Motorsport LIVE: Weekend van 29-31 maart 2019

Het Internationale motorsportseizoen is nu al een dikke maand ver, maar tot hiertoe kreeg de liefhebber maar één evenement per weekend voorgeschoteld. Vanaf dit weekend komt daar verandering in met de Argentijnse MotoGP-ronde en de MXGP van Nederland staan er dit weekend twee top-evenementen op de kalender. En het goede nieuws is dat Eurosport beiden LIVE uitzendt!

MotoGP – GP van Argentinië

Op dinsdagavond, laat, viel er een beslissing van het Hof van Beroep van de MotoGP, in de zaak rond de vermeende onderspoiler van Ducati. Na de GP van Qatar hadden vier constructeurs – Aprilia, Honda, KTM en Suzuki - daar een klacht tegen ingediend. Het bevoegde hof verklaarde die klacht ontvankelijk maar gaf de klagers niettemin ongelijk. De onderspoilers op de koolstofvezel swingarm van de fabrieks-Ducati’s waren volgens het hof niet illegaal. Dat betekent twee zaken. Ten eerste, behoudt Andrea Dovizioso de zege in de GP van Qatar en de daarbij horende 25 WK-punten. Ook het resultaat van Danilo Petrucci, die 6e werd, blijft uiteraard behouden. Ten tweede betekent dit ook dat Ducati niets aan het ontwerp van z’n achterbrug hoeft te wijzigen en gewoon het seizoen kan voortzetten met het huidig exemplaar.

De bewuste 'onderspoiler' waar het allemaal omdraait is op deze foto goed zichtbaar tussen de onderkuip en de achterband.

Is de kous daarmee helemaal af? Welnee, want de klagende partijen hebben nu vijf dagen de tijd om beroep aan te tekenen bij het CAS (Court of Arbitration of Sport) in het Zwitserse Lausanne. Het CAS is zowat de ultieme sportrechtbank en vaak het laatste toevluchtsoord voor teams of atleten die zich in (juridische) nauwe schoentjes bevinden. Gaan ook de concurrenten van Ducati hun toevlucht tot het CAS zoeken? Dat valt nog af te wachten. Maar het lijkt ons duidelijk dat de technici van Aprilia, Honda, KTM en Suzuki hun mening omtrent de onderspoiler nog niet veranderd hebben. Volgens Ducati dient de onderspoiler om koele lucht naar de achterband te leiden, volgens de concurrentie heeft de ‘uitstulping’ wel degelijk een aerodynamisch effect.

De vier klagende partijen hebben nu twee opties: of ze laten de zaak niet vallen en zoeken een, voor hen gunstig, oordeel hogerop bij het CAS. In dat geval zijn we wellicht vertrokken voor een maandenlange ‘juridische strijd’. Of ze construeren zelf ook een swingarm met onderspoiler, omdat ze nu eenmaal weten dat ‘het mag’. Spijtig dat dit juridisch steekspel momenteel de sport overschaduwt…

 

Meer info op www.motogp.com

MXGP- GP van Nederland

In Valkenswaard staat dit weekend de eerste GP op het Europees continent op het programma. Mogen we goede uitslagen verwachten van de Belgen. Hopelijk wel maar het wordt stilaan meer en meer (pijnlijk) duidelijk dat de spoeling nu wel heel dun wordt in het Belgische contingent. Momenteel kunnen alleen Clément Desalle en Jeremy Van Horebeek zich staande houden in de voorste gelederen van het MXGP-peloton. Ondanks z’n status van Kawasaki-fabrieksrijder ontbreekt het Julien Lieber aan de daarbij behorende regelmaat. Dat werd in Matterley Basin geillustreerd door een 10e en 20e plaats in de manches. Al moeten we daarbij meteen wel zeggen dat Lieber in de eerste ronde van de 2e manche onzacht in aanraking kwam met… teammaat Clément Desalle.

Vorig jaar werd de GP in Valkenswaard bij een temperatuur va -2 C° verreden. Dit weekend wordt het gelukkig iets warmer.

In de MX2-klasse hadden we in Groot-Brittannië toch meer verwacht van Jago Geerts. De Monster Energy KEMEA Yamaha-rijder krijgt komend weekend een nieuwe kans op het Eurocircuit. Een circuit dat hem toch iets beter moet liggen dan de glooiende, Engelse ‘grasbaan’. Na 2 GP’s bezet Geerts de 9e plaats in de WK-tussenstand en dat is toch een teleurstelling. Hopelijk zet hij in Valkenswaard één en ander recht. Niettemin is de strijd om de wereldtitel MX2 helemaal open dit jaar. De Deen Thomas Kjaer Olsen leidt de dans voor de Duitser Henry Jacobi en de Zuid-Afrikaanse Nederlander Calvin Vlaanderen.

 

De beide manches van zowel MXGP als MX2 zijn op zondag LIVE te zien op Eurosport2.

 

Meer info op www.mxgp.com

Motorsport LIVE: 29-31 maart

Vrijdag 29 maart

MotoGP – GP van Argentinië

12:45-13:45                 Moto3 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

13:45-14:45                 Moto2 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

14:45-15:45                 MotoGP 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

17:15-18:00                 Moto3 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

18:00-19:00                 Moto2 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

19:00-20:00                 MotoGP 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

 

Zaterdag 30 maart

MotoGP – GP van Argentinië

12:45-13:45                 Moto3 3e vrije training – LIVE op Eurosport1

13:45-14:45                 Moto2 3e vrije training – LIVE op Eurosport1

14:45-15:45                 MotoGP 3e vrije training – LIVE op Eurosport1

17:30-18:15                 Moto2 kwalificatie – LIVE op Eurosport1

18:15-20:00                 MotoGP kwalificatie – LIVE op Eurosport1

 

Zondag 31 maart

MXGP – GP van Nederland

13:00-14:00                 MX2 Manche 1 – LIVE op Eurosport2

14:00-15:00                 MXGP Manche 1 – LIVE op Eurosport2

16:00-17:00                 MX Manche 2 – LIVE op Eurosport2

17:00-18:00                 MXGP Manche 1 – LIVE op Eurosport2

 

MotoGP – GP van Argentinië

17:30-18:15                 Moto3 Race – op Eurosport1

18:15-19:45                 Moto2 Race – LIVE op Eurosport1

19:05-19:25                 Moto2 Race – samenvatting op La Deux

19:45-20:55                 MotoGP Race – LIVE op Eurosport1, La Deux

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Suzuki Racing, Ducati Media House, KTM Images/Ray Archer

 

Met dank aan Eurosport Benelux

 

 

Geschreven op 27 maart 2019
© Motoren & Toerisme