Peking – Parijs op drie wielen deel II

Tekst: Tom Vander Sande

Foto’s: Gerard Brown

In de vorige editie van M&T stelden we het waanzinnige project van Anton Gonissen en zijn Contal Mototri voor. Nu kunnen we verslag uitbrengen van hun heroïsche trip van Peking naar Parijs met een zelfgebouwde driewieler. In 36 dagen moesten de deelnemers 14.850 km afleggen, waarvan een deel op onherbergzaam terrein. Spoiler alert: ze zijn er geraakt. Maar niet zonder slag of stoot.

Wat voorafging: In 1907 tijdens de allereerste editie van deze rally probeerde de Fransman Auguste Pons samen met zijn navigator Foucault met een driewieler van Mototri Contal Parijs te bereiken. Het duo strandde echter na enkele honderden kilometers in de Gobi-woestijn en wist het er maar net levend vanaf te brengen. Dat verhaal inspireerde Anton om het meer dan een eeuw later toch nog eens te proberen. Hij zocht een oude Contal, verbouwde hem naar hedendaagse normen en blies in één beweging het gehele merk weer leven in. Hij vond in Herman Galan ook een opvolger voor Foucault, die samen met hem op 2 juni in Peking aan de start stond. Geen half werk dus, maar zelfs dan blijft het een hele uitdaging.

 

De volledige versie van dit artikel lees je in Motoren & Toerisme 4/2019, de mensen-special, die vanaf 25 juli in de winkel ligt. Je kan dit nummer ook via onze tijdschriftenwinkel kopen.

Geschreven op 24 juli 2019
© Motoren & Toerisme