Motorsport LIVE: Weekend van 20-21 april 2019

WK Endurance – 24H Moto du Mans:

Dit weekend herneemt het WK Endurance na een lange winterstop, met de befaamde 24 Heures du Mans Moto. Het is niet helemaal vergelijkbaar met het monument uit de Autosport – want op een veel korter circuit verreden – maar de 24 Heures Moto is nu eenmaal een klassieker. Le Mans is de tweede ronde van het kampioenschap. Simpelweg omdat dit kampioenschap over twee jaren loopt (2019-2020) en vorige september al van start ging met de Bol d’Or, die andere Franse etmaalrace. Na de Bol d’Or leidt het Japans-Franse F.C.C. TSR Honda France-team de dans, voor het Duitse Wepol Yamaha en het Oostenrijkse Yamaha Austria Racing Team (YART). De volledige tussenstand van het WK Endurance vind je overigens hier.

Het voltallige MotoTech Yamaha-team met vlnr: Bram Lambrechts, Camille Hedellin, Grégory Fastré en Sébastien Legrelle. Foto: MotoTech EWC

Van Belgische zijde veranderde er één en ander deze winter. Zo herschikte MotoTech Yamaha-teammanager David Drieghe z’n team. Het enduranceteam van de gelijknamige Yamaha-dealer uit de Wetterse deelgemeente Westrem, kreeg er met Sébastien Legrelle en Grégory Fastré twee ervaren rotten bij. We hebben zo’n vermoeden dat Yamaha-importeur D’Ieteren Sport en bandenleverancier Dunlop een rol hebben gespeeld in het aantrekken van beide routiniers. Legrelle en Fastré worden bijgestaan door Bram Lambrechts en de Fransman Camille Hedellin.

Sébastien Legrelle maakt z'n comeback in de Motorsport langs de grote poort: in het WK Endurance! Foto: Mototech EWC

Met Xavier Siméon duikt een heel grote naam uit de Belgische Motorsport op in het WK Endurance. De Brusselaar zal dit jaar voor het Viltais Racing Yamaha-team uitkomen. Twee weken geleden won Siméon op een Yamaha R1 van het testteam van Dunlop de openingsronde van het Franse Superbike-kampioenschap op het circuit Bugatti, dus met die circuitkennis zit het wel snor. Al kende ‘Xav’ de piste van Le Mans uiteraard ook van z’n deelnames aan de Franse GP. In 2013 scoorde hij er met een derde plaats in de Moto2 race overigens z’n eerste podium in een GP.

Xavier Siméon (knielend met pet) maakt met Viltaïs Yamaha z'n debuut in het WK Endurance.

Eurosport is, via z’n evenementenpoot ‘Eurosport Events’ sinds enkele jaren promotor van het WK Endurance en dat betekent dat de sportzender er nogal wat tijd en aandacht aan besteedt. Alleen tussen 1u ’s nachts en 7u ’s ochtends kan je de wedstrijd niet LIVE volgen. Daarnaast zit er ook in de openingsfase van de wedstrijd een ‘gat’ van anderhalf uur. Maar de die-hards kunnen de 24 Heures dan wel LIVE via de Eurosport Player volgen.

 

Meer info op: www.fimewc.com en www.lemans.org/en/24-heures-motos

British Superbike – Silverstone

Dit weekend schiet ook het befaamde British Superbike-kampioenschap uit de startblokken. Ook in 2019 zal dit deels LIVE te volgen zijn op Eurosport. Met de komst van Scott Redding (Be Wiser Ducati) krijgt het BSB er een sterke ‘challenger’ met MotoGP-ervaring bij. Redding geldt dan ook als favoriet voor de titel maar daarvoor zal hij eerst moeten afrekenen met rijders als z’n ervaren teamgenoot Josh Brookes en die andere Australiër Jason O’Halloran. Deze ervaren BSB-rotten kennen niet alleen het kampioenschap, maar bovenal de Britse circuits. Omdat Redding zelfs in z’n jeugd maar met mondjesmaat in Groot-Brittannië reed is dat bij hem niet het geval. Maar het zou ons niet verbazen mocht Redding deze lente tijdens track days op zowat alle BSB-circuits opduiken op een Ducati Panigale V4.

Voor het tweede opeenvolgende jaar kiezen de organisatoren van het BSB ervoor om op het kortere, National Circuit te rijden in Silverstone. Op die manier krijg je op TV geen lege tribunes te zien – langsheen het GP-circuit – en bovendien worden de races er spannender op, omdat de rondetijden dichter bij mekaar liggen.

Net als in het WK Superbike, debuteert de gloednieuwe Ducati Panigale V4R ook in het BSB. Afwachten of de motorfiets ook daar zo dominant wordt. Naast Scott Redding en Josh Brookes (beiden BeWiser Ducati) beschikt ook Tommy Bridewell (Oxford Racing Ducati - het vroegere Moto Rapido) en Sylvain Barrier (Brixx Ducati)  over de raceversie van de Panigale V4.

De twee BSB-races van op Silverstone worden zondagavond vanaf 20u00 uitgezonden op Eurosport. Mensen met een voorliefde voor de Britse racerij kunnen de races, en het gehele bijprogramma evenwel LIVE volgen op de Eurosport Player. Daar begint het feestje zaterdagnamiddag al met de kwalificaties.

Motorsport LIVE: 20-21 april 2019

Zaterdag 20 april

WK Endurance – 24 H Moto du Mans

14:45-16:00                Start en eerste uur LIVE op Eurosport2

17:30-00:55                Race  - LIVE op Eurosport2

 

Zondag 21 april

WK Endurance – 24 H Moto du Mans

07:00-15:30                Race en finish LIVE op Eurosport2 

British Superbike – Silverstone

20:00-20:30                BSB Race 1 – samenvatting op Eurosport2

20:30-21:00                BSB Race 2 – samenvatting op Eurosport2

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: Suzuki Racing, Mototech EWC, Viltaïs Racing, BSB

Video's: YouTube.com/BritishSuperbike

Geschreven op 17 april 2019
© Motoren & Toerisme