Motorsport LIVE: Weekend van 11-12 november 2023

Alle motorsport-minnende ogen zijn staan dit weekend op de Maleisische GP in Sepang gericht.


 

Na een weekend zonder, komen de GP-racers dit weekend weer in actie. Ze maken zich nu op voor een laatste, vermoeiend drieluik van drie GP’s in evenveel weekends. En met races in Maleisië, Qatar en Spanje moet er tussen door ook nog behoorlijk wat gereisd worden.

Deze finale fase in het Wereldkampioenschap MotoGP krijgt voor de Vlaamse MotoGP-fans een speciale dimensie. Want betaalzender Play Sports zendt de komende drie GP's (althans de zondagse GP-races van de hoofdklasse) LIVE uit.

Daarmee zal de koningsklasse van de motorsport voor het eerst sinds 2014  - toen de terziele gegane zender Acht de GP van Frankrijk uitzond - nog eens LIVE op een Vlaamse TV-zender te zien zijn. 

MotoGP – GP van Maleisië

De Maleisische GP krijgt bij de hoofdklasse alvast een beetje extra spankracht, door de komst van Alvaro Bautista. De Spanjaard volgde twee weken geleden zichzelf op als wereldkampioen Superbike en krijgt nu een wild-card in de MotoGP. Een klasse waarin Bautista overigens zelf ook al eerder actief was, al wist de man uit Talavera de la Reina – zowat de bakermat van het Spaanse motorcross – in de MotoGP nooit een zege te pakken. Komt daar zondag (of zaterdag tijdens de sprintrace…) verandering in? Zeg nooit, nooit, maar een Desmosedici GP23 is toch nog iets anders dan de Panigale V4 R waarop Bautista het WK Superbike domineerde. Een kleine statistiekje ter illustratie. Van de 36 races (2 races + 1 sprintrace per weekend) waarin Bautista dit jaar aantrad in het WK Superbike, wist hij er maar liefst 27 te winnen. Of uitgedrukt in procenten: 75%!

Alvaro Bautista en de Ducati Panigale V4 R wisten dit seizoen samen 75% van de races in het WK Superbike te winnen! Foto: Ducati Media House

En er is meer want Bautista heeft iets met Sepang. Eerder in z’n carrière kon hij er ook al in de 125cc-klasse winnen (in 2006 het jaar waarin hij wereldkampioen 125 werd) en een jaar later bij de kwartliters. Nog even dit: Bautista treedt in Sepang niet aan in de gekende Ducati Lenovo-livrei van het MotoGP-fabrieksteam, maar wel in de vertrouwde kleurstelling van z’n Aruba.it Ducati-fabrieksteam uit het WK Superbike.

Alvaro Bautista - hier op de Desmosedici GP tijdens een test op Misano - treedt dit weekend in de vertrouwde Aruba.it-kleuren aan. Foto: Ducati Media House.

Dat de hoofdrol in Sepang opnieuw voor een Ducati-rijder is weggelegd lijkt bijna vanzelfsprekend.  Vorig jaar wist Francesco Bagnaia de Maleisische GP te winnen, een belangrijk wapenfeit in z’n campagne. Maar met de komst van de Sprintrace op zaterdag, een onderdeel waarin vooral Jorge Martin uitblinkt, is de rol van deze laatste nog niet uitgespeeld.

Jorge Martin (links) en Francesco Bagnaia (rechts) zijn de protagonisten in de MotoGP-titelstrijd. Voorlopig willen de heren nog samen op de foto - of toch voor PR-doeleinden... Foto: MotoGP.com

Bagnaia leidt nu het WK met 13 punten voorsprong op Martin, terwijl Marco Bezzechi 66 punten achterstand op de Prima Pramac-rijder heeft. Met een totaal van nog 111 te verdienen punten (drie Sprintraces + drie GP-races), lijkt alles nog mogelijk tussen Bagnaia en Martin. De marge voor fouten is bij beide rijders nu héél klein.

De GP van Maleisië is zoals steeds te volgen via Auvio.be en TiPiK.

Nieuws en resultaten van de Maleisische GP vind je op www.motogp.com 

Motorsport LIVE: 11 en 12 november

Zaterdag 11 november

MotoGP – GP van Maleisië

07:50-08:45                Sprintrace – LIVE via Auvio.be

Zondag 12 november

MotoGP – GP van Maleisië

04:50-06:00                Moto3 race – LIVE via Auvio.be, TiPiK

06:20-07:40                Moto2 race – LIVE via Auvio.be, TiPiK

07:40-09:00                MotoGP race – LIVE Via Play Sports1, Auvio.be, TiPiK

13:00-14:00                MotoGP race – herhaling op TiPiK

 

Tekst: BJ

Foto’s: Ducati Media House

Geschreven op 9 november 2023
© Motoren & Toerisme