MY22: KTM Enduro

Eén week nadat zustermerk Husqvarna z’n 2022 enduro-modellen ‘dropte’, is het de beurt aan KTM om hetzelfde te doen. De line-up blijft quasi ongewijzigd voor 2022, al zijn er op technisch en optisch vlak uiteraard wel verschillen met het huidige modeljaar.

 

Het KTM enduro-gamma bestaat nog steeds uit twee (sub)families, zeg maar de twee- en viertaktclans.

De 300 EXC TPi in actie.

Tweetakt-fans hebben de keuze uit drie modellen: de 150 EXC TPI, de 250 EXC TPI en de 300 EXC TPI. Alle tweetakt-KTM’s zijn voorzien van een injectiesysteem. Om de kwartliter te optimaliseren werd – net als op de Husky TE 250i trouwens – z’n eindoverbrenging aangepakt. Met 13:52 als nieuwe verhouding heeft de 250 EXC TPI voortaan meer punch aan lage toerentallen.

Ook in 2022 komt KTM met vier viertakt-modellen. Met de 250 EXC-F en 450 EXC-F dekken de Oostenrijkers de E1- en E2-segmenten af. De 350 EXC-F vormt dan weer een compromis vormt tussen de kwartliter viertakt en de vier-en-half. Met de 500 EXC-F heeft KTM ook nog een heuse ‘halfliter’ in huis.

Algemeen

Op alle KTM enduro’s werd de WP XPLOR voorvork gewijzigd met het oog op een meer responsief gevoel. Omdat te bekomen werd de oliecirculatie in de voorvork aangepakt. Alle KTM’s staan voortaan ook op MaxxEnduro-banden van Maxxis. De 2022-graphics zijn een knipoog naar KTM’s roemrijke verleden en dat komt dan vooral tot uiting in de blauwe zadels. Op alle modellen staan Brembo rem- en koppelingshendels. Het Franse Neken levert de sturen, ODI tekent voor de handvatten, terwijl Giant de velgen aanlevert.

ISDE-modellen

Van alle enduro-modellen, behalve de 150 EXC TPI, is er ook een ISDE-versie verkrijgbaar. Deze modellen worden niet alleen gekenmerkt door de ISDE-graphics – die een verwijzing zijn naar de Internationale Enduro-zesdaagse die dit jaar in Lombardije en Piëmont plaats vindt – maar ook door de extra accessoires. Zo zijn de kroonplaten op de ISDE-modellen in geanodiseerd oranje uitgevoerd én staan deze machines in tegenstelling tot de standaard-versies op Metzeler SixDays Extreme-banden.  

De nieuwe 2022 enduro’s staan vanaf deze maand bij de KTM-dealers.

 

Tekst: BJ

Foto's: KTM Images/Kiska

Geschreven op 18 mei 2021
© Motoren & Toerisme