MY21: BMW neemt R nine T-familie onder handen

BMW Motorrad heeft voor modeljaar 2021 z’n Heritage-reeks onder handen genomen. Deze modellenreeks met een knipoog naar de roemrijke gechiedenis van het merk bestaat voor 2021 uit de volgende modellen: R nine T, R nine T Pure, R nine T Scrambler en R nine T Urban G/S.

De 2021 BMW R Nine T

Euro 5-conform

Heeft elk model z’n eigen looks en karakter dan delen ze wel allemaal hetzelfde motorblok. In dit geval een lucht/olie-gekoelde boxertwin van 1170 cc. Met het oog op de Euro 5-normen moest BMW wel het toerenplafond van de boxer laten zakken. Daardoor moest de tweecilinder licht (1 pk) inboeten aan piekvermogen. Dat bedraagt nu 109 pk (aan 7.250 opm), Het maximaal koppel bedraagt nog steeds 116 Nm (aan 6.000 opm).

 

De R nine T Scrambler (links) en de Urban G/S-versie in de legendarische zwart/gele 'hummel'-kleurstelling.

Veiliger en comfortabeler

BMW pakte ook de rijhulpmiddelen op de Heritage-modellen aan. Zo zijn die nu voorzien van BMW’s ABS Pro-systeem, waardoor remmen onder hellingshoek makkelijker wordt. Het Dynamic Brake Control-systeem zorgt er dan weer voor dat het koppelmomentum afgebouwd wordt, zodat afremmen vlotter gaat. Een nieuwe schokbreker achteraan moet de R nine T’s comfortabeler en stabieler maken. De veervoorspanning van de schokbreker kan makkelijk geregeld worden via een draaiknop. Vooraan zijn de Pure, Scrambler en Urban G/S nog steeds uitgerust met een conventionele voorvork met 43 mm vorkpoten. De R nine T is echter voorzien van een 46 mm upside-down voorvork.

Rijmodi

Af-fabriek krijgen de R nine T’s twee rijmodi mee: ‘Road’ en ‘Rain’. Daarnaast kan er ook (optioneel) gekozen worden voor de rijmodi ‘Dyna’ (op de R nine T en R nine T Pure) en ‘Dirt’ (op de R nine T Scrambler en Urban G/S). Verder staan ook BMW’s DTC-systeem (Dynamische tractiecontrole) en MSR (koppelcontrole-systeem) op de optielijst.

Dashboard en lampen

BMW hertekende de tellerpartij van de R nine T’s. Deze huist nog steeds in een ‘klok’ met stevige metalen behuizing. De koplamp en het daglicht zijn LED-eenheden, net als de richtingaanwijzers. Daarnaast krijgen de Heritage-modellen nu ook een USB-poort waarmee een smartphone kan worden opgeladen.

Voor geen enkel van de vier modellen is er een gebrek aan accessoires of kleurstellingen.

Opties

Voor alle Heritage-modellen zet BMW Motorrad nu een comfort pack op de optielijst. Dat pakket omvat een bijkomende rijmodus (in functie van het gekozen model), een cruisecontrole-systeem en handvatverwarming. Daarnaast heeft BMW Motorrad, onder de vlag ‘Option 719’ een uitgebreide accessoire-lijst samengesteld waarmee de Heritage-modellen nog verfraaid kunnen worden.

 

Tekst: BJ

Foto's: BMW Group Press

Geschreven op 22 oktober 2020
© Motoren & Toerisme