Motorsport LIVE: Zondag 20 maart

Tijdens het laatste weekend van winter 2021-2022 krijgt de motorsportliefhebber een interessant menu voorgeschoteld. Het MotoGP-circus trekt dit weekend naar het circuit van Mandalika (Indonesië), terwijl het mondiale crosspeloton naar Patagonië trekt. Ook motorsport is dus (een beetje) reizen. Dat blijkt ook uit de timing voor zondag want wie alles LIVE wil kijken, zal dat in een tijdspanne van 5u tot 21u moeten doen. Op die manier heb je dan nog de tijd voor een zondagse motorrit.

MotoGP – GP van Indonesië

Helemaal onbekend is het circuit van Mandalika niet. Het WK Superbike hield eind vorig seizoen al z’n finaleronde op het semi-stratencircuit. Bovendien konden ook de MotoGP-jongens in februari al drie dagen ‘proeven’ van het asfaltlint op het eiland Lombok. Toen bleek dat de asfaltkwaliteit toch niet naar behoren was. In de voorbije maand moest de asfaltmachine dus opnieuw over bepaalde secties van het circuit. Afwachten dus of we dit weekend wel een piste in optima forma krijgen.

Monster Energy Yamaha-rijder Franco Morbidelli in actie op Mandalika tijdens de test in februari. Foto: Yamaha Racing

Wie het trio Enea Bastianin (Gresini Ducati) – Brad Binder (Red Bull KTM Factory) – Pol Espargaro (Repsol HRC)  in juiste volgorde had ingevuld in zijn of haar pronostiek, kan zich met  de opbrengst ervan wellicht het tweedehandse yacht van een ‘gecancellede’ Oligarch kopen. Want ja, dat podium was écht (onverwacht ook bovendien, nvdr) en die jongens leidden dus de WK-stand. Wil dat zeggen dat Bastianini, Binder en Espargaro ook om de wereldtitel gaan strijden? Neen, dus maar ze beginnen natuurlijk met een voorsprong op de grote favorieten aan de rest van het seizoen.

Voor Barry Baltus wordt de Indonesische GP een herkansing. De jonge Waal was goed op weg naar een puntje in Qatar tot hij in de eindfase van de Moto2-race door een onverlaat onderuit werd ‘geknikkerd’. Celestino Vieti – een protégé van Valentino Rossi – leidt nu het Moto2-kampienschap, voor de ervaren Spanjaard Aron Canet en de Britse veteraan Sam Lowes. Benieuwd of Baltus dit weekend loon naar werken krijgt.

Brad Binder staat na 1 GP op een verrassende 2e plaats in de WK-stand. Foto: KTM Images/Polarity Photo

Wie zeker niet in optima forma stak tijdens de openings-GP in Qatar waren de favorieten in de koningsklasse. Nu ja, favorieten… Voor het Ducati Lenovo-fabrieksteam werd de race in Losail er één om zo snel mogelijk te vergeten. Zowel Bagnaia als Miller haalde de finish niet. Regerend wereldkampioen Fabio Quartararo haalde dan weer niet het niveau van vorig seizoen. De Fransman had de lat dan ook heel hoog gelegd voor zichzelf.

De races van de GP van Indonesië zijn zondagochtend LIVE op TIPiK (RTBF2) te zien vanaf 5u00! De plat dé résistance, de MotoGP start op het ‘menselijke’ tijdstip van 08u00.  Amazon Prime Video-abonnees kunnen vanavond alvast opwarmen met de gloednieuwe docu-serie ‘MotoGP Unlimited’.

Nieuws en uitslagen op www.motogp.com

MXGP - GP van Argentinië

Jago Geerts start in Argentinië als leider in de MX2-klasse. Foto: Yamaha Racing

Geen vroege start voor de Argentijnse MXGP. Daar beginnen ze er zondagmiddag pas vanaf 16u00 (onze tijd) aan. Dan kan u zien hoe Jago Geerts (Monster Energy Yamaha) z’n leidersplaats in het WK MX2 verdedigt. De kempenzoon is de enige MX2-Belg die de 26 uur lange verplaatsing naar Patagonië maakte (Liam Everts is nog steeds gebleseerd, nvdr). Maar het is een verplaatsing die de moeite loont want het circuit in Villa La Angostura is zeker een van de mooiste ter wereld én de specifieke bodemsoort (bosgrond) staat garant voor goede wedstrijden. Bovendien moet Geerts in staat zijn om op die bodem ook te strijden voor de GP-winst.

Het wondermooie circuit van Neuquen staat altijd garant voor spectaculaire wedstrijden. Foto: Husqvarna/Juan Pablo Acevedo

Na twee GP’s lijkt de titelstrijd in de MXGP welhaast in een beslissende plooi te zijn gevallen. Al is het natuurlijk te vroeg om die conclusie te trekken. In ieder geval lijken alleen Jorge Prado (Red Bull GASGAS Factory) en Maxime Renaux (Monster Energy Yamaha en de MX2-wereldkampioen van ‘21) in staat om weerwerk te bieden aan WK-leider Tim Gajser (HRC Honda).

Jeremy Van Horebeek (Beta SDM Corse) reist als enige Belgische MXGP-rijder naar Argentinië af. Brent Van Doninck (Riley Racing Yamaha) zal zondag de verrichtingen van z’n collega’s van thuis uit moeten volgen. De trip naar Argentinië was al geen geschenk voor de MXGP-teams, en de stijgende brandstofkosten heeft die nu helemaal onhaalbaar gemaakt voor de meeste privé-teams. Benieuwd of die situatie later dit jaar, wanneer het Indonesische dubbelluik en de GP’s van Turkije en Oman op het programma staan, nog verergert. Die verre verplaatsingen, zonder financiële tussenkomst van WK-promotor Infront Motorsport, komen de leefbaarheid van het mondiale noppencircus alvast niet ten goede…

Motorsport LIVE: Zondag 20 maart

MotoGP – GP van Argentinië

05:00-06:20                Moto3 race – LIVE op TIPiK

06:20-07:25                Moto2 race – LIVE op TIPiK

07:25-09:00                MotoGP race – LIVE op TIPik

 

MXGP – GP van Argentinië

16:00-17:00                MX2 manche 1 – LIVE op PlaySports4

17:00-18:00                MXGP manche 1 – LIVE op PlaySports4

 

19:00-20:00                MX2 manche 2 – LIVE op PlaySports4

20:00-21:00                MXGP manche 2 – LIVE op PlaySports4

 

Tekst: BJ

Foto’s: Constructeurs

Geschreven op 17 maart 2022
© Motoren & Toerisme