Motorsportnieuws: Coronacrisis heeft ook dit jaar impact op de kalenders

Het is ongeveer een jaar geleden dat we hier in Europa de eerste ‘nattigheid’ van de coronapandemie begonnen te voelen. Het was daarna slechts een kwestie van weken vooraleer het beestje de nationale en internationale sportkalenders verlamde. Ook de motorsport ontsnapte daar niet aan. Lockdowns dienden uitgezeten te worden, plannen gesmeed en protocollen uitgewerkt, maar uiteindelijk konden de voornaamste internationale kampioenschappen in de zomer van 2020 toch allemaal terug hernemen. Het afwerkte van de ingekorte seizoenen gebeurde niet zonder slag of stoot, maar globaal gezien mag het ‘mini-seizoen 2020’ toch als geslaagd worden beschouwd. In hun optimisme pakten de verschillende WK-promotoren eind vorig jaar ook al uit met volledige kalenders voor het seizoen 2021. Maar dat lijkt ook dit jaar toch anders dan voorzien te gaan lopen. Normaal gezien zouden we nu de dagen aftellen naar het seizoensbegin van het WK Superbike en de MXGP. Voorlopig loopt is het AMA Supercross, dat ook als WK Supercross fungeert, de enige cyclus die ‘up and running’ is. Vorige week legde de ‘The Couch Racer’ al het hoe en waarom daarvan in z’n column uit. Hieronder overlopen we de stand van zaken in de belangrijkste internationale motorsportkampioenschappen.

MotoGP

In de MotoGP werden de GP’s van Argentinië en de Amerika’s al uitgesteld tot onbepaalde datum. Of beter gezegd op de lange baan geschoven. Zelfs nu lijkt het al erg onzeker dat deze twee overzeese GP’s alsnog na de GP van Valencia (op 14 november) zouden plaats vinden. Zou dat toch gebeuren, dan mogen we er vanuit gaan dat het WK voor de allereerste maal in z’n geschiedenis pas in december zal eindigen. Zoals het er nu voor staat, begint de MotoGP op 28 maart aan z’n seizoen met de GP van Qatar en een week later vindt op hetzelfde circuit, en in dezelfde omstandigheden (’s avonds en onder kunstlicht) dan de GP van Doha plaats. Op dat ogenblik zullen de MotoGP-rijders al meer dan een maand in de Golfstaat verblijven want van in de aanloop naar de eerste GP zullen er twee pre-seizoenstests plaats vinden. `

Na een break van twee weken begint het kampioenschap dan aan de Europese campagne met de GP van Portugal op het circuit van Portimao. Ook bij deze GP kan je vraagtekens plaatsen aangezien Portugal op dit ogenblik het zwaarst getroffen land van Europa is, inzake coronabesmettingen. Maar wellicht kan die situatie op twee maand tijd ook gunstig evolueren.

 

Het seizoen 2021 begint voor de MotoGP-rijders met een 'maandje Qatar'. Foto: KTM Images/Polarity Photo

WK Superbike

Oorspronkelijk zou de WK Superbike-cyclus tijdens het weekend van 23/25 april beginnen op het circuit van Assen. Maar nadat de provincie Drenthe de TT-hal, op het parkeerterrein van het circuit, uitkoos als vaccinatiecentrum kwamen er bij die datum al vraagtekens te staan. Begin deze week kwam dan het nieuws dat het WK Superbike niet in Nederland, maar wel in Portugal (op het circuit van Estoril) zal beginnen en wel in het weekend van 7-9 mei. De WK-ronde op Assen verhuist dan naar het weekend van 23-25 juli.  Het Superbike-seizoen eindigt in principe met overzeese rondes in Argentinië (San Juan) en Indonesië (Mandalika). Dat laatste circuit fungeert ook als reserve op de MotoGP-kalender. Phillip Island (AUS) heeft vooralsnog geen vaste datum op de Superbike-kalender. En het is nog maar de vraag of het WK Superbike, én de MotoGP, in 2021 daadwerkelijk een evenement zullen houden ‘down under’. De Australische overheid blijkt heel erg op de hoede te zijn voor buitenlandse bezoekers.

Net als in 2020 zullen de 24 Heures du Mans Moto weer achter gesloten deuren plaats vinden. Foto: Suzuki Racing/David Reygondeau

WK Endurance

Het FIM EWC-seizoen start normaal gesproken tijdens het weekend van 17-18 april met de 24 Heures du Mans Moto. Net als vorig jaar, toen de wedstrijd eind augustus plaats vond, zal dat achter gesloten deuren gebeuren. Daarna volgen normaal gesproken nog ronden in Duitsland (Oschersleben), Japan (Suzuka 8 Hours), en Frankrijk (Bol d’Or op Le Castellet), om vervolgens te besluiten in Portugal (Estoril). Bij het al dan niet plaats vinden van de Suzuka 8 Hours durven we nu toch al een groot vraagteken plaatsen.

 

Het BSB-seizoen begint tijdens het laatste weekend van mei op het prachtige circuit van Oulton Park. Foto: Suzuki Racing.

British Superbike

Promotor Motorsport Vision Racing (MSVR) diende z’n British Superbike-kalender voor 2021 reeds aan te passen. Het seizoen zou nu tijdens het weekend van 29-31 mei in Oulton Park beginnen. Daarna volgen nog 9 ronden. In tegenstelling tot vorig jaar staan ook de circuits van Cadwell Park en Knockhill op de BSB-kalender. Maar een oversteek naar Assen wordt voor het tweede opeenvolgende jaar niet gemaakt. Een ingreep die wellicht gebeurde om enerzijds kosten te besparen, maar anderzijds ook de douanecomplicaties met racemotoren die uit-en-ingeklaard moeten worden te vermijden. Of hoe de Brexit ook gevolgen heeft voor de motorsport.

MXGP

Ook Infront Motorsports, de promotor van het WK MXGP, moest z'n WK-kalender aanpassen. Aanvankelijk leek het erop dat het seizoen in Oman zou beginnen. Maar de uitbraken met corona-varianten en een derde golf veranderden de plannen drastisch. Op de kalender die de WK-promotor eind vorige week vrijgaf prijkt nu het Nederlandse Oss (op 22-23 mei) als startplaats voor de WK-campagne. Voor de vele in België en Nederland gebaseerde teams betekent dit allicht ook een realistischere bestemming dan Oman. Niettemin blijven er nog veel zogenaamde ‘flyaway’-evenementen over op de MXGP-kalender. Zo vindt de tweede ronde, de GP van Rusland, plaats in Orlyonok aan de boorden van de Zwarte Zee. En verder prijken ook nog een ronde op Igora Drive (nabij Sint-Petersburg), twee rondes in Indonesië, een ronde in Turkije en tot slot een ronde in China en Argentinië op de WK-kalender. De enige Belgische ronde staat op zondag 1 augustus in Lommel gepland.

 

 

Het MXGP-circus zou dit seizoen terugkeren naar Rusland. Foto: KTM Images/Ray Archer

EnduroGP

Nadat WK-promotor Alain Blanchard Communication eind vorig jaar de handdoek definitief in de ring gooide, is het de FIM zelf die de promotie van het ‘klassieke WK’ heeft overgenomen. Op de officiële website www.endurogp.com, die nog maar pas werd gelanceerd, werd de zes ronden tellende kalender bevestigd. Het Enduro WK begint dus op 18-20 juni in Portugal en eindigt op 8-10 oktober in het Duitse Zschopau.

 

Tekst: BJ

Foto's: KTM Images/Polarity Photo, Ray Archer en Suzuki Racing/David Reygondeau

Geschreven op 18 februari 2021
© Motoren & Toerisme