Motorsportnieuws: Verlaat Suzuki de MotoGP?

Stapt Suzuki uit de MotoGP? Officieel heeft de constructeur uit Hamamatsu het nog niet bevestigd. Maar na afloop van de IRTA-testdag op Jerez - die daags na de Spaanse GP plaats vond - zou het management van het Suzuki-fabrieksteam hebben ingelicht over de beslissing om de stekker uit het team te trekken. Het team zou het seizoen nog afwerken, maar daarna zullen alle teamleden (technici, logistiek personeel én rijders) op zoek moeten gaan naar een andere job. Dat maakt dat de transfercarrousel, die dit jaar maar moeilijk op gang lijkt te komen, behoorlijk boeiend zal worden voor volgers maar ook spannend voor de betrokkenen.

De Spanjaard Joan Mir kroonde zich in 2020 tot wereldkampioen MotoGP op een Suzuki GSX-RR. Zowel Mir als teamgenoot Alex Rins wisten dat jaar één GP te winnen. In 2021 lukte het Mir niet om z'n wereldtitel te verdedigen. Mir werd wel derde in de eindstand, maar wist geen enkele GP te winnen en kon zich niet met de titelstrijd bemoeien. 

'Contractuele verplichtingen'

Vanochtend reageerde MotoGP-promotor Dorna Sports op het gerucht rond Suzuki's vertrek uit het kampioenschap. In een officieel communiqué dat op MotoGP.com te lezen staat herinneren de Spanjaarden Suzuki fijntjes aan de overeenkomst die de constructeur vorig najaar tekende. Daarmee verbond Suzuki zich om vijf jaar langer in de MotoGP te blijven. Dorna Sports benadrukte dan ook dat Suzuki niet 'uni-lateraal' kan beslissen om uit de MotoGP te stappen. De Spaanse promotor van de MotoGP wees er op dat er evenwel een akkoord tussen beide partijen kan bereikt worden over het vertrek van Suzuki. Versta daaronder dat Suzuki een 'afkoopsom' zal moeten betalen als het niet meer wenst deel te nemen. Nog volgens Dorna Sports werd het bedrijf al gecontacteerd door geïnteresseerde constructeurs en teams met oog op het 'slot' dat vrij komt door het vertrek van Suzuki.

Het is overigens niet de eerste maal dat Suzuki uit de MotoGP stapt, eind 2011 verliet de Japanse constructeur al eens eerder de koningsklasse van de motorsport. Vanaf 2015 werd het opnieuw actief in de MotoGP. 

 

Tekst: BJ

Foto: Suzuki Racing

 

Geschreven op 3 mei 2022
© Motoren & Toerisme