Recreatief motorrijden onder vuur in Nederland

In tegenstelling tot de in België geldende maatregelen ivm de uitbraak van het coronavirus mag je in Nederland nog steeds recreatief motorrijden. Maar daar lijkt de komende dagen wel verandering in te komen. Een aantal overheiden gaat landweggetjes en toeristische plaatsen tijdens het Paasweekend afsluiten voor motorrijders.

 

Reeds eind vorige week riep de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) z’n leden, en bij uitbreiding alle Nederlandse motorrijders, op om thuis te blijven. Een oproep die overigens massaal genegeerd werd. Tijdens het afgelopen weekend trokken er dan ook hele groepen motorrijders op pad.

In tegenstelling tot in Vlaanderen, waar nagenoeg alle jaagpaden of dijkwegen verboden terrein zijn voor motorrijders, mag je in Nederland wel op dijken rijden. Dat gebeurde vorig weekend dan ook massaal. De Nederlandse Krant ‘Het Algemeen Dagblad’ had het gisteren over 'motorterreur'  omdat motorrijders de geldende coronaregels aan hun laars lapten. Een berichtgeving die weliswaar als tendentieus kan omschreven worden maar die wel een zeker grond van waarheid heeft. Alleen kan je je afvragen in hoeverre motorrijders, in groep, elkaar en anderen kunnen besmetten tijdens het rijden?

Ook in andere Nederlandse kranten kwamen recreatieve motorrijders onder vuur te liggen. Zo publiceerde de grootste Nederlandse krant, ‘De Telegraaf’ gisteren een aantal lezersbrieven van boze omwonenden van landelijke wegen. En vandaag poneerde columnist Sander van Walsum in 'De Volkskrant' dat ‘Motorrijders onaantastbaar zijn’. De kritiek beperkt zich overigens niet alleen tot motorrijders maar ook wielertoeristen krijgen een lik uit de pan.

De drukte van het afgelopen weekend blijft niet zonder gevolgen. Zo wordt er in het komende Paasweekend nog meer drukte gevreesd en net omdat te voorkomen zullen bepaalde toeristische plekken en kleine landweggetjes niet toegankelijk zijn voor motorrijders en wielertoeristen. Een beslissing die reeds maandagavond genomen werd op een gezamenlijk overleg tussen de 25 veiligheidsregio’s die Nederland telt.

Of het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de coronamaatregelen gaat aanscherpen voor recreatief motorrijden en fietsen is niet duidelijk. Maar het is wel duidelijk dat deze twee vrijetijdsbestedingen nu onder de loep liggen van overheid, media en publieke opinie.

 

Tekst: BJ

Foto's: Archief M&T/Chris Wouters

Geschreven op 8 april 2020
© Motoren & Toerisme