New scoot: Honda Forza 125 MY18

Het jaar mag dan haast halverwege zijn, toch klasseert Honda deze nieuwe versie van de Forza 125 als een 2018-model. De Forza 125 was al één van de meer populaire scooters in het Honda-gamma en een aantal ingrepen moeten er nu voor zorgen dat dit zo blijft.

Honda Forza 125 MY18
Honda herwerkte het bodywork van de Forza 125, die er nu een stuk minder scherp uitziet.

Rijwielgedeelte

De Honda Forza 125 heeft een stalen frame. Een conventionele telescopische voorvork van 33 mm en twee achterschokbrekers moeten de machine afveren. Alleen op de schokbrekers kan de veervoorspanning ingesteld worden. Verder is de machine voorzien van wielen in gietaluminium – 15-duims vooraan, 14-duims achteraan. Beide wielen zijn voorzien van schijfremmen en ABS.  Rijklaar weegt de Forza 125 162 kg.

Honda Forza 125 MY18
Voortaan zijn ook de richtingaanwijzers voorzien van LED-lampen.

Motor

Een watergekoelde viertakt eencilinder van 125 cc fungeert als krachtbron voor de Forza 125. Het blok heeft een vierklepskop en produceert 15 pk (aan 8.500 opm.), terwijl het maximaal koppel 12,5 Nm (aan 8.250 opm) bedraagt. Honda claimt dat het zuinige blok een bereik van 42,5 km per liter haalt. Daarmee zou je met een volle tank bijna 500 km kunnen afleggen. Het blok is voorzien van een stop-startsysteem, waardoor het automatisch afslaat als het meer dan 3 seconden stationair draait en de rem wordt ingeknepen. Het volstaat aan het gashendel te draaien om het blok daarna weer tot leven te wekken.

Honda Forza 125 MY18
Het nieuwe dashboard van de Forza 125 is een geslaagde mix van analoge en digitale instrumenten.

Uitrusting

Het windscherm van de nieuwe Forza 125 is elektrisch verstelbaar. De bediening ervan gebeurt via een knop op de linker stuurhelft. Waren de koplamp en het achterlicht op het vorige model al voorzien van LED-lampen, dan geldt dat nu ook voor de richtingaanwijzers. Honda herwerkte ook het dashboard dat nu een mix is van digitale en analoge instrumenten.

De zadelhoogte bleef ongewijzigd op 780 mm. Onder het zadel van de Forza 125 vind je een opbergruimte met een inhoud van 53,5 liter. Volgens Honda biedt die plaats aan twee integraalhelmen. De achterzijde van de linker stroomlijnhelft is voorzien van een afsluitbaar opbergvakje met een 12V-contactpunt. Naast plaats voor je smartphone kan je er ook een flesje in kwijt.

Honda Forza 125 MY18
De topbox van 45 liter voert de optielijst van de nieuwe Honda Forza 125 aan.

Met een zogenaamde smart key sluit je de Forza 125 af. Bovendien kan je hem ook gebruiken om de optionele topbox van 45 liter te bedienen. Naast de topbox bevat de optielijst ook nog een bagagerek, binnenzakken voor de opbergvakken, verwarmde handvatten en een alarm.

Uiterlijk

Honda nam ook het uiterlijk van de Forza 125 onder handen. Zowat elk vlak van het bodywork werd lichtjes herwerkt zodat de scooter er wat afgeronder en minder spits uitziet. Daarnaast voegde het twee nieuwe kleurstellingen – Matt Carnelian Red Metallic/Pearl Nightstar Black en Matt Pearl Cool White/Matt Cynos Grey Metallic – toe aan de bestaande kleurstellingen.

 

De Honda Forza 125 modeljaar 2018 zal in de volgende vijf kleurstellingen verkrijgbaar zijn:

Honda Forza 125 MY18
Matt Carnelian Red Metallic/Pearl Nightstar Black
Honda Forza 125 MY18
Matt Lucent Silver Metallic/Matt Pearl Pacific Blue
Honda Forza 125
Matt Pearl Cool White/Matt Cynos Grey Metallic
Honda Forza 125
Matt Cynos Grey Metallic/Matt Carbonium Grey Metallic
Honda Forza 125
Black/Matt Cynos Grey Metallic
Geschreven op 1 juni 2018
© Motoren & Toerisme