Motorsport LIVE: Weekend van 1-3 september

Na een weekendje ‘zonder’ worden motorsportfans de komende dagen wel op hun wenken bediend. Met de GP van Catalonië in Montmelo staat er een heuse MotoGP-klassieker op het programma, de crossers zijn aan de slag in het Turkse Afyonkarahisar en in het Welshe Cardiff vindt met de Britse SGP de grootste speedway-meeting van het jaar plaats.

MotoGP – Gran Premi de Catalunya

De MotoGP speelt dit weekend een heuse thuismatch en wel in Montmelo, een voorstad van Barcelona. Nogal wat teams en rijders komen uit Catalonië. In de MotoGP alleen al rijden er 7 Catalanen: de gebroeders Espargaro (Aleix en Pol), de gebroeders Marquez (Alex en Marc), Joan Mir, Alex Rins en Maverick Vinales. Misschien valt de grote populariteit van de MotoGP en de motorsport in ’t algemeen, in Catalunya te verklaren door de rijke motorgeschiedenis van de regio. Bultaco, Derbi, GASGAS, Montesa, Rieju: ze ontstonden ooit allemaal in Catalonië.

Een Catalaanse rijder op een motorfiets van een (van oorsprong) Catalaans merk: Pol Espargaro en de GASGAS.

In de MotoGP is er begin september nog geen sprake van uitbollen. Integendeel zelfs, de GP de Catalunya is de eerste van een Zuid-Europees tweeluik (met volgend weekend die van San Marino in Misano. Daarna vertrekt het hele circus richting Azië voor een twee maanden lange toernee, met nog 10 GP’s te gaan op drie maanden tijd zit het venijn ‘m zeker in de staart.

De Belgische MotoGP-fan kan dit weekend terecht op Auvio.be – het gratis streamingplatform van de RTBF – om er de GP de Catalunya te volgen. De races op zondag zijn ook rechtstreeks te volgen op TiPiK (RTBF2).

Meer info en uitslagen op www.motogp.com

MXGP – GP van Turkije

Liam Everts in actie tijdens de Turkse GP van vorig jaar, kan hij zondag weer op het podium staan? Foto: KTM Images/Ray Archer

Motokros (zoals men in ’t Turks zegt) is niet bepaald de populairste sport in Turkije en het is bovendien ook geen makkelijk te bereiken bestemming. Daarom kreeg de Turkse GP ook het predikaat ‘fly-away’. Wie begin deze maand ons interview met Red Bull KTM technical coordinator Harry Norton las wist dat al.

Reportage: Te gast bij Red Bull KTM tijdens de GP van Vlaanderen

Dat betekent dat de teamtrucks niet richting Afyonkarahisar bollen, maar dat de crossmotoren en de rest van het materiaal in flightcases wordt overgevlogen. In de MX2-klasse is het opnieuw uitkijken naar de verrichtingen van de Belgische rijders. Andrea Adamo leidt nog steeds het kampioenschap met 72 punten voorsprong op z’n Red Bull KTM-teamgenoot Liam Everts. Everts onderstreepte met z’n zege in de Nederlandse GP wel z’n regelmaat. Verder is het ook uitkijken naar Jago Geerts, misschien wel de morele wereldkampioen MX2. De Monster Energy Yamaha-rijder heeft niets meer te verliezen en kan in de laatste rechte lijn volop voor de dagzeges gaan. Lucas Coenen, die andere Belgische uitblinker en dé revelatie van dit seizoen blijft daarbij ten allen tijden een gevaarlijke outsider, die zich op alle bodemsoorten uit de slag weet te trekken.

Meer info en uitslagen: www.mxgp.com

SGP – GP van Groot-Brittanië

De tijdelijke piste in het Millenium Stadium ligt klaar voor de Britse GP van zaterdag. Foto: FIM Speedway Facebook

Speedway is in Groot-Brittannië vooral een Engelse aangelegenheid, al wordt er ook in Schotland op ovals geracet. In de drie verschillende niveau’s van de Britse clubcompetitie is er echter geen enkele Welshe club te bespeuren. En ook het aantal Welshe speedwayers is vandaag de dag op één hand te tellen. Maar toch vindt de Britse GP al sinds 2001 in de Welshe hoofdstad Cardiff plaats. Tot ieders tevredenheid overigens want met toeschouwersaantallen van om en bij de 40.000 is het evenement in Cardiff het grootste in zijn soort. Dit jaar staat de GP van Groot-Brittanië in het teken van de 100e verjaardag van de sport.

Reportage: Een halve eeuw driften op het ovaal

In België deed Speedway pas in de jaren ’70 z’n intrede en dus werd dat vorig weekend bescheiden gevierd, ter gelegenheid van de Gouden Helm, de jaarlijkse topmeeting van Speedwayclub Helzold.

Meer info over de Britse Speedway GP vind je op www.fimspeedway.com. De meeting is LIVE te volgen via de Eurosportplayer en in de loop van volgende week is er ook een samenvatting te zien op de reguliere Eurosport TV-kanalen.

Motorsport LIVE: 1-3 september

Zaterdag 2 september

MotoGP – GP de Catalunya

14:45-16:00                MotoGP sprintrace – LIVE op Auvio.be

SpeedwayGP – Cardiff

17:30-21:30                Britse GP – LIVE via Eurosportplayer

Zondag 3 september

MotoGP – GP de Catalunya

10:45-12:05                Moto3 race – LIVE op TiPiK, Auvio.be

12:05-13:35                Moto2 race – LIVE op TiPiK, Auvio.be

13:35-15:00                MotoGP race – LIVE op TiPiK, Auvio.be

MXGP – GP van Turkije

12:00-13:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports4

13:00-14:00                MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports4

15:00-16:00                MX2 manche 2 – LIVE op Play Sports4

16:00-17:00                MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports4

Tekst: BJ

Foto's: Honda Racing Corporation, GASGAS Press/Polarity Photo-Rob Gray, KTM Images/Ray Archer

Geschreven op 31 augustus 2023
© Motoren & Toerisme