Motorsport LIVE: 23-24 september 2023

Met de allereerste Wegrace-GP op Indiase bodem, de finale van de MXGP en de WorldSBK-ronde op Aragon Motorland is het motorsportweekend goed gevuld.

MotoGP – GP van India

Op snelle circuits zoals (hierboven Silverstone en) dat van Buddh komen de MotoGP-machines altijd iets meer tot hun recht. Foto: Rob Gray/Polarity Photo

India is een zeer belangrijke motormarkt, niet alleen voor de lokale merken zoals Royal Enfield, Hero, Mahindra of TVS, maar ook voor meer gevestigde namen uit Europa of Japan. En toch bleef het land heel lang van een groot internationaal motorsportevenement verstoken. Toegegeven, in de jaren ’80 werden er enkele ronden voor het WK Supercross georganiseerd, maar het waren alleen ‘journeymen’ of andere privateers die toen oostwaarts trokken. In 2013 zou het WK Superbike een ronde afwerken op het Buddh International Circuit in de deelstaat Uttar Pradesh, maar te elfder ure trokken de FIM en de toenmalige promotor Infront Motorsport – Dorna Sports zou in 2014 het WorldSBK overnemen – de stekker uit de wedstrijd. Als officiële reden werden toen, “operationele uitdagingen op het Buddh Circuit” opgegeven. Niet geheel toevallig maakte in datzelfde jaar Formula One Management ook een vroegtijdig einde aan de overeenkomst met het circuit. De F1 had van 2011 tot 2013 daadwerkelijk een ronde op het Indiase circuit afgewerkt. Maar strubbelingen met de plaatselijke douane maakten daar een eind aan.

Benieuwd of de MotoGP nu, 10 jaar later, wel een hoofd weet te bieden aan de ‘red tape’ waar de Indiase autoriteiten voor bekend staan. Hieronder zie je alvast een onboard-video van het Buddh International Circuit.

Door het tijdsverschil met India vinden de races zo’n drie uur eerder dan gewoonlijk (tijdens Europese GP’s) plaats, maar dat lijkt ons alvast niet onoverkomelijk voor de doorwinterde motorsportfan.

De GP van India is te volgen op Auvio.be en TiPiK

Meer info, nieuws en uitslagen op: www.motogp.com

MXGP – GP van Groot-Brittannië

Op deze foto uit de Britse MXGP van 2021 lijkt Antonio Cairoli wel over de natuurlijke kom van Matterley Basin te zweven. Kan z'n protégé Andrea Adamo zich zondag verzekeren van z'n 1e wereldtitel of steekt onze landgenoot Liam Everts daar nog een stokje voor? Foto: KTM Images/Ray Archer

De finale van het WK Motorcross vindt dit weekend plaats op wat misschien wel de meest natuurlijke van alle GP-omlopen is: Matterley Basin. Het Britse circuit in de buurt van Winchester is in het afgelopen anderhalve deccenium uitgegroeid tot één van de favoriete circuits van zowel rijders als publiek.

Meer info, nieuws en uitslagen op www.mxgp.com

WorldSBK – Aragon Motorland

Regerend wereldkampioen Alvaro Bautista (Aruba.it Ducati) begint met 57 punten voorsprong aan het finale drieluik van het seizoen 2023 in het WorldSBK. Komend weekend wordt er in het Spaanse Aragon gereden, volgend weekend in Portimao, om dan een maand later te eindigen in Jerez de la Frontera. Allemaal thuisrondes dus voor Bautista.

Meer info, nieuws en uitslagen op www.worldsbk.com

 

Motorsport LIVE: 23-24 september

Zaterdag 23 september

MotoGP – GP van India

11:45-12:45                MotoGP sprintrace – LIVE op Auvio.be

WorldSBK – Aragon Motorland

12:40-16:15                SSP300, WSBK, SSP race 1 – LIVE op Auvio.be

Zondag 24 september

MotoGP – GP van India

09u00-10:00               Moto3 race – LIVE op Auvio.be

10:10-11:30                Moto2 race – LIVE op Auvio.be

11:40-13:00                MotoGP race – LIVE op Auvio.be

MXGP – GP van Groot-Brittannië

Foto: Husqvarna Images/Fullspectrum-CDS

14:00-15:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports4

15:00-16:00                MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports4

17:00-18:00                MX2 manche 2 – LIVE op Play Sports4

18:00-19:00                MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports4

WorldSBK – Aragon Motorland

10:55-11:45                WSBK superpole race – LIVE op Auvio.be

12:25-16:15                SSP, WSBK, SSP300 race 2 – LIVE op Auvio.be

 

Tekst: BJ

Foto's: KTM Images/Polarity Photo-Rob Gray, KTM Images/Ray Archer, Ducati Media House, Husqvarna Images/Fullspectrum-CDS

Video's: YouTube.com/Imran King, YouTube.com/MXGPTV

Geschreven op 21 september 2023
© Motoren & Toerisme