MY21: MV Agusta Superveloce & Superveloce S

De Superveloce is één van de modellen die het huidige MV Agusta-gamma van pigment voorzien. Eind vorig jaar werden we nog eens herinnerd aan de populariteit van deze sportieve neo-retro – die eigenlijk gewoon een F3 800 in een klassieke verpakking is – toen de 110 exemplaren van de speciale Superveloce Alpine in géén tijd uitverkochten. Geen wonder dus dat MV Agusta de Superveloce een Euro 5-update geeft. De Serie Oro-versie verdwijnt (voorlopig toch) evenwel uit de line-up, in de plaats daarvan komt MV met een S-versie van de Superveloce.

Superveloce

Verwacht geen schokkende wijzigingen op technisch vlak, want die zijn er niet. De 798 cc metende driecilinder in lijn produceert nog steeds 147 pk (aan 13.000 opm) en heeft een maximaal koppel van 88 Nm (aan 10.100 opm). Dat alles voor een drooggewicht van 173 kg.

 

Ook de elektronica bleef grotendeels ongewijzigd, al kreeg de Superveloce nu wel de 2.1-versie van MV Agusta eigen MVICS motormanagement-systeem. Dat systeem omvat ondermeer een op 8 verschillende niveau’s instelbare tractiecontrole, op 4 verschillende niveau’s instelbare koppelcontrole, verder controleert het systeem ook detonatie en eventuele ontstekingsproblemen. Verder is de Superveloce uitgerust met versie 3.0 van de MV EAS (tweewegs) quickshifter.

 

Wat het ABS-systeem betreft kiest MV Agusta voor het LM100-systeem van het Duitse Continental, dat ook in bochten werkt en tegelijkertijd een ‘liftend’ achterwiel tegengaat. Voor de vering koppelt MV Agusta een volledige instelbare Marzocchi upside-down voorvork, aan een al even instelbare Sachs schokdemper.

De basisversie van de Superveloce komt in twee verschillende kleurstellingen:

Het ‘klassieke’ Ago Red/Ago Silver

Daarnaast pakt MV ook met een nieuwe kleurencombinatie, Pearl Metallic Yellow/Matt Metallic Graphite, uit.

Superveloce S

 

De S-versie mogen we gerust als ‘deluxe’ bestempelen, dat blijkt ondermeer uit het alcantara zadel. Verder bevat de optielijst een racekit die bestaat uit een 3-in-1 Arrow uitlaatlijn, speciale mappings en een cover voor de passagierszit.

De Superveloce S komt in slechts één kleurstelling: Surreal White/Matt Gold

Tekst: BJ

Foto's: MV Agusta

Geschreven op 7 april 2021
© Motoren & Toerisme