Motorsport LIVE: Weekend van 23-25 juni

Dit motorsportweekend staat nagenoeg volledig in teken van de TT Assen, de Nederlandse MotoGP-ronde. Ook vanuit een Vlaams perspectief is de Dutch TT – al luidt de officiële naam nu ‘TT Assen’ – onze thuis-GP. Hoe je het draait of keert, puur geografisch is de GP die op het grondgebied van de Drentse hoofdstad verreden wordt gewoonweg de dichtstbijzijnde. Bovendien is het evenement ook het oudste op de GP-kalender. Al sinds het allereerste seizoen van de Wegrace GP’s, in 1949, wordt er in Assen eind juni om WK-punten gereden.

Voorspel de top-3 van de TT Assen en win een Panini MotoGP-pakket

MotoGP - GP van Assen

Pecco Bagnaia won, op weg naar de MotoGP-wereldtitel, vorig jaar ook in Assen! Foto: Ducati Media House

De TT Assen is de derde GP in een reeks van drie, die twee weken geleden op het circuit van Mugello begon met de GP van Italië. Na Assen gaat het MotoGP-circus met zomervakantie, om dan in Silverstone te hernemen. Ondanks het behoorlijke gat van maar liefst vier weken tussen de Franse GP en de Italiaanse GP is de eerste seizoenshelft behoorlijk snel voorbijgegaan. De nieuwe formule van het GP-weekend, met een sprintrace op zaterdag voor de MotoGP-klasse, is volgens WK-promotor Dorna een succes. Of de MotoGP-rijders en hun technische omkadering er ook zo overdenken is nog maar de vraag. Maar, spektakel hebben we in ieder geval gezien in deze eerste seizoenshelft. En het waren daarbij vooral de Europese constructeurs, met Ducati op kop, die de boventoon voerden. Er waren ook occasionele successen voor KTM en Aprilia. Daarentegen hadden de Japanse constructeurs het moeilijk. Honda kon met Alex Rins (op de machine van het LCR Honda Castrol-team) nog wel de overwinning pakken in de GP of the Americas. Maar die GP-zege gaf een vertekend beeld. In de constructeurs-ranking prijken Honda en Yamaha dan ook op de voorlaatste en laatste plaats. Wie had dat, pakweg 30, 20 of zelfs nog maar 10 jaar geleden, ooit durven denken?

Wie er de WK-stand bijneemt ziet ook dat zesvoudig wereldkampioen MotoGP Marc Marquez nog maar 15 punten telt. Dat schamele puntenaantal sprokkelde hij dan ook nog bijeen tijdens sprintraces want tot nog toe haalde Marquez in geen enkele eigenlijke GP-race de finish. De situatie werd afgelopen weekend op de Sachsenring – toch hét circuit waarop Marquez van oudsher uitblonk – dermate penibel dat de Spanjaard in samenspraak met het team op zondagochtend de handdoek in de ring gooide. Marquez had even voordien, tijdens de warm-up, z’n Repsol Honda RC213V in de grindbak van de snelle bocht 7 ‘geparkeerd’. Bij de crash liep Marquez ook nog een fractuur aan z’n linkerduim op.

Hebben Marc Marquez en Honda nog een gezamenlijke toekomst in de MotoGP? Foto: Honda Racing Corporation

Alhoewel de medische cel van de MotoGP Marquez alsnog het groene licht gaf, gaven rijder en team er de voorkeur aan om niet te starten. Gezien het aantal crashes van Marquez – de crash op zondagochtend was nr. 5 – tijdens het Duitse GP-weekend was dat de juiste beslissing. Niettemin zou Marquez morgen wel starten in de vrije trainingen voor de TT Assen.

Wat kunnen de Laaglanders in Assen?

Kan Zonta van den Goorbergh in Assen eindelijk z'n eerste WK-puntjes pakken? Foto: Fieten Olie Racing GP

Moto2-routinier Bo Bendsneyder moet dit weekend z’n thuiswedstrijd missen. De Rotterdammer brak, na een aanrijding in de melée van de start Duitse Moto2-race, z’n sleutelbeen. De Nederlandse eer moet dan maar verdedigd worden door Zonta van den Goorbergh (Fieten Olie Racing GP). De Noord-Brabander is aan z’n tweede seizoen in de Moto2 bezig maar moet nog steeds z’n eerste WK-punt scoren. Lukt dat in Assen?

Barry Baltus is aan een sterk seizoen bezig in het enige Nederlandse GP-team. Foto: Fieten Olie Racing GP

Barry Baltus, de Belgische teamgenoot van van den Goorbergh staat er met een 15e plaats in de WK-stand een stuk rianter voor. De jonge Luikenaar wist op 7 GP’s viermaal punten te scoren, met als uitschieter een 7e plaats in de GP van Frankrijk op het Circuit Bugatti in Le Mans.  In Assen staat er wellicht ook een stuk meer druk op beide Fieten Olie Racing GP-rijders want het team is niet alleen Nederlands, maar ook nog eens in Drenthe gevestigd!

Staphorstenaar Colin Veijer stelt in z'n rookie-seizoen in de Moto3 zeker niet teleur. Foto: Husqvarna Images/Polarity Photo - Rob Gray

Tot slot heeft Nederland met Collin Veijer (Liqui Moly Husqvarna Intact GP)ook nog een ijzer in het vuur in de Moto3. De rookie uit Staphorst – in de provincie Overijssel maar vlakbij de grens met Drenthe – wist al viermaal punten te scoren. In de felbevochten Moto3-klasse. Op de Sachsenring mocht de 18-jarige Veijer zelfs vanaf de 4e plaats – op rij 2 dus – starten maar door een crash resulteerde die goede uitgangspositie niet in punten. Veijer zei gisteren in het TT-journaal van regionale omroep RTV Drenthe dat hij relatief weinig ervaring had op het TT Circuit. Benieuwd dus wat de Husqvarna-rijder zondag kan laten zien.

De TT van Assen is wel ‘een dingetje’ in Nederland. Regionale omroep RTV Drenthe brengt sinds gisteren elke avond weer het gekende TT-journaal en dat is alvast een aanrader. De zender is overigens vanuit België online te bekijken.

Daarnaast is de TT Assen ook de enige GP van het jaar die in Vlaanderen te volgen is met Nederlandstalige commentaar, want NOS zendt zondag de drie WK-klassen LIVE uit. En uiteraard zijn ook Gérald Wery en Didier de Radigues present op TiPiK.

 

Andere Tijden Sport staat op deze TT Assen-zondag in het teken van de TT-zege van Wil Hartog. Foto: NTR

De TT Assen eindigt pas zondagavond met een uitzending van de uitstekende docureeks Andere Tijden Sport (de Nederlandse tegenhanger van onze Belga Sport) over de zege van ‘Witte Reus’ Will Hartog in de 500cc-race van de Dutch TT. Eén van de hoogtepunten uit de rijke Nederlandse motorsportgeschiedenis en ondertussen al meer dan 45 jaar (want in 1977 gebeurd) geleden.

Het laatste nieuws en updates over de Dutch TT vind je zoals gebruikelijk op www.motoGP.com

Motorsport LIVE: 22-25 juni

Donderdag 22 juni

MotoGP – TT Assen

18:20-18:45                TT-journaal – via www.rtvdrenthe.nl

Vrijdag 23 juni

MotoGP – TT Assen

09:00-11:30                1e vrije training (Moto3, Moto2, MotoGP) – LIVE via Auvio.be

13:15-16:00                2e vrije training (Moto3, Moto2, MotoGP) – LIVE Auvio.be

 

18:20-18:45                TT-journaal – via www.rtvdrenthe.nl

Zaterdag 24 juni

MotoGP – TT Assen

08:40-11:30                3e vrije training (Moto2/3 en kwalificaties MotoGP) – LIVE via Auvio.be

12:50-14:25                Kwalificaties Moto2/3 – LIVE via Auvio.be

14:45-15:30                MotoGP Sprint – LIVE via Auvio.be

 

18:20-18:45                TT-Journaal – via www.rtvdrenthe.nl

SGP – Gorzow

18:30-22:30                GP (heats, semi’s en finale) LIVE via Eurosportplayer

Meer info: www.fimspeedway.com

Zondag 25 juni

MXGP – GP van Sumbawa (Indonesië)

Liam Everts won twee weken geleden z'n allereerste MX2 GP (in het Duitse Teutschenthal). Wat kan de jongste telg van de Everts-dynastie dit weekend in Indonesië? Foto: KTM Images/Ray Archer

06:00-07:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports1, Eurosport2

07:00-08:00                MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports1, Eurosport2

 

09:00-10:00                MX2 manche 2 – LIVE op Play Sports1, Eurosport2

10:00-11:00                MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports1, Eurosport2

Meer info op: www.mxgp.com

MotoGP – TT Assen

10:45-12:00                Moto3 Race – LIVE op NPO1, TiPiK, Auvio.be

12:00-13:15                Moto2 Race – LIVE op NPO1, TiPiK, Auvio.be

13:45-15:00                MotoGP Race – LIVE op NPO1, TiPiK, Auvio.be

 

 

22:19-22:56                Andere Tijden Sport – TT-winst Will Hartog in 1977 - LIVE op NPO 1

 

Tekst: BJ

Video: YouTube.com/Honda Racing Corporation

Introfoto: KTM Images/Polarity Photo - Rob Gray

Geschreven op 22 juni 2023
© Motoren & Toerisme