MY21: KTM 450 Rally Replica

KTM brengt voor de echte liefhebbers een replica-model van z’n Dakar-winnende 450 Rally-machine uit. De KTM 450 Rally Replica, zoals het beestje voluit heet, leunt dan ook erg dicht bij een pure rallymachine aan. Kortom, dit is een kant-en-klare Dakar-machine.

 

Toby price, hier aan het werk tijdens Dakar 2020 in Saoedie-Arabië

De ontwikkeling van de 450 Rally Replica gebeurde met de input van KTM’s drie fabrieksrijders, Matthias Walkner, Toby Price en Sam Sunderland, in het achterhoofd. KTM’s 450 eencilinder met bovenliggende nokkenas – een krachtbron die ook in de cross- en enduromotoren van het merk wordt gebruikt – werd in een wedstrijdchassis gelepeld. Het rijwielgedeelte is voorzien van een X-ACT Pro voorvork met gesloten cartridge, het neusje van de zalm van veringspecialist WP.

De motorspecialisten van KTM Motorsport, werkten met hun collega’s van Pankl Racing Systems samen om de betrouwbaarheid van het eencilinder motorblok nog verder te verhogen. Bovendien kreeg de machine een nieuwe versnellingsbak, met een verbeterd schakelmechanisme en een vernieuwde spreiding van de versnellingen. Ook hier werd een beroep gedaan op de indrukken van de fabrieksrijders van het Oostenrijkse merk.

 

De 2021 KTM 450 Rally Replica is een exclusieve motorfiets. Dat komt tot uiting in het beperkte oplage (85 exemplaren) waarin de 450 Rally Replica gebouwd wordt en door z’n prijs. De machine die vanaf volgende maand beschikbaar is zal namelijk € 25.900 gaan kosten. Daarmee richt KTM zich vooral op amateurrijders die de Dakar 2021 willen gaan rijden. Zij kunnen tegen een meerprijs ook een onderhouds- en ondersteuningspakket kopen bij KTM.

 

 

Foto’s: KTM Press

Tekst: BJ

Geschreven op 17 augustus 2020
© Motoren & Toerisme