MY21: Aprilia RX en SX 125

De 125 cc-modellen vormen een constante in Aprilia’s line-up, en dus is het niet meer dan logisch dat de RX en SX 125 dit jaar een update krijgen. De RX is de enduro-versie, terwijl de SX de supermoto-versie is. De invoering van de Euro 5-normen betekende dat de Aprilia-ingenieurs flink aan de bak mochten met het 125 cc viertakt motorblokje dat beide modellen (al kunnen we het beter over varianten hebben) aandrijft. De kleine ‘thumper’ werd dan ook flink onder handen genomen: nieuw in- en uitlaattraject, nieuwe positie van het gasklephuis, nieuwe nokkenas-hoeken en nieuwe klepveren. Als kers op de taart krijgt de eenpitter ook een nieuwe iridium ontstekingskaars. Ook de Magneti Marelli MIUG4 ECU is nieuw.

Het blok heeft nu een maximaal vermogen van 15 pk (aan 10.000 opm), terwijl het koppel 11,2 Nm bedraagt.

Rijwielgedeelte

Aprilia wijzigde niets aan het frame, dat nog steeds uit stalen buizen bestaat. Beide modellen hebben dezelfde voor- en achtervering. Vooraan is dat een 41 mm upside-down voorvork met 240 mm veerweg, achteraan is dat een mono-schokbreker die door middel van een progressief linksysteem aan de stalen achterbrug is gekoppeld. Hier bedraagt de veerweg 210 mm.

 

Wat de remmen betreft delen beide varianten alleen de 220 mm remschijf achteraan, deze wordt door een zwevende remklauw bediend. De RX-versie krijgt vooraan een 260 mm remschijf met zwevende remklauw, terwijl dat op de SX een 300 mm exemplaar is. Ook in de wielmaten zit er een verschil tussen beide varianten. Zo heeft de SX-versie 17-duims exemplaren, terwijl de RX een 21-duims voorwiel en 18-duims achterwiel heeft.

Maten en gewichten

Aprilia geeft een rijklaar gewicht van 134 kg voor beide varianten op. Toch durven we, gezien het verschil in wiel- en bandenmaten tussen beide modellen, aan dat getal te twijfelen. De tankinhoud bedraagt 7 liter. Opvallend is wel de hoge zithouding van 880 mm die Aprilia voor beide modellen opgeeft.

Kleurstellingen

Aprilia brengt de nieuwe  RX 125 in twee kleurstellingen uit:

Rally Tribute

 

Silver Speedway

Rally Tribute

 

Red Raceway

Silver Speedway

Tekst: BJ

Foto's: Aprilia

Geschreven op 8 maart 2021
© Motoren & Toerisme