Motorsport LIVE: Weekend van 29 februari-1 maart

Dit weekend gaat het internationale motorsportseizoen van start. Zowel de MXGP-jongens (GP van Groot-Brittannië), als de rijders uit de WorldSBK-cyclus (Phillip Island) beginnen eraan.

 

MXGP - GP van Groot-Brittannië:

Met Jago Geerts hebben we een potentiële wereldkampioen in de MX2-klasse. Of de jonge Balenaar de hoge verwachtingen waar kan maken moeten we in de loop van dit seizoen zien. Geerts is in ieder geval de kopman van het Monster Energy Yamaha Factory MX2-team. Zijn voornaamste tegenstander lijkt de jonge Fransman Tom Vialle (Red Bull KTM) te worden.

De kans dat het zondag, net zoals vorig jaar, weer gaat 'stuiven' in Matterley Basin achten we nu wel heel erg klein.

In de MXGP-klasse zou het gevecht om de wereldtitel weleens een broederstrijd tussen Red Bull KTM-rijders Jeffrey Herlings en Antonio Cairoli kunnen worden. Regerend wereldkampioen MX2 en MXGP-rookie Jorge Prado (eveneens Red Bull KTM) is ondertussen hersteld van z’n zware beenbreuk en zou eventueel de scherprechter in het duel tussen Herlings en Cairoli kunnen worden. En dan zijn er nog regerend wereldkampioen Tim Gajser (HRC Honda), Jeremy Seewer (Monster Energy Yamaha) en de Kawa-boys Clément Desalle en Romain Febvre die roet in het eten kunnen gooien. Andere Belgen aan de start in Matterley Basin zijn Jeremy Van Horebeek (Motoblouz SR Honda), Kevin Strijbos (KSRT MX Hens Suzuki) en Brent Van Doninck (Husqvarna). Deze laatste staat als wild card aan de start en zal zich in de eerste plaats op het Britse kampioenschap concentreren. Hoe dan ook, wie over voldoende 'modder'-capaciteiten beschikt zou zondag weleens op het hoogste schavot kunnen staan...

Een video-overzicht van de voornaamste teams en rijders vind je hier.

WorldSBK - Phillip Island:

Eén week voor dat de MotoGP-jongens eraan beginnen in Qatar is het de beurt aan de rijders uit de WorldSBK-cyclus. Zij beginnen eraan op het – normaal gezien – zonovergoten Phillip Island. Na een druk transferseizoen zullen enkele toprijders aan hun nieuwe machines moeten wennen. Iets wat zeker niet geldt voor regerend wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki Racing). De Noord-Ier bleef immers op z’n vertrouwde plaats. Veranderden wel van stal: Eugene Laverty (BMW Motorrad WorldSBK) Alvaro Bautista en Leon Haslam (beiden HRC Honda), Alex Lowes (Kawasaki Racing), Toprak Razgatlioglu (Pata Honda). Voor Scott Redding (Aruba.it Racing Ducati) wordt Phillip Island zelfs de vuurdoop in het WorldSBK, al heeft de regerende BSB-kampioen natuurlijk wel z’n strepen verdiend in de Moto2 (2e in 2013) en de MotoGP.

Loris Cresson (Oxxo Yamaha Team Toth) is dit weekend de enige Belgische vertegenwoordiger op Phillip Island.

Waals-Brabander Loris Cresson is de enige Belgische vertegenwoordiger in het WK Supersport. Met een ADEPS-contract voor 2020 op zak, kan de Yamaha-rijder zich dit seizoen volop op z’n sport concentreren. Al was Cresson tijdens de laatste test op Phillip Island wel helaas in de achterste gelederen te vinden. Dé grote nieuwigheid in deze klasse is het invoeren van slicks ipv straatbanden.

 

Je vindt een video-overzicht van de belangrijkste WorldSBK-teams via deze link.

De data van alle belangrijke Wegrace-evenementen (MotoGP, WorldSBK, FIM EWC, Real Road Racing) en de belangrijkste Belgische sportafspraken vind je in onze kalender. Voor meer analyse verwijzen we je ook graag door naar ons lijstje met Motorsport-podcasts

 

Motorsport LIVE: 29 februari – 1 maart

Zaterdag 29 februari

WSBK – Phillip Island

04:30-05:00    WSBK Superpole – Op Eurosport1

05:00-06:00    WSBK Race 1 – LIVE op Eurosport1

Zondag 1 maart

WSBK – Phillip Island

04:30-05:00    WSBK Superpole race – samenvatting op Eurosport2

05:00-06:00    WSBK Race 2 – LIVE op Eurosport2

06:00-06:45    WSS600 Race – samenvatting op Eurosport2

 

MXGP – GP van Groot-Brittannië

14:00-15:00    MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports5

17:00-18:00    MXGP manche 1 – LIVE op Plays Sports5

 

21:30-22:00    MX2 manche 1 – samenvatting op Eurosport2

22:00-22:30    MXGP manche 1 – samenvatting op Eurosport2

22:30-23:00    MX2 manche 2 – samenvatting op Eurosport2

23:00-23:30    MXGP manche 2 – samenvatting op Eurosport2

 

Tekst: M&T Wreckin' Crew

Foto's: WorldSBK.com, KTM Images/Ray Archer, Loris Cresson

 

Geschreven op 27 februari 2020
© Motoren & Toerisme