ik neem de pc erbij: om aanrijroutes te bepalen, ferryprijzen op te zoeken, en -nog leuker- het nodige huiswerk te doen qua bezienswaardigheden, stopplaatsen, slaapplaatsen en meer.

Wales, Brecon Beacons, Pieter Pacques

Of wij het droog hielden, of het offerkind dit verhaal overleefde en of we gebakjes hebben gevonden … dat lees je in de volgende editie van Motoren & Toerisme die verschijnt op 6 juni 2024.

Route door Wales: deel I van IV

Route door Wales: deel II van IV

Route door Wales: deel III van IV

Route door Wales: deel IV van IV

Tekst en foto's: Pieter Pacques

Geschreven op 16 mei 2024
© Motoren & Toerisme