MY20: Husqvarna FS 450

Husqvarna laat voor modeljaar 2020 een nieuwe kant-en-klare supermoto-machine op de markt los.

De FS 450 wordt aangedreven door het compacte viertaktblok, dat we ook kennen uit de FC 450 crossmotor. In ‘supermoto-trim’ produceert die eencilinder 63 pk. De krachtbron wordt gekoppeld aan een lichtgewicht frame van stalen buizen en modern bodywork.  Het motorblok werd voor 2020 herontworpen waardoor de enkele nokkenas dichter bij het zwaartepunt van de FS 450 komt te liggen. De motor is verder uitgerust met een elektrische starter en wordt aan een vijfbak gekoppeld van het Oostenrijkse  Pankl Racing Systems.

Husqvarna claimt dat het frame van de FS 450 de nodige flexibiliteit heeft zodat de rijder feedback krijgt en dat de motorfiets tegelijkertijd stabiel aanvoelt op lange rechte stukken. Daarbij heeft ook de vering een belangrijke rol te vervullen. De FS 450 is voorzien van  een WP XACT voorvork. Deze moet voor vertrouwen zorgen dankzij een hoge gripgehalte en de nodige stabiliteit. Tegelijkertijd is de WP voorvork, volgens Husqvarna, makkelijk instelbaar. Achteraan heeft de WP schokbreker een veerweg van 266 mm.

De FS 450 mag dan al grotendeels op de FC 450 crossmotor geënt zijn, als het op remmen aankomt ligt de lat veel hoger bij een supermoto. Vooraan werd dan ook een 310 mm remschijf gebruikt, in combinatie met een radiaal gemonteerde Brembo vierzuigerremklauw. Achteraan beschikt de Husky over een 220 mm remschijf en een remklauw met één zuiger.

De FS 450 is met premium componenten afgewerkt. Zo beschikt de machine over kroonplaten uit gefreesd aluminium en een hydraulische koppeling van Magura. De Italiaanse specialist Alpina levert de supermoto-velgen voor de FS 450, terwijl de standaard slicks bij Bridgestone betrokken worden.

 

De nieuwe FS 450 zal in de loop van juli in de showroom bij de Husqvarna-dealer staan.

Tot slot nog even deze kanttekening: De Zweeds-Oostenrijkse constructeur claimt de enige OEM (Original Equipment Manufacturer) te zijn die een dergelijke supermoto-competitiemachine leveren. Vreemd, want prijkt ook de SMX 450 al niet sinds jaar én dag in de catalogus van TM Racing? Al is TM Racing, in vergelijking met het flink groeiende Husqvarna, maar een klein boetiekmerk…

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Husqvarna Images/H. Mitterbauer

Geschreven op 3 juli 2019
© Motoren & Toerisme