MY23: KTM 690 Enduro R/SMC R

Je zou hen de tweëeige tweeling van de KTM-familie kunnen noemen, want de 690 Enduro R en de 690 SMC R delen nagenoeg alle mechanische componenten met elkaar. Alleen hun karakter verschilt, doet de ene het op noppen dan doet de andere het op semi-slicks. Voor 2023 geeft KTM de dikke eencilinder-tweeling een update.

Het hart van de 690’s kennen we natuurlijk als de LC4. De LC4 is een legendarisch motorblok dat 35 jaar geleden z’n carrière begon. De vloeistofgekoelde, vierklepper van 553cc was oorspronkelijk vooral bedoeld krachtbron van de dikste cross- en enduromotoren uit het KTM-gamma. Maar het fungeerde kort daarna ook als basis voor de 600 Incas, de eerste échte allroadmachine van het Oostenrijkse merk.

Ook voor 2023 blijven de LC4’s trouw aan hun minimalistische roots. Wat niet wil zeggen dat ze niet verfijnd zijn. Zo zijn zowel de Enduro R als de SMC R voorzien van bochten-ABS. Daar komt er per model nog een specifiek  pakket bovenop. Voor de Enduro R is dat een offroad-ABS, dat alleen op het voorwiel werkt. Op de SMC R is dan weer supermoto-ABS voorzien. Ook hier wordt de efficiëntie van het ABS-systeem gereduceerd op het voorwiel en helemaal uitgeschakeld op het achterwiel. En dat stelt de berijder in staat om naar hartenlust te glijden. Beide systemen zijn uitschakelbaar.

Beide machines krijgen voor volgend modeljaar ook een grafische make-over. Op de Enduro R is die geïnspireerd op de competitie-enduro’s van het merk.

De kleurstelling van de SMC R krijgt blauwe accenten, iets dat we eerder ook al zagen op de sportieve RC’s van het merk.

Tekst: BJ

Foto’s: KTM Press

Geschreven op 3 november 2022
© Motoren & Toerisme