Motorsport LIVE: 14-16 mei

Na een weekend 'zonder' kan de motorsportliefhebber nu weer volop uitkijken naar de GP van Frankrijk, die komend weekend op het traditionele 'Circuit Bugatti' in Le Mans wordt verreden. Ook nu brengt Eurosport daar verslag over uit, zij het dan niet zo uitgebreid als gebruikelijk. De concurrentie van de Giro d'Italia (waarvan Eurosport de rechtstreeks uitzendrechten voor de Benelux bezit) en de gekte rond een zeker Remco E. zijn daar debet aan. Zo zullen op vrijdag- en zaterdagnamiddag de trainingen en kwalificaties niet rechtstreeks te zien zijn (tenzij je een abonnement op de Eurosport-player) hebt. Opgelet: want op zondag worden de races van de Franse GP wel degelijk LIVE uitgezonden, maar op Eurosport2.

 

Moto3: Pedro 'The Prodigy'

Het is nog wat te vroeg om hem al de wereldtitel toe te dichten, maar Pedro Acosta is nu al 'rookie of the year' in de Moto3-klasse. Logisch ook, want de Spaanse debutant scoorde tijdens z'n eerste vier wedstrijden op WK-niveau één 2e plaats en drie zeges! En daarmee verpletterde hij nu al zowat al rookie-records. De Red Bull KTM Ajo-rijder voert nu de WK-stand aan met 95 punten, en dat is meer dan het dubbele van z'n naaste achtervolger Niccolo Antonelli (44 ptn.). Met zo'n stats kan je niet anders dan Acosta ook niet anders dan Acosta tot favoriet voor de zege in de Franse GP verklaren, al hoeft de Spanjaard dat niet écht als druk te ervaren. Als rookie moet hij niet persé winnen en heeft hij zeker nog recht op fouten maken. Al hebben we hem daar nog niet echt op kunnen betrappen.

 

Moto2: Barry is back!

Zeven weken nadat hij in Qatar z'n pols brak, maakt Barry Baltus dit weekend z'n retour in de GP-paddock. Voor de RW Racing GP-rijder wordt de GP van Frankrijk z'n echte debuut in de Moto2. En dat is wellicht mooi meegenomen voor Baltus want Waalse motorsportliefhebbers zien de wedstrijd op Le Mans toch een beetje als een halve thuiswedstrijd (bij gebrek aan Belgische GP). Maar makkelijk zal het alvast niet worden. Wie de tussenstand van het WK Moto2 bekijkt, merkt dat Baltus' teamgenoot Hafizh Syahrin na vier GP's nog geen enkel punt heeft gescoord. Dat zegt misschien ook iets over de fragiele mentale weerbaarheid van de Maleisiër die al een hele tijd in een neerwaartse spiraal lijkt te zitten, maar is tegelijkertijd ook een nuchtere vaststelling over de competitiviteit van het NTS-frame, of eerder het gebrek daaraan. 

MotoGP: Bevestigt Bagnaia?

Het Ducati Lenovo-fabrieksteam sloeg een schitterde dubbelslag in Jerez de la Frontera met winst voor Jack Miller én de leiding in de WK-stand voor Francesco 'Peco' Bagnaia. Benieuwd of de Ducati's ook in Le Mans die leidersrol kunnen opnemen. 

Een maand geleden leek de Franse motorsport even het zenith bereikt te hebben. Zelfs sportkrant L'Equipe (die normaal toch voetbal boven alles prefereert) kraaide, na de historische 1-2 klassering van Fabio Quartararo en Johann Zarco, fier "Cocorico!". Twee GP's later is van die hoera-stemming maar weinig meer te merken. Zarco gleed weg uit de Portugese GP en kwam in Jerez niet verder dan een weinig inspirerende 8e plaats. Quartararo won nog wel overtuigd in Portimao, maar werd tijdens de Spaanse GP met 'armpump' geconfronteerd, waardoor hij de rol moest lossen en pas 13e werd.

Armpump, of opgepompte armen is wel een dingetje in de MotoGP dit jaar. Na het Qatarese tweeluik werden ook al Iker Lecuona en Jack Miller aan hun onderarmen geopereerd. Millers zege in Jerez bewees dat  je van zo'n operatie (indien goed uitgevoerd) snel herstelt en dat ze wel degelijk effectief is. Op dinsdag na z'n Spaans debacle ging ook Quartararo onder het mes. Voor de Monster Energy Yamaha-rijder was het echter niet de eerste maal dat zoiets gebeurde. Ook in 2019 onderging hij al een dergelijke ingreep, toch kreeg hij opnieuw last van z'n onderarmen. De vraag is dan in hoeverre deze tweede operatie zal helpen én hoelang het (eventuele) effect ervan zal aanhouden. Een chronisch vorm van armpump zou een rampscenario voor het verdere verloop van Quartararo's carrière zijn.

Motorsport LIVE: 14-16 mei

Vrijdag 14 mei

MotoGP – GP van Frankrijk

08:55-09:45                Moto3 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

09:45-10:45                MotoGP 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

10:45-11:40                Moto2 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

 

17:45-18:40                MotoGP 2e vrije training – samenvatting op Eurosport1

18:30-19:00                Moto2 2e vrije training – samenvatting op Eurosport1

Zaterdag 15 mei

MotoGP – GP van Frankrijk

08:55-09:45                Moto3 3e vrije training – LIVE op Eurosport1

09:45-10:45                Moto2 3e vrije training – LIVE op Eurosport1

10:45-11:40                Moto2 3e vrije training – LIVE op Eurosport1

 

17:45-18:25                MotoGP kwalificaties – samenvatting op Eurosport1

18:25-19:00                Moto2 kwalificaties – samenvatting op Eurosport1

Zondag 16 mei

MotoGP – GP van Frankrijk

08:15-08:45                Moto3 warm-up – LIVE op Eurosport1

08:45-09:15                Moto2 warm-up – LIVE op Eurosport1

09:15-09:45                MotoGP warm-up – LIVE op Eurosport1

 

10:45-12:05                Moto3 race – LIVE op Eurosport2

12:05-13:30                Moto2 race – LIVE op Eurosport2

13:30-15:00                MotoGP race – LIVE op Eurosport2

 

Tekst: BJ

Foto's: Suzuki Racing (intro), KTM Images/Polarity Photo, RW Racing GP, Ducati Media House, Yamaha Racing

 

 

 

Geschreven op 11 mei 2021
© Motoren & Toerisme