Motorsport LIVE: 11-14 mei 2023

De wegraceliefhebber wordt dit weekend extra in de watten gelegd met de spectaculaire North West 200, de start van het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft én de 1000e GP uit de Wegrace-geschiedenis: die van Frankrijk op het Circuit Bugatti in Le Mans.

North West 200

We tikken deze woorden met iets meer haast dan anders en daar is alvast één goede reden voor. Vanavond kon u al kijken naar drie races van de North West 200. De iconische wedstrijd – en niet toevallig ook het grootste sportevenement van Noord-Ierland – leek begin dit jaar nog in z’n voortbestaan bedreigd door een exuberante verhoging van de verzekeringspremies. Gelukkig bleef men aan de noordkust van Noord-Ierland niet bij de pakken zitten en begonnen ook fans spontaan met inzamelingsacties om de NW200 te vrijwaren. En zie, we zijn midden mei en de NW200 gaat gewoon door. Met Peter Hickman, John McGuinness en vooral Alistair Seeley zijn alle grote namen ook dit jaar weer op post om het tegen het elkaar op te nemen op het 14,4 km lange circuit tussen Portstewart, Coleraine en Portrush.

 

 

De start van de North West 200 ligt in het kustdorpje Portstewart. Foto: Honda Racing UK

De NW200 is vanavond LIVE te volgen op de webpagina van BBC Sport Northern Ireland, maar je moet dan wel eerst een gebruikersaccount aanmaken. Dat kan echter gratis en in een handomdraai.

IDM  Sachsenring

Voor rijders uit de Benelux is het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft een stapje op. Het uit zeven ronden bestaande kampioenschap is in feite een soort van Europese kampioenschap voor midden-Europese landen. Naast vier ronden in Duitsland (Sachsenring, Oschersleben, Schleizer Dreieck en Hockenheim) doet het IDM-circus ook Assen (NL), Most (Tsjechië) en de Red Bull Ring (Oostenrijk) aan.

De IDM Superbikes in actie op het spectaculaire semi-stratencircuit van Schleiz. Foto: IDM.de

De hoofdmoot van de IDM-cyclus bestaat uit de Superbike-, Supersport- en Supersport300-klassen. In de eerste is Bastien Mackels (SWPN Yamaha) de Belgische vertegenwoordiger. Bij de Supersports zijn dat Luca de Vleeschauwer (Kawasaki Weber Motos) en Jef Van Calster (B.Art Racing Yamaha). In de kleinste kampioenschaps-klasse, is Ferre Fleerackers (B. Art Racing Kawasaki) de enige Belgische vertegenwoordiger.

Het FIM Superside-kampioenschap (WK Zijspanracen) begint dit weekend tijdens de IDM-opener op de Sachsenring. Foto: IDM.de

Nieuw voor 2023 is dat op een paar ronden van het IDM ook races voor het WK Zijspannen worden verreden. Dat is met name zo op de Sachsenring. Maar het WK Zijspannen krijgt een iets andere kalender dan het IDM en zal daarom ook midden juni op Spa-Francorchamps te zien zijn (tijdens de Spa 24H Moto).

De twee racedagen van het IDM Superbike zijn LIVE te volgen via de YouTube-links in ons uitzendschema onderaan. Meer informatie (tijdschema's, deelnemerslijsten, uitslagen, etc) over het Internationales Deutsche Motorradmeisterschaft vind je op: www.IDM.de

MotoGP – GP van Frankrijk

 

Het Bugatti-circuit in Le Mans wordt dit weekend het decor voor de 1000e Wegrace GP ooit! Foto: Ducati Media House

Misschien is het toeval maar dan toch een leuk: de 1000e Wegrace GP uit de geschiedenis wordt op het circuit van Le Mans verreden. Nu wil het dat daar binnen een maand ook de 100e verjaardag van de 24 Heures du Mans (voor auto’s, BJ) wordt gevierd. De timing zit ook perfect omdat de MotoGP de afgelopen jaren veel aan populariteit heeft gewonnen in Frankrijk. Daar zat de wereldtitel van Fabio Quartararo én het goede rijden van Johann Zarco natuurlijk voor iets tussen. Dit seizoen loopt het echter niet zoals verwacht met Quartararo en Zarco, maar beiden zijn publieksrijders en kunnen in hun Grand Prix National misschien nét iets meer dan elders.

Motorsport LIVE: 11-14 mei

Donderdag 11 mei

North West 200

18:30-21:00                NW 200 – LIVE op BBC NI

https://www.bbc.com/sport/northern-ireland/motorbikes

Zaterdag 13 mei

North West 200

10:00-16:00                NW 200 – LIVE op BBC NI

https://www.bbc.com/sport/northern-ireland/motorbikes

MotoGP – GP van Frankrijk

14:45-16:00                MotoGP sprintrace – LIVE op Auvio.be en MotoGP.com (videopass)

IDM - Sachsenring

14:10-18:00                IDM en FIM Superside races - LIVE via Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=gkBKBXKmvsY

Zondag 14 mei

MotoGP – GP van Frankrijk

10:45-12:15                Moto3 race – LIVE op TiPiK, Auvio.be en MotoGP.com (videopass)

12:15-13:45                Moto2 race – LIVE op TiPiK, Auvio.be en MotoGP.com (videopass)

13:45-15:00                MotoGP race – LIVE op TiPiK, Auvio.be en MotoGP.com (videopass)

IDM - Sachsenring

10:30-17:00                IDM races - LIVE via YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=2Bfn_HttOoA

Tekst: BJ

Foto's: Honda Racing UK, Ducati Media House

Video's (Livestream): Youtube.com/Motorrad

Geschreven op 11 mei 2023
© Motoren & Toerisme