Motorsport LIVE: 9-10 september 2023

Het tweede weekend van september staat bol van wegrace op hoog niveau. In Misano werken de GP-racers nog één laatste GP op Europese bodem af, voor ze aan de twee maanden durende tournee door Azië en de Pacific beginnen. En in het Franse Magny-Cours herneemt de WSBK-cyclus na een lange zomerstop.

MotoGP – GP van San Marino

Een beeld uit de San Marinese GP van vorig jaar: Pecco Bagnaia die na z'n zege triomfeert. Foto: Ducati Media House

De ministaat San Marino mag dan zelf wel geen racecircuit rijk zijn, het heeft wel altijd naamgever geweest voor GP’s en dat zowel in de Motorcross, de Wegrace GP’s als in de F1.

In Misano wordt het afwachten in hoeverre Peco Bagnaia hersteld is van z’n blessures. In een officieel statement bevestigde het Ducati Lenovo Team de aanwezigheid van de Milanees op het circuit aan de Adriatische kust. Met andere woorden: Bagnaia zal op vrijdagochtend proberen te rijden. Hoe spectaculair – Bagnaia werd meteen monumentale highsider van z’n Ducati Desmosedici GP gekatapulteerd en daarna aangereden door de acherop komende Brad Binder - z’n crash in de openingronde van de afgebroken race in Barcelona ook was, toch hield hij er relatief weinig aan over. ‘Slechts’ enkele kneuzingen waren het deel van de wereldkampioen.

Neen, dan kwam teamgenoot Enea Bastianini, die betrokken was in de ‘carambolage’ in de eerste bocht, er een stuk slechter vanaf. ‘Bestia’ liep bij die crash breuken in zowel z’n linkerhand als linkervoet op en moet zo de drie volgende GP’s (San Marino, India, Japan) missen.  In Misano zal Bastianini alvast niet vervangen worden door een andere rijder. Bastianini hoeft overigens niet onder tijdsdruk te revalideren, want hij kreeg daags voor de GP van Catalunya zekerheid over een verlengd verblijf in het Ducati-fabrieksteam.

Een rijder die in San Marino wél wordt vervangen is Alex Rins. Zijn plaats op de LCR Honda RC213V wordt ingenomen door Takumi Takahashi, die we nog kennen van de Suzuka 8 Hours.

Ook dit weekend kan je op Auvio.be terecht voor LIVE beelden van zowat alle trainingen en dat vanaf vrijdagochtend. Op zondag zendt TiPiK de Moto3- en MotoGP-races LIVE uit, maar de Moto2-race – die vanuit Belgisch standpunt toch belangrijk is vanwege Barry Baltus – moet je echter op Auvio.be volgen. De reden daarvoor: TiPiK zendt ook de laatste proef van de Acropolis Rally in het WRC rechtstreeks uit. Maar al bij al denk ik, dat we blij mogen zijn met het enthousiasme van de Franstalige openbare omroep als het op gemotoriseerde sporten aankomt.

Voor nieuws, uitslagen en tussenstanden kan je op www.motogp.com terecht

WorldSBK – Magny-Cours

Magny-Cours is een klassieker op de kalender van het WK Superbike. Het is in Frankrijk hét evenement van de rentrée – toch wat motorsport betreft – samen met de Bol d’Or (op Le Castellet). In een niet zo ver verleden was Magny-Cours de thuishaven voor beide evenementen en dat betekende dat de WSBK-ronde er pas tijdens het eerste of tweede weekend van oktober terecht kon. Magny-Cours ligt in Nevers en dat is nu niet bepaald de warmste regio van Frankrijk. Met andere woorden: dit weekend zullen de omstandigheden er een stuk beter zijn om te racen. Maar, door de datumverschuiving is Magny-Cours wel z’n status van finale kwijt.

De afgelopen week raakte bekend dat Jonathan Rea eind dit seizoen het Kawasaki Racing Team verlaat om naar Pata Yamaha te gaan. Nieuws dat onder de oppervlakte al een tijdje sluimerde maar in de (betrekkelijk) kleine micro-cosmos van het WSBK toch nog insloeg als een bom toen het geofficialiseerd werd. Sommige insiders hadden het over de belangrijkste transfer uit de geschiedenis van het WSBK, maar zelf denk ik dat de switch van Carl Fogarty van Ducati naar Castrol Honda en weer terug naar Ducati, in de tweede helft van de jaren ’90 toch nog iets controversiëler was.

Jonathan 'Jonny' Rea was jarenlang het mondiale uithangbord van Kawasaki en dat resulteerde in zes WSBK-wereldtitels op het groene merk. Maar nu trekt de Noord-Ier er de deur achter zich dicht en verkast naar Yamaha. Foto: Kawasaki Racing

Je kan dit weekend op Eurosport2 terecht voor beide WSBK-races en de zaterdagse WSSP-race, zij het dan in uitgesteld relais. Overigens voor die-hard fans evennog dit: Levi Badie komt dit weekend aan de start in de WSSP300-klasse. Je kan de Oost-Vlaming LIVE aan het werk zien in Magny-Cours via Auvio.be (dat de races in de drie WK-klassen LIVE uitzend), via de de Eurosportplayer of via de WorldSBK Video Pass. Al blijft de eerste optie wel degelijk de goedkoopste: Auvio.be is namelijk gratis voor iedereen met een Belgisch IP-adres.

Meer info en uitslagen over de WorldSBK-meeting in Magny-Cours vind je op www.worldsbk.com

Motorsport LIVE: Weekend van 9-10 september

Zaterdag 9 september

MotoGP – GP van San Marino

14:45-15:45                MotoGP sprintrace – LIVE via Auvio.be

WorldSBK – Magny-Cours

12:30-16:00                WSSP300, WSSP en WSBK race 1 – LIVE via Auvio.be

18:00-19:00                WorldSBK race 1 – uitgesteld op Eurosport2

19:00-20:00                WSSP race 1 – uitgesteld op Eurosport2

Zondag 10 september

MotoGP – GP van San Marino

10:45-12:00                Moto3 race – LIVE via Auvio.be en TiPiK (RTBF2)

12:00-13:00                Moto2 race – LIVE via Auvio.be

13:30-14:55                MotoGP race – LIVE via Auvio.be en TiPiK

Jonathan Rea wist dit jaar nog maar één race (op 24 verreden races) te winnen. Geeft hij Kawasaki in Frankrijk nog een afscheidscadeau? We weten het zondag rond de klok van vieren. Foto: Kawasaki Racing

WorldSBK – Magny-Cours

10:59-11:30                WSBK Superpole race – LIVE via Auvio.be

12:20-16:15                WSSP, WSBK, WSSP300 race 2 – LIVE via Auvio.be

17:15-18:00                WSBK race 2 – uitgesteld op Eurosport2

 

Tekst: BJ

Foto’s: KTM Images/Polarity Photo - Rob Gray, Ducati Media House, Yamaha Racing, Kawasaki Racing

Geschreven op 7 september 2023
© Motoren & Toerisme