MY22: Yamaha hult R-serie in legendarische GP-kleuren

Het is dit jaar 60 jaar geleden dat Yamaha als merk z'n debuut maakte in de Wegrace GP's. Dat gebeurde in de toenmalige kwartliter-klasse op het spectaculaire circuit Charade nabij Clermont-Ferrand. Twee jaar later boekte Yamaha z'n eerste WK-overwinning in diezelfde 250 cc toen Fumio Ito won in de Belgische GP op (het oude) Spa-Francorchamps. Een jaar later in 1964 werden de Yamaha GP-racemachines in een nieuwe wit/rode livrei gestoken. De livrei was een combinatie van een witte kuip met daarop een rode, onderbroken streep. De legendarische Speedblock-kleuren waren geboren. 

Om Yamaha's lange en roemruchte Grand Prix-racegeschiedenis te vieren, heeft het bedrijf een World GP 60th Anniversary kleurstelling gecreëerd voor de 2022 R1-, R7-, R3- en R125-modellen.

Net als Yamaha's beroemde machine waarmee het wereldkampioenschap wordt gewonnen, zijn de World GP 60th Anniversary R1, R7, R3 en R125 voorzien van een zuiver wit kuipwerk met een sterke horizontale rode streep en witte verticale lijnen die het rode speedblock vormen. Deze authentieke kleurstelling voor racemotoren heeft een geheel rood voorspatbord en goudkleurige wielen, net als de winnende fabrieksmotoren van Yamaha. Deze tijdloze look wordt aangevuld met een gele voornummerplaat, een Anniversary-embleem en een rode streep langs de bovenkant van de brandstoftank en de achterkant.

Sinds Yamaha zijn GP-debuut maakte in 1961, heeft het bedrijf meer dan 500 Grand Prix-raceoverwinningen behaald met legendarische rijders, waaronder Read, Ivy, Saarinen, Agostini, Roberts, Lawson, Rainey, Lorenzo en Rossi, en meer recentelijk Quartararo. Deze historische racekleuren benadrukken de connectie tussen Yamaha's racemotoren en elk model uit de R-serie.

Kenmerken World GP 60th Anniversary-modellen

  • Wit kuipwerk met rode speedblock-graphics
  • Speciaal 60th Anniversary-embleem
  • Rode streep langs bovenkant tank en achterkant
  • Rood voorspatbord
  • Gele voornummerplaat
  • Goudkleurige wielen

De levering van de R125, R3, R7 en R1 in de legendarische World GP 60th Anniversary-kleuren zal vanaf november gebeuren. Op de prijzen van deze versies is het nog even wachten.

 

Tekst: BJ

Bron: persbericht Yamaha

Foto's: Yamaha Press

Geschreven op 16 september 2021
© Motoren & Toerisme