Het sportlijstje: Vijf podcasts voor motorsportliefhebbers

Voor fans van de ‘grote’ sporten als Voetbal en Wielrennen worden er praatprogramma’s als ‘Extra Time’ en ‘Extra Time Koers’ gemaakt. Als motorsportliefhebber wordt je door de VRT (of welke Nederlandstalige zender dan ook) echter niet op je wenken bediend  met een praatprogramma. Gelukkig zijn er nog een aantal Engelstalige podcasts die dieper ingaan op kampioenschappen zoals MotoGP, World Superbike en MXGP. Een podcast biedt het voordeel dat je er ook in de auto (via bluetooth), op de trein, of tijdens het grasmaaien naar kan luisteren.  Een kort overzicht van de, naar onze bescheiden mening, vijf referenties op dat vlak.

1. Paddock Pass podcast

De Paddock Pass Podcast is dé gevestigde waarden als het om podcasts over Wegrace gaat. ‘Host’ van deze podcast, Neil Morrison, praat met collega-journalisten als David Emmett en Steve English over de actualiteit in MotoGP en World Superbike. Al ligt het zwaartepunt duidelijk bij dat eerste kampioenschap. Er wordt voorbeschouwt en er worden ook wedstrijdweekends besproken. Een jaarlijks weerkerend thema is ook de transfermarkt en naar welke ‘rookies’ het uitkijken is. 

http://player.fm/series/paddock-pass-podcast-motorcycle-racing-motogp-world-superbike

2. Eurosport Full Throttle podcast

 

Deze podcast van Eurosport UK focust op de Superbike-kampioenschappen. In de eerste plaats op het WK, maar omdat Eurosport al jaren mediapartner is van het British Superbikes-kampioenschap, komt dat ook uitgebreid aan bod. Naast presentator Greg Haines, die de Engelstalige commentator is voor het World Superbike, doen ook ‘pundits’ als James Whitham, Shane ‘Shakey’ Byrne en voormalig wereldkampioen 500cc Freddie Spencer regelmatig hun duit in het zakje. Ook hier is er ruimte voor analyse maar soms wordt ook tijd gemaakt voor interview met rijders of teambazen.

https://player.fm/series/full-throttle-eurosport-bikes-podcast

3. Tank Slappers podcast

Tank Slappers’ is de MotoGP-podcast van het Britse weekblad Autosport. Zelfs een autosport-bastion als ‘Autosport’ kan niet voorbij aan de populariteit van de MotoGP. Interessant aan deze podcast zijn de bijdragen van Oriol Puigdemont. Deze Spaanse journalist heeft wellicht betere contacten met de Spaanse teams en rijders in de MotoGP-paddock (en dat zijn er nogal wat) dan veel Engelstalige journalisten.

http://player.fm/series/the-tank-slappers-with-lewis-and-uri

4. Chasin' The Racin'

 

Chasin’ The Racin’’is wellicht de leukste podcast uit dit rijtje. De presentatoren Chrissy Rouse en Dominic Herbertson vormen als respectievelijk wiskundeleraar en houthakker een op het eerste zicht onwaarschijnlijk duo. Waar het niet dat beide op relatief hoog niveau zelf racen. Rouse in de British Superstock 1000-klasse en Herbertson in het Ierse ‘Real Road Racing’-kampioenschap. Samen bespreken ze de laatste geruchten uit de verschillende wereldkampioenschappen en interviewen ze af en toe ook zelf gasten. Zo passeerden deze winter namen als James Whitham, John McGuinness en Glenn Irwin de revue. Zeer leuk en onderhouden al is het toch even wennen aan het ‘Geordie’ accent van beide ‘lads’.

https://player.fm/series/chasin-the-racin

5. MXVice.com podcast

Onze collega’s van de Britse website MXVice zijn op alle ronden van het MXGP-kampioenschap aanwezig. Ze interviewen er de belangrijkste rijders van zowel de MX2 als de MXGP-klasse (met een duidelijke focus op Britse/Engelstalige rijders) die dan hun wedervaren van de GP in kwestie vertellen. Later op de week, meestal op woensdag, is er ook een aflevering van de MXVice Show waarin journalist Lewis Phillips uitgebreid terug komt op het voorbije GP-weekend.

http://player.fm/series/mxvicecom

Via de player.fm-links onder de podcast kan je naar de podcasts luisteren op je desk- of laptop. Beluister je je podcasts liever 'on the go' dan vind je op die pagina's telkens ook de link naar diezelfde podcast op Apple Podcasts of Google Podcasts. 

 

Tekst: TheCouchRacer

Foto: KTM Images/Ray Archer

Logo's: podcasts

Geschreven op 26 februari 2020
© Motoren & Toerisme