Motorsport LIVE: 5-9 juni 2024

Met de Spa 8H Motos staat België even volop in de kijker op internationaal motorsportgebied. Daarnaast wordt er nog volop in de Isle of Man TT geracet en kan Lucas Coenen in Letland op zoek gaan naar z'n vierde opeenvolgende GP-zege in het WK MX2.

FIM EWC – 8H Spa Motos

De start zal zaterdagmiddag door Stéphane Mertens gegeven worden. Foto: SpaMotos.com/PHA Michy

Geen 24-uursrace voor motoren meer op Spa-Francorchamps dit jaar, wel een 8-uurswedstrijd. De keuze voor een kortere wedstrijd op de wereldberoemde Ardeense omloop was er een die zowel WK-promotor Warner Bros Discovery Sports (WBD Sports) als, wedstrijdpromotor PHA al eind vorig jaar maakten. De weekends zonder concurrentie van MotoGP- en/of WSBK-wedstrijden zijn schaars en dan hebben we het nog niet eens over andere sporten zoals tennis (Roland Garros) of voetbal (het Europees Kampioenschap) gehad. Kortom, veel meer opties dan het tweede weekend van juni waren er niet voor de organisatoren. Voeg daarbij dat er zondag moet gestemd worden in België en je begrijpt meteen dat een 24-uursrace niet wenselijk was. En het is nog maar de vraag of we in de toekomst nog een etmaalrace voor motoren zullen zien op dit schitterend circuit. Niettemin is dit één van de weinige Belgische afspraken op de internationale motorsportkalender en voor een breed motor(sport)publiek misschien ook wel de enige.

Het Motorsportlijstje: Vijf Belgische WK-evenementen die je in 2024 niet mag missen!

Maar, het is niet omdat de wedstrijd ingekort is dat het spektakel minder zal zijn. Integendeel zelfs, want nu de race volledig bij daglicht verreden zal worden, zal de gemiddelde snelheid hoger liggen. En bovendien hebben de rijders in een 8-uursrace minder de neiging de mechaniek, én zichzelf, te sparen.

Reportage: Zo beleefden wij de 24H Spa Motos vorig jaar

De Belgische inbreng in de 8H Spa Motos is dit jaar wat minder. Akkoord, met BMW Motorrad World Endurance (van teambaas Werner Daemen) en Het Luikse KM99 Yamaha-team, zijn er twee Belgische teams die in aanmerking komen voor een podiumplaats. Maar geen van beide brengt een Belgische rijder in stelling. Dat doet het Franse BMRT3D MAXXESS NEVERS wel met Loris Cresson en Vincent Lonbois. En dan is er in de Superstock-klasse (SST) nog het Belgische DDB Lux-Moto Racing-team met landgenoot Kévin Kaut.

Het kruim van de Belgische en Nederlandse racerij treedt in de Benelux Trophy aan tijdens het voorprogramma van de 8H Spa Motos. Foto: Jan Vermeer

De vrije training en kwalificaties voor de 8H Spa Motos vinden op vrijdag plaats, de race zelf start zaterdag om 13u00 en eindigt om 21u00. In het voorprogramma van het FIM EWC treden ook de tenoren uit onze eigen Benelux Trophy (Supersport en Superbike) aan. Zij komen reeds op vrijdagnamiddag in actie tijdens hun eerste race (om 15u30). De twee Benelux Trophy-race vindt zaterdagochtend om 10u00 plaats.

Het laatste nieuws over trainingen en kwalificaties vind je op www.fimewc.com, terwijl Eurosport (afwisselend op ESP1 en ESP2) de hele race LIVE uitzendt. Wie het hele gebeuren zelf ter plekke wil meemaken kan tickets kopen via www.spamotos.com Op die site vind je trouwens ook alle praktische info.

Isle of Man TT

Dean Harrison tijdens de eerste Supersport TT-race op zaterdag. Foto: Honda Racing UK

De afgelopen twee dagen kon er door weersomstandigheden niet geraced worden op het eiland Man en dus moest er geschoven worden met races. Dat maakt dat de eerste Supertwin- en Superstock-race pas vannamiddag verreden zullen worden. En de volgende dagen (donderdag, vrijdag en zaterdag) zullen er races afgewerkt worden, bekijk het nieuwe aangepaste tijdschema in ons uitzendschema hieronder. Maar ook dat is uiteraard niet definitief. Informeer je dus via de officiële site van de organisatie: www.iomttraces.com

Motorsport LIVE: 5-9 juni 2024

Woensdag 5 juni

Isle of Man TT

12:45-14:15    Supertwin TT race 1 (3 ronden) – LIVE via TT+

15:00-16:15    Superstock TT race 1 (3 ronden) – LIVE via TT+

Donderdag 6 juni

Isle of Man TT

12:45-14:15    Sidecar TT race 1 (3 ronden) – LIVE via TT+

15:00-16:30    Supersport TT race 2 (3 ronden) – LIVE via TT+

Pitstops zijn nog steeds van vitaal belang in de Isle of Man TT-races. Foto: Honda Racing UK

Vrijdag 7 juni 2024

Isle of Man TT

12:45-14:15    Superstock TT race 2 (3 ronden) – LIVE via TT+

15:00-16:30.    Supertwin TT race 2 (3 ronden) – LIVE via TT+

Zaterdag 8 juni 2024

FIM EWC – Spa 8H Motos

Het is fantastisch om weer een WK-klasse over de wereldberoemde Raidillon te zien razen, zeker wanneer je het spektakel zelf vanop de nieuwe tribune kan aanschouwen. Foto: PHA Michy

12:30-14:30    Start en eerste anderhalf uur – LIVE op Eurosport1

15:00-21:30    Vervolg van de wedstrijd – LIVE op Eurosport2

Isle of Man TT

12:45-15:15    Senior TT race (6 ronden) – LIVE via TT+

Zondag 9 juni

MXGP – GP van Letland

12:00-13:00    MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports1

13:00-14:00     MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports1

Lucas Coenen pakte in Teutschenthal z'n 3e GP-overwinning op rij. Kan de Nestaan Husqvarna-rijder er in Letland vier-op-een-rij van maken? Foto: Husqvarna/FullSpectrum-Bavo Swijgers

15:00-16:00     MX2 manche 2 – LIVE op Play Sports1

16:00-17:00     MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports1

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: Spamotos.com/PHA Michy, Honda Racing UK, Husqvarna Images/FullSpectrum-Bavo Swijgers

 

Geschreven op 5 juni 2024
© Motoren & Toerisme