Bekeken: MotoGP Unlimited (Amazon Prime Video)

Het is een publiek geheim dat de MotoGP-bazen jaloers waren op het nieuwe publiek dat de Formule1 aantrok met de Netflix-reeks ‘Formula 1: Drive to Survive’. MotoGP en Formule1 lijken op het eerste gezicht geen rivalen te zijn, al was het maar vanwege het evidente visuele verschil tussen twee én vier wielen. Hebben beide kampioenschappen hun eigen leger aan volgers (Gaande van de TV-kijkende fan, over fans die occasioneel een GP bezoeken tot hardcore-fans die meerdere GP’s per jaar bezoeken) dan is evenwel ook een overlap. Die overlap is al een aantal jaren merkbaar in grote autosportbladen die plots aandacht gingen besteden aan de koningsklasse van de motorsport. Een zet die hen overigens niet door elke trouwe lezer in dank werd afgenomen.

De Netflix-reeks 'Formula1: Drive to Survive' zorgde voor een heropleving van de F1 bij fans wereldwijd.

Was MotoGP aan het einde van het vorige decennium nog de onbetwiste nummer één onder de mondiale racekampioenschappen, dan is daar in de loop van 2020 en 2021 wel verandering in gekomen. Bovendien zat men bij MotoGP-promotor Dorna ook altijd met de vraag hoe men de ‘pensionering’ van Valentino Rossi zou opvangen. Het kijkcijferkanon ‘Drive to Survive’ en de gunstige gevolgen daarvan was hen echter niet ontgaan. Vandaar dat men die andere Streaming-gigant, Amazon Prime Video aanzocht met het verzoek om iets soortgelijks te realiseren. De opnames voor die reeks gingen vorig jaar van start tijdens het Qatarese dubbelluik (GP van Qatar en GP van Doha, nvdr).

 

MotoGP Unlimited volgt het 2021-seizoen van de MotoGP dat op het circuit van Losail van start ging. Foto: Suzuki Racing

Sinds gisteren is het eerste seizoen van  MotoGP Unlimited te bekijken op Amazon Prime Video. De 1e aflevering van MotoGP Unlimited opent met het gala, op zondagavond na de laatste GP van het seizoen 2021 in Valencia. Het is heel verfrissend te zien hoe regerend wereldkampioen Fabio Quartararo ‘worstelt’ met het ‘blingbling’ overhemd dat hij onder z’n smoking moet dragen. Ook vice-wereldkampioen Francesco ‘Peco’ Bagnaia stuntelt bij het knopen van z’n das.

Anders dan in Drive to Survive spreken de hoofdrolspelers van de reeks (de rijders) gewoon hun eigen moedertaal. Daardoor krijg je ook iets spontanere taferelen te zien, dat geldt overigens ook voor het management van het Ducati Lenovo-fabrieksteam, of Frankie Carchedi de crewchief van Suzuki Ecstar-rijder Joan Mir, die weliswaar Italiaanse roots heeft maar Engels met een accent uit de Midlands spreekt. Die keuze maakt MotoGP Unlimited alvast een stuk authentieker. Toch wonen de meeste abonnees van Amazon Prime Video in landen als Australië, Canada en de Verenigde Staten. Vandaar dat ook BT Sports leading lady Suzi Perry en MotoGP.com-commentatoren Steve Day en Matt Birt, af en toe een spreekwoordelijke duit in het zakje mogen doen. Naast Valentino Rossi, zagen we in de eerste aflevering ook jongens als Jorge Martin, regerend wereldkampioen Joan Mir en Jack Miller de revue passeren. 

Uit de eerste aflevering van MotoGP Unlimited leerden we dat Jack Miller een soort van 'vereenvoudigd Engels' (ipv Engels met een 'Aussie' accent') praat tegen z'n Ducati Lenovo-pitcrew. Foto: Ducati Media House

Gezien de sterke banden tussen de MotoGP en Spanje hoeft het niet te verbazen dat er voor een duo van Spaanse regisseurs werd gekozen. Jaume Garcia en Arnau Monlau maakten in het verleden ook al een documentaire-reeks over hun illustere landgenoot Fernando Alonso. De vakkennis is er dus zeker, al vinden we de montage toch iets minder flitsend ten opzichte van ‘benchmark’ Drive to Survive. Wellicht maken de radio-dialogen tussen crewchiefs/teambazen en F1-piloten daarin het verschil. Die snedige ‘audio bites’ zijn er niet in MotoGP Unlimited om de doodeenvoudige reden dat er in de motorsport geen radiocommunicatie tussen rijder en pit is. Dat maakt de race-fragmenten een stuk minder aantrekkelijk en ze zijn in deze reeks ook minder ruim bemeten. Anderzijds is de blik achter de schermen die MotoGP Unlimited biedt wel interessanter en misschien ook wel openhartiger. Alhoewel de MotoGP al jaren als het tweewielige equivalent van de F1 geldt hebben we het gevoel dat het corporate BS-niveau er nog lang niet zo hoog is. En dat is goed. In de eerste aflevering van MotoGP Unlimited krijg je ook de diepmenselijke kant van Marc Marquez te zien. De Repsol Honda-rijder werd tot aan z’n dramatische crash op Jerez de la Frontera (tijdens de eerste GP van 2020, nvdr) nagenoeg onoverwinnelijk geacht. Maar maandenlang blessureleed reduceerde de eens zo fiere, en soms ook wel hooghartige wereldkampioen, tot een mens van vlees en bloed.

Marc Marquez, na z'n 7e plaats in de GP van Portugal van 2021: kapot én emotioneel. Foto: Honda Racing Corporation

MotoGP Unlimited heeft nog niet de renommée van Drive to Survive, de serie waarnaar deze toch gemodelleerd. De Amazon Prime Video-serie oogt minder flitsend, maar net wel menselijker. Al komt dat misschien doordat blessures, en de gevolgen daarvan,  nu eenmaal een veel grotere factor zijn in een MotoGP- dan in een F1-carrière. De serie is zeker een aanwinst en een must voor de échte MotoGP-fans.

MotoGP Unlimited is te bekijken via Amazon Prime Video, een dienst die gratis is voor Amazon Prime-klanten.

 

Tekst: BJ

Foto's: Amazon Prime Video, Netflix, Suzuki Racing, Ducati Media House, Honda Racing Corporation

Video: Amazon Prime Video Sport

Geschreven op 15 maart 2022
© Motoren & Toerisme