MY23: Harley-Davidson viert 120-jarig bestaan

Het is stilaan een gewoonte geworden dat Harley-Davidson z’n modellen voor een nieuw modeljaar niet meer in de zomer ervoor – tegelijkertijd met de Sturgis Rally – voorstelt maar aan het begin van het desbetreffende zelf. Maar 2023 kondigt zich wel heel bijzonder aan voor het bedrijf uit Milwaukee, want ‘The Motor Company’ mag dit jaar maar liefst 120 kaarsjes uitblazen. Een 120e verjaardag vieren is niet veel bedrijven gegeven en al zeker in de motorbranche niet.

CVO Road Glide Limited Anniversary


 

Dat Harley-Davidsons Custom Vehicle Operations-afdeling (CVO) met een speciale verjaardagsversie zou afkomen stond in de sterren geschreven. Het is ditmaal de Road Glide Limited die als basis fungeert. Naar goede CVO-gewoonte worden zowel de tank als de stroomlijn met de hand gespoten. De Anniversary Black-basiscoating krijgt bovenop nog een laag Heirloom Red. Helder rode en gouden stripes maken de zijpanelen van de stroomlijn helemaal af. De tank wordt versierd met een Art Deco-interpretatie van een arend, een klassiek Harley-Davidson-stijlelement. De zadelbekleding bestaat uit luxueus uitgevoerd Alcantara-leer met contrasterende gouden en rode stiknaden. Goudkleurige en helderrode accenten op het motorblok maken het geheel af.

De productie van dit model is gelimiteerd tot 1.500 exemplaren.

120th Anniversary-modellen

Harley ontwikkelde ook een speciale 120th anniversary paintjob, voor zes productiemodellen en zo komen dus de Ultra Limited Anniversary (gebouwd op 1300 exemplaren), de Tri Glide Ultra Anniversary (1100 ex.), de Street Glide Special Anniversary (1600 ex.), de Road Glide Special Anniversary (1600 ex., Fat Boy 114 Anniversary (3000) en de Heritage Classic 114 Anniversary (1700).

Breakout met dik(ker) motorblok

 

De Breakout was een tijdje niet op de Noord-Amerikaanse markt beschikbaar, maar dat euvel wordt nu verholpen. Een gevolg daarvan is dat de populaire cruiser vanaf dit jaar opnieuw met de 114-versie van het Milwaukee-Eight blok geleverd zal worden. Dat betekent dat de cilinderinhoud van 1868 naar 1923cc stijgt. Klinkt niet echt spectaculair maar is toch goed voor een vermogenstoename van 7 pk (101 pk aan 4.750 opm), terwijl het koppel een monsterlijke 167 Nm bedraagt.

Meer  rijhulpmiddelen

De Fat Boy, Fat Bob, Breakout en Low Rider S verlaten voortaan de fabriek met een standaard cruisecontrole. De Breakout, en de Low Rider S en ST zijn voortaan leverbaar met tractiecontrole (optioneel).

Nightster Special

 

Na de standaardversie van de Nightster komt Harley dit jaar met een Special op de proppen. Die oogt iets meer café racer-achtig mede door het kopkuipje. Daarnaast krijgt de Nightster standaard ook een duozitje en voetsteunen. Gesplitte aluminium zevenspaaksvelgen moeten een visueel onderscheid met het basismodel brengen.

 

Brembo tekent voor de remmen van de Nightster Special met  vooraan een enkele 320mm remschijf die bediend wordt door een axiaal gemonteerde vierzuigerremklauw. Het 975cc metende V-twin motorblok beschikt over vier rijmodi: Road, Sport, Rain of een zelfgekozen modus. Naast ABS is de machine ook voorzien van tractie- en koppelcontrole-systemen. De Nightster Special heeft rondom LED-verlichting, standaard cruisecontrol en een USB-laadpoort.

Road Glide 3

 

 

 Harley's nieuwste trike is vooralsnog alleen voor de Noord-Amerikaans markt bestemd, maar toch wel dé nieuwigheid voor 2023. De Road Glide 3 combineert volgens Harley de voordelen van een trike met de stijl, het comfort en het gemak z’n Road Glide-stroomlijn. De berijder van de Road Glide 3 wordt dus behoorlijk beschermd tegen de elementen en kan ook rekenen op de aanwezigheid van het BOOM! Box GTS-infotainmentsysteem. De driewieler wordt aangedreven door de bekende Milwaukee-Eight 114 krachtbron. Harley-Davidson ontwikkelde speciaal voor de Road Glide 3 nieuwe specifieke veiligheidssystemen voor deze trike waaronder elektronisch gelinkte remmen, bochten-ABS en -tractiecontrole.

Daarnaast behoren ook een elektrische achteruitversnelling en een topcase met een inhoud van 28 liter tot de standaarduitrusting.

Donkere Freewheeler

Tot slot kreeg ook Harley’s klassieke Trike, de Freewheeler, een optische update met zwarte accenten. Voor de liefhebbers van bling, blijft een versie met chroom leverbaar.

 

Tekst: BJ

Foto's: Harley-Davidson Media

Geschreven op 18 januari 2023
© Motoren & Toerisme